Koľko zlata má v zásobe americká, čínska či slovenská centrálna banka?

  • Celkovo majú centrálne banky vo svojich zásobách viac ako 36 000 ton zlata. 
  • Oficiálne najväčšiu zásobu má americká centrálna banka (The Federal Reserve System, Fed). 
  • Rok 2022 bol v poradí trinástym, v ktorom centrálne banky zlato viac nakupovali ako predávali. 

Zlato je pre centrálne banky veľmi dôležité rezervné aktívum. Dôvodov je hneď niekoľko a to napríklad: ponúka spôsob ako efektívne diverzifikovať štátne rezervy, dlhodobo uchováva svoju hodnotu, je veľmi výhodné v časoch trhovej volatility a slúži tiež ako nástroj v boji proti inflácii.

Ide o významné výhody a pre to sa nedá čudovať, že v súčasnosti majú centrálne banky naprieč svetom vo svojich zásobách viac ako 36 000 ton zlata. Naposledy mali v zásobách toľko zlata v roku 1990. Navyše, táto cifra predstavuje približne pätinu všetkého zlata, ktoré bolo kedy vyťažené.

Najväčšie zásoby.

Oficiálne najväčšiu zásobu zlata má americká centrálna banka (Fed) a to viac ako 8 133 ton, čo predstavuje zhruba 23% všetkých oficiálnych zásob tohto drahého kovu vlastnených centrálnymi bankami. V prepočte na americké doláre (USD) má Fed vo svojich rezervách v súčasnosti zlato v hodnote 474,3 miliardy. Zaujímavosťou je, že vo svojich trezoroch má Fed zlata podstatne viac. Časť svojich rezerv tam má uskladnené napríklad Holandsko no i Nemecko.

Práve Nemecko, s 3 355 tonami zlata, sa nachádza na druhej priečke v rebríčku krajín. Zlato má uskladnené na troch miestach. Najväčšiu časť v trezoroch svojej centrálnej banky - Deutsche Bundesbank. Zvyšok zlata sa nachádza ako už bolo spomenuté v jednej z bánk Fedu a tiež v anglickej centrálnej banke (Bank of England).

Na tretej priečke sa nachádza Taliansko so zásobou 2 452 ton. Tesne za ním je Francúzsko s 2 437 tonami a prvú päťku uzatvára Rusko s 2 299 tonami. Zatiaľ čo zásoby krajín na prvých štyroch priečkach sa za posledných desať rokov menili len minimálne, v prípade Talianska dokonca vôbec, Rusko v tomto období svoje zásoby viac než zdvojnásobilo.

Statne rezervy.png


GoldSafe a.s., zdroj: World Gold Council

Nejasnosti v prípade Číny. 

Čína za už spomenuté obdobie taktiež výrazne obohatila svoje zásoby a to skoro o tisíc ton. Oficiálne. A tiež oficiálne v súčasnosti drží 2 011 ton zlata. Slovo “oficiálne“ v tomto článku nie je používané náhodou. Mnohí odborníci a analytici predpokladajú a sú si priam istí, že Čína má vo svojich zásobách podstatne viac zlata ako uvádza.

Formovaniu týchto názorov dokonca napomohol čínsky štátny spravodajský portál Xinhua, ktorý v roku 2020 uviedol, že Čína ma v zásobe 14 727 ton zlata. Spomínajú sa však sumy až do 30 000 ton.

Ak má Čína vo svojich zásobách naozaj podstatne viac zlata, otázkou je, prečo to oficiálne neuvádza. Za najzásadnejšie dôvody vidia odborníci to, že oznámenie skutočného čísla by negatívne ovplyvnilo hodnotu čínskeho juanu a taktiež by došlo k znehodnoteniu rezervných mien na čele s USD.

Ako je na tom Slovensko?

Prvú desiatku dopĺňajú Švajčiarsko s 1 040 tonami, Japonsko (846 t), India (787 t) a Holandsko (612 t). Slovensko má v zásobe 31,69 ton zlata čo nás v rebríčku krajín radí na 57. priečku. “Slovenské zlato“ má v súčasnosti hodnotu viac ako 1,8 miliardy USD a je uložené v Bank of England v Londýne.

Ak sa pýtate prečo, dôvod je jednoduchý a minulý rok ho na svojom facebookovom profile takto uviedla sama NBS: „Londýn je jedným z najdôležitejších finančných centier sveta, naše zlato tam prostredníctvom rôznych, takzvaných swapových operácií zarába približne 5 miliónov eur ročne. Kým koncom roka 2020 malo investičné zlato trhovú hodnotu 1,3 miliardy eur, v polovici tohto roka (2022) to bolo 1,7 miliardy eur keďže hodnota zlata na svetových trhoch stúpa.“ Ďalej dodáva, že ak by bolo zlato na Slovensku, nezarobilo by takmer nič pretože na Slovensku trh so zlatom prakticky neexistuje.

Záver

Zlato je do dnešného dňa vnímané ako mimoriadne dôležité aktívum. Ponúka mnoho výhod a to tiež v krízových a neistých časoch. V roku 2022 centrálne banky svoje rezervy obohatili o 1 136 ton tohto vzácneho kovu, čo predstavuje druhý najvýraznejší ročný nákup od roku 1950. Išlo už o trinásty rok v rade, v ktorom centrálne banky zlato viac nakupovali ako predávali a World Gold Council prognózuje, že v tomto roku tomu nebude inak.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Tím Goldsafe

Radi Vám prinášame aktuality z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny