Zlatý rubeľ

Yellow Rediscovering Amphibians Blog Banner.png

„A čo musíme urobiť, aby sme zabezpečili suverenitu rubľa? Na zabezpečenie suverenity každého národného finančného systému by jeho platobné prostriedky mali mať vnútornú hodnotu a cenovú stabilitu bez viazania na dolár. Odborníci teraz pracujú na projekte navrhovanom vedeckou komunitou, ktorého cieľom je vytvoriť dvojokruhový menový a finančný systém. Konkrétne sa navrhuje určiť hodnotu rubľa, ktorá by mala byť krytá zlatom aj skupinou komodít, ktoré sú menovými hodnotami, aby bol výmenný kurz rubľa v súlade s reálnou paritou kúpnej sily.“

prečítal som si v ruskom vládnom denníku Rossijskaja Gazeta v rozhovore s  Nikolajom Petruševom, tajomníkom Bezpečnostnej rady Ruskej federácie. V rozhovore s názvom „Západ vytvoril ríšu lží, ktorá zahŕňa zničenie Ruska“ som sa dozvedel aj to, že Ukrajinci nám Európanom, vraj predávajú deti a orgány obyvateľov sociálne slabších vrstiev.

O zlatom krytom rubli počúvam a čítam minimálne od finančnej krízy v roku 2008. Inváziou, ktorá vyvolala tsunami sankcií na Rusko, téma obživla. S výhodou spätného pohľadu dnes vieme, že početné nákupy zlata ruskou centrálnou bankou v poslednej dekáde boli spolu s predajom amerických dlhopisov Putinovými vojnovými prípravami. 

Fanúšikova zlatého rubľa predčasne otvárali šampanské už krátko po začiatku vojny, keď ruská centrálna banka oznámila, že bude od komerčných bánk za fixnú cenu skupovať fyzické zlato. Skupovanie zlata ruským štátom za netrhovo nízke ceny však nie je krytie rubľa. Krytie znamená vymeniteľnosť papierových alebo elektronických zlých peňazí za lepšiu komoditu na počkanie v centrálnej banke. No Putin už zakázal ruským občanom meniť ruble v banke aj za eurá či doláre, nieto ešte za zlato. Tečie mu do topánok a zlato potrebuje. Po zmrazení dolárových a eurových rezerv sa stalo jeho kľúčovou rezervou. Ak nepočítame komunistické, hodnotu strácajúce čínske juany. Keďže nik nechcel dotovať ruský štát nevýhodným predajom zlata, fixnú cenu musela centrálna banka krátko potom zmeniť späť na trhovú.

Dnešné, papierové, zlé peniaze už nie sú nikde na svete ničím explicitne kryté. Sú pod plnou kontrolou politickej triedy a preto nástrojom na financovanie jej výdavkov a podporu spriatelených skupín. Krytie je už len implicitné, silou ekonomiky a schopnosťou štátu zo súkromného bohatstva brať zdroje či už oficiálnymi daňami alebo infláciou a uhrádzať z nich záväzky štátu.

Rubeľ je preto dnes krytý najmä príjmami z predaja ropy a plynu. Práve tam treba hľadať momentálnu, pre mnohých stále prekvapivú silu rubľa, ktorý sa teraz obchoduje za viac dolárov, než pred inváziou. Sankcie nefungujú? Práve naopak. Rusi stále predávajú ropu a plyn do zahraničia, dokonca vďaka rastúcim cenám vo výrazne väčších objemoch než pred vojnou. No za tieto doláre a eurá im nechce Západ nič predať. Tieto zahraničné meny sa preto kopia v Putinových bankách a zvyšujú implicitné krytie rubľa.

Prípravy „zlatého rubľa“ už poprela aj guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina. „Nijako sa o tom nediskutuje.“ povedala na nedávnej tlačovke. Možno vás to prekvapí, ale jej verím. Nedáva to totiž zmysel. Zlato na rozdiel od zlých peňazí pomáha ochrániť úspory pred politikmi. Zmrazenie dolárov neposlušných Rusov americkou administratívou toho bolo dokonalou ilustráciou. Preto som ho nazval peniazmi pre neveriacich. Na túto slobodu, ktorú dáva svojim vlastníkom, sú však politici alergickí. Produkcia zlata je na rozdiel od papierových peňazí nákladná, decentralizovaná a súkromná. Ani politik s diktátorskými sklonmi a jadrovými hlavicami nevie zlato kontrolovať, naopak zlato kontroluje jeho. Príde mi naivné predpokladať, že si Putin dobrovoľne na krk nasadí zlatý obojok a obmedzí svoju schopnosť vyrábať nove ruble z ničoho. Teda minimálne dovtedy, kým jeho krajina a jej mena nebude v takom rozvrate, že nebudú mať inú možnosť. Preto som ochotný staviť zlé peniaze proti tomu, že si Rus, Slovák alebo Američan bude môcť v Putinovom Rusku nechať vymeniť ruble za jeho zlaté krytie.

UPOZORNENIE: Video alebo článok NIE JE finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Ing. Juraj Karpiš

Juraj Karpiš študoval finančný manažment na Fakulte manažmentu UK. Pracoval v domácich a zahraničných finančných inštitúciách, je spoluzakladateľom a predsedom ekonomického think tanku INESS. Bol členom krízového ekonomického štábu ministra financií a krízovej ekonomickej rady ministra hospodárstva. Zameriava sa na monetárnu politiku a finančný systém. Časopis .týždeň ho označil za osobnosť roku 2011. V roku 2015 vydal ekonomický bestseller „Zlé peniaze – sprievodca krízou“ vo februári 2021 mu vyšla kniha „Ako na zlato – praktický sprievodca sporením v zlate“. Vydáva online časopis „Zlé peniaze, dobrý život“. 

Aktualizujeme ceny