Na obzore je nová svetová mena krytá zlatom

Krajiny z ekonomického zoskupenia BRICS sa v súčasnosti venujú príprave ich novej spoločnej meny, ktorá bude krytá zlatom. Dedolarizácia tak už nie je len konšpiráciou, ale reálne sa mení na skutočnosť. Úloha dolára v medzinárodnom obchode postupne oslabuje, zatiaľ čo význam zlata výrazne rastie.

Hegemóniu amerického dolára chce ohroziť BRICS

Zoskupenie BRICS, ktoré v súčasnosti tvorí Brazília, Rusko, India, Čína a Juhoafrická republika chce oslabiť dominantné postavenie amerického dolára v medzinárodnom obchode. Podľa aktuálnych správ to vyzerá tak, že sú o krok bližšie k svojmu cieľu.

Ruské veľvyslanectvo v Keni na svojom tweeteri vyhlásilo, že „krajiny BRICS plánujú zaviesť novú obchodnú menu, ktorá bude krytá zlatom“. Správu potvrdila aj ruská vládou prísne kontrolovaná televízna sieť RT.

Zdroj: tweeter.com

V tomto tweete, ktorý v posledných dňoch zatriasol ekonomickým a geopolitickým svetom sa ďalej uvádza, že „čoraz viac a viac krajín vyjadruje túžbu pridať sa do zoskupenia BRICS“.

Už v našom nedávnom článku sme vás podrobne informovali o sile BRICS, o cieľoch zoskupenia, aj ich možnostiach, o tom že sa k ním chcú pridať mnohé ďalšie krajiny ako Irán, či Saudská Arábia.

Bielorusko sa chce stať tiež súčasťou bloku rozvíjajúcich sa krajín

Aktuálne, podľa správ Ruskej tlačovej agentúry požiadalo o prijatie do ekonomického bloku BRICS aj Bielorusko. "Dňa 6. júla sa bieloruský veľvyslanec v Brazílii Sergej Lukaševič stretol s námestníčkou ministra zahraničných vecí Brazílie Mariou Luisou Escorel de Moraes, ktorá je zodpovedná za spoluprácu s Bieloruskom. Brazílii bola na stretnutí odovzdaná nóta potvrdzujúca zámer Bieloruska pripojiť sa k BRICS", uviedlo vo vyhlásení bieloruské ministerstvo zahraničných vecí.

Všetko nasvedčuje tomu, že BRICS sa poriadne rozrastie

Sankcie, ktoré na Rusko uvalilo medzinárodné spoločenstvo spôsobili, že viaceré krajiny si chcú vytvoriť zadné dvierka. Ak sa „nenahraditeľnosť“ amerického dolára v medzinárodnom obchode zníži, Spojené štáty americké prídu o právo určovať geopolitický smer svetového poriadku.

Rusko v súčasných podmienkach nemá inú možnosť, ako hľadať nové alternatívy k doláru, keďže bolo úplne vyradené zo svetového obchodného systému SWIFT. V minulosti sa ekonomické sankcie tvrdo vypomstili Iránu, ktorý po tom, čo bolo odstrihnutý z globálnej obchodnej siete zažil totálny ekonomický kolaps.

Tieto príklady motivujú viaceré krajiny sveta k tomu, aby si našli spojenca, väčšie spoločenstvo, blok, a zabezpečili si určitú nezávislosť od amerického dolára, ktorý ich dokáže samovládne pochovať. Záujem o členstvo v BRICS prejavili zatiaľ len neformálne aj Argentína, Spojené arabské emiráty, Alžírsko, Egypt, Bahrajn, Indonézia a aj niekoľko afrických štátov.

Pomaly nám teda vzniká nové svetové spoločenstvo so svojou vlastnou menou, ktoré by mohlo byt protipólom k USA a EÚ. Ich mena však bude krytá zlatom. V súčasnosti, keď sú západné krajiny zaplavené vlnou inflácie, ktorú spôsobilo „tlačenie prázdnych peňazí“, sa javí nová mena krytá zlatom, ako veľmi solídny protivník voči doláru a euru.

Blíži sa summit BRICS

Lídri krajín BRICS sa už čoskoro stretnú v Juhoafrickej republike. V dňoch 22. až 24. augusta sa bude konať v Sandton Convention Center, vo finančnom centre Johannesburgu stretnutie najvyšších predstaviteľov rozvíjajúcich sa krajín. Práve toto stretnutie má odhaliť ďalšie plány zoskupenia BRICS ohľadom ich spoločnej meny a taktiež o prijatí nových členských krajín.

Napriek tomu, že na hlavu Ruska bol vydaný medzinárodný zatykač, stretnutia BRICS sa má údajne zúčastniť aj on. Juhoafrický prezident Cyril Ramaphosa uviedol, že augustový summit BRICS, na ktorý bol Vladimir Putin pozvaný, sa bude konať osobne aj napriek zatykaču na ruského vodcu. "Budeme mať fyzický summit BRICS, všetci sme odhodlaní usporiadať stretnutie, kde si budeme môcť navzájom hľadieť do očí.“

Správy z Ruska potvrdzujú, že Putin by sa mal summitu zúčastniť

"Kremeľ a ministerstvo zahraničných vecí pripravujú dva základné scenáre účasti Ruska na summite BRICS. Prvý je s Putinom. V druhom prevládajú obavy o vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť: Putin zostáva v Moskve a hovorí prostredníctvom videokonferencie," uviedol predstaviteľ ruskej vlády, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity, pre The Moscow Times . "Ale delegácia úradníkov mieri do Južnej Afriky tak či tak", dodal. 

V médiách sa hovorí aj o tom, že rozhovory s Putinom by sa mali presunúť do Číny, aby sa predišlo zatknutiu hlavného predstaviteľa Ruska.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny