Zrútila sa ďalšia americká banka. Ekonómovia varujú pred úplnou katastrofou

Mimoriadne prísna menová politika americkej centrálnej banky si na trhu vybrala ďalšiu obeť. Bankrotu tentokrát podľahla Heartland Tri-State Bank. Viacerí ekonómovia upozorňujú na to, že ľudia prídu o svoje peniaze na bankových účtoch pretože kríza v bankovom sektore ešte ani zďaleka neskončila.

Podľa aktuálnych správ, bankový regulátor v štáte Texas ukončil činnosť banky Heartland Tri-State. Za jej správcu vymenoval Federálnu korporáciu pre poistenie vkladov (FDIC). Dôvodom tohto kroku bola extrémne riziková štruktúra súvahy banky. K 31. marcu mala táto banka celkový majetok v hodnote 139 miliónov amerických dolárov, pričom vklady klientov tvorili 130 miliónov dolárov. FDIC následne uzavrel kúpnu zmluvu a zmluvu o prevzatí s Dream First Bank, National Association. Tá prevezme všetky vklady skrachovanej Heartland Tri-State Bank a bude pokračovať v činnosti na jej pobočkách.

Americká centrálna banka neustále sprísňuje svoju menovú politiku. Na júlovom zasadnutí Rady guvernérov Federálneho rezervného systému (FED) centrálni bankári odklepli ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb. Tie sa tak dostali na najvyššiu úroveň za posledných 22 rokov, vo výške 5,25 %. Rekordne vysoké úroky dnes už výrazne zmáhajú banky. Okrem tých najväčších finančných inštitúcií, sú ohrozené úplne všetky banky v Spojených štátoch amerických.

Len pred pár dňami svetoznámy ekonóm Peter Shiff varoval pred hroziacim bankovým kolapsom. "Bez ohľadu na to, čo sa stane, ľudia stratia obrovské sumy, keď sa táto banková kríza naplno rozvinie," povedal v diskusnej relácií Davida Lina. „Celý bankový sektor je úplne insolventný vďaka tomu, čo sa udialo za posledné desaťročie. Vďaka tomu, že sa banky zaťažili dlhodobým dlhom s nízkym výnosom. Mali sme poistenie vkladov, takže nikoho nezaujímalo, čo banky robia so svojimi peniazmi, pretože to všetko poistila vláda,“ vysvetlil.

Peter Shiff ďalej upozornil na to, že marcové krachy bánk ľuďom jasne ukázali, že nie všetky ich vklady sú poistené. Odporúča všetkým klientom bánk, ktorých účet presahuje maximálny limit poistenia vkladu, aby svoje peniaze z banky čo najskôr vybrali. Práve tento odliv kapitálu z bánk, ktorý je spôsobený strachom vkladateľov, existenčne ohrozuje každú jednu banku v Amerike.

Podľa Shiffa ma vláda len dve možnosti ako riešiť problém v bankovom systéme a v obidvoch prípadoch je výsledkom to, že ľudia prídu o svoje peniaze. Prvý variant hovorí, že FED nechá banky jednoducho skrachovať. Ľudia tak prídu o všetky svoje nepoistené bankové vklady. Druhá možnosť je, že FED banky zachráni. Ale to dokáže jedine tým spôsobom, že začne znova tlačiť ďalšie nové, prázdne peniaze. To by spôsobilo masívny nárast inflácie a teda peniaze, ktoré vám zostanú, rapídne stratia svoju hodnotu. 

Tento slávny ekonóm zároveň tvrdí, že FED boj s infláciou prehral len „trhy na to ešte neprišli“. Šéf FEDu Jerome Powell vo svojich vyhláseniach predpovedal, že inflácia v USA dosiahne svoju cieľovú dvojpercentnú úroveň do roku 2025. Shiff jeho vyjadrenia kritizoval slovami, že „ak sa musíte pozerať dva roky dopredu, aby ste predpovedali 2% infláciu, nemáte žiadnu dôveru v presnosť tejto prognózy. Inými slovami, Powell netuší, kedy, ak vôbec niekedy, inflácia klesne na 2 %. To je jeho veľké priznanie.“

Aj Robert Kiyosaki známy autor knihy Bohatý otec, chudobný otec vydal ďalšie varovania o americkej ekonomike a jej bankovom systéme. Ešte v júni prehlásil, že sa máme pripraviť na mnohé ďalšie skrachované banky. Podľa neho padnú regionálne banky a aj hypotekárne spoločnosti. Konkrétne označil amerického hypotekárneho giganta, spoločnosť Loan Depot.

 

Robert Kiyosaki je známy svojou kritikou voči Americkej centrálnej banke a investorom už dlhé roky opakovane odporúča nakupovať zlato, striebro a bitcoiny. Kiyosaki dnes kritizuje Federálny rezervný systém za to, že ničí regionálne banky v USA. Vysvetlil, že podporovaním iba najväčších bánk, akou je napríklad JPMorgan Chase, FED vyhladzuje regionálne banky , ktoré sú „srdcom a dušou Ameriky“. „Prosím, buďte opatrní. Neveril by som ničomu, čo povedal Biden, predseda FEDu Powell alebo ministerka financií Yellenová. Myslite za seba,“ napísal vo svojom tweete.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny