Centrálne banky znova navýšili úrokové sadzby, aj napriek signálom o blížiacej sa kríze

Centrálne banky začiatkom mája opäť navýšili úrokové sadzby. Napriek pokračujúcej bankovej kríze nestrácajú z dohľadu svoj cieľ, ktorým je inflácia na úrovni dvoch percent. Počas uplynulého roka nás centrálni bankári s veľkým presvedčením neustále ubezpečovali, že ich agresívne opatrenia v boji s infláciou nespôsobia ekonomike závažné ťažkosti. Jerome Powell šéf americkej centrálnej banky neúnavne dookola opakoval, že „trhy čaká mäkké pristátie.“ Dnes je už situácia iná. Powell zmenil rétoriku a pripúšťa, že trhy čaká recesia, no stále si zachováva svoj optimistický pohľad a tvrdí, že len mierna.

Európska centrálna banka nechce poľaviť napriek signálom o prichádzajúcej kríze

Rada guvernérov Európskej centrálnej banky zvýšila úrokové sadzby o ďalších 25 bázických bodov, s platnosťou od 10. mája 2023. Kľúčová sadzba sa tak dostala na 3,75 %, čo je jej najvyššia úroveň od novembra 2008.

Podľa vyhlásení ECB budú tieto reštriktívne opatrenia pokračovať aj naďalej, až kým sa inflácia v eurozóne nedostane na 2 %. Následne ich bude ECB na takejto vysokej úrovni držať dlhší čas, kým nenadobudne istotu, že ekonomika je stabilizovaná. Miera inflácie eurozóny bola v apríly na úrovni 7 %, takže nás čaká ešte dlhá a ťažká cesta za dosiahnutím sna o cenovej stabilite.

Množstvo európskych domácnosti už bojuje s finančnými problémami

Pred posledným zasadnutím Rady guvernérov ECB vyzval Írsky minister financií Michael McGrath centrálnu banku eurozóny, aby „zohľadnila skutočný vplyv rozhodnutí, ktoré prijíma, na ľudí“. Poukázal pri tom na to, že vysoké sadzby už vytvárajú príliš veľký tlak na bežné domácnosti.

Bank of England navýšila v marci úrokové sadzby na 4,25 %. V Británií sa už spomínaný tlak na bežné domácnosti naplno ukázal. V mesiaci apríl meškalo so svojou splátkou za hypotéku alebo nájom až 700 000 domácností.

Centrálne banky sa vytrvalo snažia dostať infláciu na 2 %, no dosiahnutie tohto cieľa môže trvať roky, mnoho ľudí počas tejto cesty stratí strechu nad hlavou a mnoho firiem bude bojovať o prežitie.

Powell tvrdí, že bankový systém je v dobrej kondícií

Po poslednom zasadnutí Rady guvernérov Federálneho rezervného fondu, ktoré sa konalo 2-3 mája 2023, vystúpil Jerome Powell a mimo iného povedal aj, že „americký bankový systém je zdravý a odolný“. Len niekoľko hodín po tomto jeho vyhlásení skolabovali akcie ďalších dvoch regionálnych bánk. PacWest, ktorej akcie sa od začiatku tohto roka prepadli o 80 % a Western Alliance, tá v tomto roku dosiahla pokles hodnoty akcií o 60 %. 

Svetoznámi investori sa pripravujú na ďalšie krachy

Warren Buffett azda najznámejší investor všetkých čias dokázal predvídať súčasnú situáciu v bankovom sektore a stihol svoj kapitál včas ochrániť. Počas posledných troch rokov odpredal takmer polovicu akcií bánk, ktoré boli súčasťou jeho portfólia. Ako dôvod uviedol len, že „podnikanie bánk sa mi už nepáčilo, tak ako pre tým“. Dnes už dôveruje len jednej banke a tou je Bank of America. Tu platí staré známe „too big to fail“. Najväčšie finančné inštitúcie sú dá sa povedať neohroziteľné. Mnoho malých bánk môže padnúť, keďže vláda nedokáže zachrániť všetky banky. No tí najväčší hráči musia prežiť. Vláda vždy zachráni tie najdôležitejšie banky, pretože ich kolaps by potopil celú ekonomiku.

Zdroj: finance.yahoo.com

Známy investor a miliardár Bill Ackman veľmi trefne zhodnotil bankovú situáciu slovami „Bankovníctvo je hra o dôvere. Pri takomto tempe nemôže žiadna regionálna banka prežiť zlé správy alebo nepriaznivé výkazy, pretože nevyhnutne po nich nasleduje pokles ceny jej akcií, výber poistených a nepoistených vkladov a hľadanie ‚strategických alternatív‘, čo znamená jej zatvorenie počas nadchádzajúceho víkendu.

Systémovo dôležité banky majú nespravodlivú konkurenčnú výhodu, pretože sú príliš veľké na to, aby zlyhali, čo znamená, že len ich nepoistení vkladatelia môžu pokojne spávať. Kým sa podmienky nevyrovnajú, regionálne banky sú vážne ohrozené. Dôvera vo finančnú inštitúciu sa buduje desaťročia a ničí sa v priebehu dní. Každé ďalšie domino, ktoré spadne zatrasie s tou najslabšou bankou.“

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny