Odborníci očakávajú až päťnásobný nárast ceny striebra

V čase, keď sa stabilita globálnych trhov otriasa v základoch, investori veľmi precízne vyberajú možnosti kam uložiť svoje peniaze. Najlepšou ochranou pred infláciou sú rokmi overené drahé kovy. Zlato a striebro majú schopnosť chrániť investorov. Sú „štítom“ pred nebezpečne vysokou mierou inflácie. Sú „bezpečným trezorom“, ktorý ochráni hodnotu investícií. A zároveň sú aj „diamantom“ v portfóliu investora, ktorý môže priniesť ohromné zhodnotenie.

Ako to so striebrom vyzerá dnes?

V týchto dňoch sa cena striebra pohybuje okolo 25 dolárov za uncu. Dosahuje tak svoju najvyššiu hodnotu za posledný rok. Dôležité ale je, že striebro prekonalo významnú bariéru, trendovú čiaru, ktorá ho brzdila v raste od januára 2021. Prekonanie tejto ťažkej prekážky, môžeme vnímať ako začiatok novej cesty, ktorej koniec nie je známy napriek tomu, že smer jasný je.

graf striebro.png

Odborník predpovedá, že sa cena striebra vyšplhá na trojciferné čísla

Keith Neumeyer, generálny riaditeľ First Majestic Silver, si myslí, že v strednodobom až dlhodobom horizonte by striebro mohlo dosiahnuť až 125 dolárov za trójsku uncu, a to hlavne vďaka automobilovému priemyslu.

Keit Neumeyer hovoril s Michelle Makori šéfredaktorkou Kitco News, na konferencii BMO Global Metals, Mining, & Critical Minerals Conference. Predpoveď tohto zástancu striebra na rok 2023 je zhruba 30 dolárov za uncu, no jeho strednodobý až dlhodobý predpoklad je až 125 dolárov za jednu uncu striebra.

V spomínanom rozhovore riaditeľ First Majestic Silver povedal, že tento rok bol prvým rokom v histórií, kedy sa na konferencii o drahých kovoch osobne zúčastnili aj výrobcovia automobilov. Neumeyer tam došiel k záveru, že výrobcovia áut si „v skutočnosti neuvedomujú princípy obmedzenej ponuky a rastúceho dopytu po tomto kove“. Zdôraznil tiež, že generálny riaditeľ Tesly Elon Musk by mal túto sféru pozorne sledovať.

„Myslím si, že keď sa budú vzdelávať a skutočne pochopia, akou obrovskou výzvou pre striebro je zásobovať automobilový priemysel, začnú sa na toto odvetvie vrhať oveľa agresívnejšie... Keby som bol Elon Musk, bol by som v tejto oblasti extrémne aktívny. “ Povedal Neumeyer. Následne na to, sa v médiách začali objavovať špekulácie o tom, či Elon Musk kúpi nejakú striebornú baňu.

Strieborné autá na cestách?

Keďže rastie dopyt po elektromobiloch a solárnych batériách, je úplne jasné, že použitie striebra v automobilovom priemysle bude taktiež rásť stále viac. Striebro je nevyhnutné pre výrobu batérií, senzorov, katalyzátorov a ďalších súčiastok, ktoré sú kľúčové pre výkon a dojazd elektromobilov, a aj všetkých vozidiel budúcnosti s požadovanými nižšími emisiami.

Ekologické trendy v automobilovom priemysle významne zvyšujú dopyt po striebre

Aj viacero iných odborníkov okrem Keita Neumeyera  predpovedá, že cena striebra by mala omnoho výraznejšie rásť. Podľa správy Silver Institute, ktorá sleduje trend v priemysle súvisiacom so striebrom, sa očakáva, že dopyt po striebre z elektromobilov a solárnych batérií bude už v roku 2025 dosahovať 10 % z celkového dopytu po striebre.

Globálny trend znižovania emisií naberá na sile stále viac

Súčasná situácia, kedy vlády všetkých krajín udávajú do popredia trendy zamerané na ekológiu, nahráva striebru do karát.

Európska únia prijala prísnejšie normy na emisie CO2 pre nové vozidlá. Do roku 2030 sa plánuje dosiahnuť zníženie emisií CO2 z nových vozidiel o 37,5 % v porovnaní s rokom 2021. Toto opatrenie znamená zvýšenie dopytu po striebre, keďže sa práve ono používa na zníženie emisií z výfukových plynov.

Podobné opatrenia sa prijímajú aj v iných častiach sveta, napríklad v Číne plánujú výrazne zvýšiť podiel elektromobilov na celkovom počte vozidiel na cestách. To bude mať samozrejme taktiež priamy vplyv na rastúci dopyt po solárnych batériách a aj iných súčiastkach, ktoré obsahujú striebro.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny