Blíži sa kalamita na finančných trhoch?

Vlna tsunami v podobe vysokej inflácie v minulom roku úplne zaplavila Spojené štáty a stále nestratila svoju ničivú silu. Záchranné člny v podobe vysokých úrokových sadzieb, spôsobili na trhoch ešte väčšiu kalamitu. A k tomu ešte aj dlh federálnej vlády aktuálne dosahuje svoju rekordnú úroveň. Najväčšia svetová ekonomika dnes bojuje o prežitie a to na viacerých frontoch súčasne.

Boj s infláciou verzus likvidačné úrokové sadzby.

Inflácia v USA dosiahla v mesiaci apríl úroveň 4,9 %. Aj keď vidíme výrazný pokles oproti jej maximálnej júnovej hodnote na úrovni 9,1 %, v posledných mesiacoch sa už federálnej banke nedarí znižovať tempo rastu cenovej hladiny tak výrazne, ako na začiatku tejto už viac ako rok trvajúcej vojny. Cieľom federálneho rezervného systému je dosiahnuť mieru inflácie 2 %, takže vo svojich prísnych reštriktívnych opatreniach musí FED pokračovať aj naďalej.

Agresívne zvyšovanie úrokových sadzieb už trhy poriadne zmáha. Sadzby v priebehu jedného roka narástli z nuly na dnešných 5 %. Následkom toho v USA skrachovali viaceré banky a vo väčších problémoch sa dnes topí mnoho firiem aj domácnosti.

Súčasná rétorika Federálneho rezervného systému naznačuje, že na najbližšom zasadnutí Rady guvernérov už možno k opätovnému navýšeniu sadzieb nedôjde. FED chce získať čas a prehodnotiť vplyv súčasných opatrení na zdravie celej ekonomiky. Obavy z bankovej krízy sú veľké a šéf FEDu Jerome Powell nechce byť bezohľadným katom bankového sektora. Zároveň ale Federálna banka zdôrazňuje, že je dôležité po vyhratej bitke nepoľaviť a dobojovať celú vojnu s infláciou do víťazného konca.

Jerome Powell nás neúnavne ubezpečoval, že „trhy čaká mäkké pristátie“ a to chce aj dosiahnuť. Ale je to vôbec možné?

Robert Kiyosaki: Americká ekonomika smeruje ku krachu.

Robert Kiyosaki, svetoznámi autor bestselleru Bohatý otec, chudobný otec. Slávny autor knihy, ktorej sa predalo viac ako 32 miliónov výtlačkov, v 50tich rôznych jazykoch, vo viac ako 109tich krajinách sveta tvrdí, že „sa začala finančná pandémia“.

„Mäkké pristátie? Tvrdé pristátie? Alebo nárazové pristátie? Hovorím nárazové pristátie. Dúfam, že sa mýlim, ale tomuto verím ja“, zverejnil vplyvný autor pred pár dňami na Twitteri.  V predchádzajúcom príspevku z 13.marca Kiyosaki dokonca označil Federálny rezervný systém za zločinca. „Pristátie čelným nárazom" napísal na Twitteri. "Záchranné balíčky začínajú. Viac falošných peňazí na podporu chorej ekonomiky. Stále odporúčam rovnakú odpoveď. Kúpte si viac zlata, striebra a bitcoinu." Takto reagoval na to, že Federálny rezervný systém zachraňoval krachujúce americké banky.

Podľa Roberta Kiyosakiho sa cena zlata do roku 2025 dostane na hodnotu 5000 dolárov za uncu, striebro v tom čase bude podľa neho stáť 500 dolárov a bitcoin 500 000 dolárov. Tieto tri aktíva označil ako „najlepšie pre nestabilné časy“.

Záplava prázdnych peňazí investorom nedá spávať.

Množstvo amerických dolárov v obehu vzrástlo od začiatku milénia z hodnoty 4,6 bilióna dolárov na neuveriteľných 19,5 bilióna v roku 2021. Len v priebehu posledných finančných stimulov počas pandémického obdobia v roku 2020, narástla peňažná zásoba v Spojených štátoch až o 3,4 bilióna dolárov. Trh je zaplavený peniazmi, ktoré nemajú hodnotu a ich prívalová vlna je taká silná, že zvrátiť jej katastrofické dopady bude musieť už len kúzlo. Táto situácia je úplne nová, nikdy v histórií sa nič podobné nestalo. Preto neexistuje vopred daný postup, ako túto krízu záplavy prázdnymi peniazmi vyriešiť.

Americká centrálna banka pred verejnosťou vystupuje v maske neohrozeného rytiera, ktorý má situáciu pod kontrolou, tým sa snaží upokojovať trhy. No mnohí odborníci a investori dnes už v silu amerického dolára, ako aj moc federálnej banky neveria a hľadajú pre svoj kapitál iné aktíva. Tie, ktoré im ponúkajú omnoho väčšiu bezpečnosť.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny