Je americký dolár v ohrození?

V poslednom čase mnohí ekonómovia, analytici, či svetoví politickí lídri hovoria o dedolarizácií. Americký dolár stratil svoj dlhodobý status globálnej „supermeny“ a dnes sa mnoho krajín snaží nájsť spôsob, ako ho nahradiť v medzinárodnom obchode, a dokonca aj ako svetovú rezervnú menu.

Aj Charles Nenner, renomovaný odborník na geopolitické a finančné cykly, a finančný analytik Goldman Sachs varuje pred koncom dolárovej nadvlády.

Úlohu amerického dolára v svetovej ekonomike má nahradiť spoločná mena krajín, ktoré tvoria zoskupenie BRICS. Nenner v nedávnom rozhovore hovoril o tom, ako si doteraz myslel, že americký dolár prežije všetko. No dnes už zmenil názor a je si istý tým, že dolár je na ceste ku koncu.

Sila krajín BRICS

BRICS je zoskupenie krajín, medzi ktoré patrí Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika. Aby dosiahli väčšiu konkurencieschopnosť na svetovom trhu, vytvorili v roku 2006 spoločný ekonomický blok BRICS.

Týmto spojením vznikol celok, ktorého obyvateľstvo tvorí takmer polovicu celosvetovej populácie. Územie týchto krajín zaberá viac ako štvrtinu pevniny na Zemi. A ich podiel na celosvetovom HDP je takmer 40%. Keď sa na to pozrieme takto, číslami, vidíme, že sila tohto zoskupenia je naozaj veľká. A môže byť ešte o dosť väčšia, ak sa toto spoločenstvo rozšíri o ďalšie krajiny.

BRICS má naplánované stretnutie, ktoré sa uskutoční 2.-3. júna v Kapskom meste. Cieľom neho je rokovať o prijatí nových členov. Medzi krajiny, ktoré oficiálne požiadali o prijatie do tejto skupiny rozvíjajúcich sa ekonomík patrí Irán a Saudská Arábia.

No aj ďalšie krajiny prejavili záujem o členstvo v BRICS, a to Argentína, Spojené arabské emiráty, Alžírsko, Egypt, Bahrajn, Indonézia a aj tri africké štáty, no všetky z nich žiadali zatiaľ len neformálne.

Mnoho krajín vo svete už viac nechce používať doláre

Od veľkej finančnej krízy v roku 2008 začala vláda USA bezhlavo tlačiť nové peniaze a jej štátny dlh sa tak do dnešného dňa viac než zdvojnásobil. To je prvým dôvodom prečo svetová rezervná mena stráca stabilnú pôdu pod nohami. Rekordná inflácia aj enormný dlh.

Druhým dôvodom prečo viaceré krajiny sveta hľadajú alternatívne globálne platidlo sú sankcie. V minulosti boli americkou vládou uvalené sankcie na Irán, ten bol vyradený zo svetových obchodných systémov a v dôsledku toho nastal v krajine úplný ekonomický kolaps. Minulý rok sa táto situácia zopakovala. Americky dolár použili Spojené štáty ako zbraň voči vojnovému agresorovi Rusku.

Kvôli tejto všemohúcnosti amerického dolára sa dnes až príliš veľké množstvo krajín sveta, snaží nájsť nové možnosti pre fungovanie medzinárodného obchodného systému.

Čo hrozí americkému doláru?

Keď sa ocitne americký dolár vo väčších problémoch, tak držitelia amerických vládnych dlhopisov sa ich začnú zbavovať. Uložia svoj kapitál do bezpečných foriem aktív, ako je zlato či striebro.

Dnes Americká vláda dlhuje zahraničným vládnym investorom 7,3 triliónov dolárov. Najväčším zahraničným vlastníkom amerických vládnych dlhopisov je práve Čína, ktorá je zároveň aj ekonomickým ťahúňom celého bloku BRICS. Čína vlastní americké dlhopisy v hodnote 867 biliónov dolárov.

Celkový dlh americkej vlády bol na konci roku 2022 vo výške až 31 triliónov dolárov. Vlastníkmi štátnych dlhopisov sú okrem zahraničných krajín rôzny súkromný investori, ktorí považujú americký dolár za aktívum istoty.

Svetové menové rezervy nevyzerajú na to, že by dnes dolár končil

Keď sa ale pozrieme na zloženie svetových menových rezerv, tak veľmi ľahko pochopíme, že dolár je dnes doslova nenahraditeľný.

Americký dolár tvorí 58,36 % svetových menových rezerv, euro má podiel 20,47 %. Čína ako najvýznamnejší ekonomický hráč celého BRICS sa na svetových menových rezervách podieľa vo výške len 2,69 % a ostatní členovia zoskupenia majú minimálne menové zastúpenie.

Keby aj nastala situácia, že sa krajiny BRICS spoja, prípadne aj rozšíria, a vytvoria vlastnú spoločnú menu, ani zďaleka by to nestačilo na to, aby nahradili dolár v pozícií svetovej rezervnej meny. Samozrejme v budúcnosti to možné je. Svet sa vyvíja, menia sa geopolitické aj ekonomické podmienky. No dnes, napriek tomu, že je americký dolár na ceste za samozničením, nie je možné ho v najbližších rokoch nahradiť.

Keď si to zhrnieme tak...

Americky dolár bol vždy považovaný za jedno z najbezpečnejších aktív, no dnes je situácia úplne iná, stratil hodnotu, stratil dôveru a tým stratil aj budúcnosť. No na druhej strane neexistuje žiadna iná mena, ktorá by úlohu dolára v svetovej ekonomike vedela nahradiť. Veľký hráči si sú toho dobré vedomí a aj preto hromadia zlato, striebro, či platinu. Jedinou istotou pre vaše peniaze nie sú peniaze. 

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny