Väčšina krajín dnes zlato hromadí, Slovenská vláda naopak predáva.

Ministerstvo financií Slovenskej republiky aktuálne ponúka na predaj vzácny zlatý odliatok, ktorý váži až 1 420,75 gramov. Podľa znaleckého posudku sa jedná o 24 karátové zlato s označením rýdzosti a čistotou materiálu 999,681 ct. Vláda tento predaj označila, ako „odpredaj prebytočného hnuteľného majetku štátu.“

Ak Vás tento kúsok zlata zaujal, do dražby sa môžete zapojiť aj vy. Majiteľom tohto kúsku sa stane záujemca, ktorý Ministerstvu financií predloží najvyššiu ponuku. Podľa názoru odborníkov je primeraná cena za tento odliatok približne 112 tisíc eur. Svoju ponuku však musíte predložiť najneskôr do 26. júna správcovi tohto štátneho majetku, ktorým je Slovenský metrologický ústav. Ak by ste si tento kúsok zlata chceli najprv obzrieť, máte možnosť sa telefonický objednať na jeho obhliadku. Všetky informácie o tejto aukcií nájdete na webe Ministerstva financií.

V prípade, že žiaden záujemca neponúkne aspoň štátom navrhovanú cenu, ktorá je presne 112 367 eur, tak správca majetku je povinný od predaja odstúpiť. A práve to sa zrejme už stalo, keďže rovnakú ponuku zverejnilo Ministerstvo financií už aj začiatkom mája s lehotou predkladania ponúk do 23.05.2023.

Slovenská vláda sa teda snaží predávať svoje zlato, tento kúsok je síce len hnuteľným majetkom štátu a nie súčasťou zlatých národných rezerv. No napriek tomu je zaujímavé, že sa naša vláda zbavuje zlata práve v čase, keď ho všetky ostatné krajiny hromadia v rekordných množstvách.

Štátne rezervy Slovenskej republiky

Podiel zlata na celkových devízových rezervách Slovenska je menej ako 20 %, väčšinu rezerv drží naša vláda v cenných papieroch, dlhopisoch.

Zdroj: NBS

Slovenské zlaté rezervy sú uložené v Bank of England. Prvá časť národného investičného zlata tam bola vyvezená už po rozdelení Československa, a neskôr počas pôsobenia Dzurindovej vlády. V roku 2020 malo slovenské investičné zlato hodnotu 1,3 miliardy eur. Tým, že je uložené v Bank of England tak na ňom dokážme zarábať cez swapové operácie. Dnes je hodnota toho istého zlata 1,87 miliardy eur. Národná banka Slovenska vo svojom vyhlásení uviedla, že „na Slovensku trh so zlatom prakticky neexistuje, takže nezarobilo by nič.“ Tým, že je uložené v Londýne podľa NBS zarába 5 miliónov eur ročne.

Trend hromadenia zlata

V našich nedávnych článkoch sme vás informovali o tom, ako centrálne banky z celého sveta v poslednom roku nakúpili rekordné množstvo zlata. Ich motiváciou je ochrana pred hroziacou ekonomickou krízou. Globálne ekonomické prostredie je dnes viac než neisté.

Všetky tieto faktory sú veľmi nebezpečné pre jednotlivé krajiny, firmy aj jednotlivcov.

V nebezpečnej ekonomickej klíme je úplne prirodzené premieňať kapitál do bezpečných foriem aktív. Zlato je rokmi overená investícia, ktorá chráni pred infláciou, je vysoko likvidná a v dlhodobom horizonte stúpa na hodnote. A práve to je dôvodom prečo centrálne banky rôznych krajín v súčasných ekonomických podmienkach navyšujú svoje zlaté rezervy.

Zlatá horúčka sa na Slovensku nekoná

Zlato dnes nehromadí len Čína alebo Singapur, obrovské objemy dokúpili aj naši susedia Česi či Poliaci. Slovenská vláda, ale podobné kroky pre ochranu kapitálu nerobí a objem zlata, ktoré krajina vlastní zostal nezmenený.  

Zdroj: ceicdata.com

Hrozba ekonomickej recesie je mimoriadne dobrým dôvodom na nákup zlata, platí to pre všetkých investorov, štáty, podniky aj bežných ľudí. Budúca Slovenská vláda možno zmení zloženie štátnych rezerv a alokuje do zlata väčší ako len 1/5 podiel, to ukáže čas. No vy sa môžete začať lepšie chrániť už dnes.

 

 

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny