Zlato raketovo stúpa.

Cena zlata v priebehu posledných dvoch týždňov výrazne vzrástla, a to o neuveriteľných 10%. V najbližších dňoch môžeme očakávať útok na hranicu jeho historicky najvyššej ceny. Tá je na úrovni 2074 dolárov a dosiahnutá bola v auguste 2020. Bol by to druhý pokus o prekonanie tejto významnej úrovne, prvýkrát sa ju zlato snažilo pokoriť v marci 2022, no neúspešne, vtedajší cenový vrchol bol na veľmi tesnej úrovni, na cene 2070 dolárov.

Na nasledujúcom mesačnom grafe môžete vidieť, ako zlato bojuje o prekonanie svojej najvyššej ceny v histórií.

Investori začali oslavovať už v pondelok 20. marca 2023, kedy sa cena zlata prebojovala cez psychologickú hranicu 2000 dolárov, no jeho cesta nahor s najväčšou pravdepodobnosťou ešte ani zďaleka neskončila, a čo nevidieť, budeme svedkami rekordnej ceny tohto výnimočného aktíva.

Zlato dnes rastie najmä kvôli obavám investorov

Súčasný ohromný záujem investorov o zlato vyvolala kríza v bankovom sektore. Vlna bankových kolapsov, ktorá začala v USA sa už v plnej sile doplavila aj do Európy a významne otriasla dôverou investorov v bankový systém.

V USA skrachovali veľké banky, Signature bank, Silicon Valley bank aj Silvergate. V Európe to najviac zasiahlo švajčiarsku banku Credit Suisse, no obrovské problémy majú aj ďalšie banky. To je vidieť na značnom prepade ich obchodovaných akcií.

V dnešnej globalizovanej dobe, sú banky po celom svete navzájom prepojené, či už vlastnícky alebo obchodne. Séria bankrotov, ktorú s veľkými obavami v posledných dňoch sledujeme, môže ohroziť celý, svetový, bankový systém. Investori si sú toho veľmi dobre vedomí a preto umiestňujú svoj kapitál do bezpečnejších foriem aktív. Zlato je pre nich záchranným kolesom v mori rúcajúceho sa bankového sektora.

Bankové vklady sú poistené len čiastočne

Vklady v bankách sú síce garantované vládnymi inštitúciami, no iba do určitej výšky. Na Slovensku to zabezpečuje Fond na ochranu vkladov. Ten garantuje, že v prípade krízovej situácie vyplatí 100 000 eur na jedného vkladateľa na banku. Problém nastáva v prípade, že máte na účte povedzme 500 000 eur a vaša banka skrachuje. Fond na ochranu vkladov vám vyplatí len 100 000 a o ostatné peniaze prídete. Je teda viac než žiadúce rozdeliť si svoj majetok a tým mu zabezpečiť čo najväčšiu ochranu.

Príčinou problémov bánk sú vládne opatrenia

Problémy, ktoré momentálne sužujú banky, vznikli v dôsledku prísnych vládnych opatrení, ktorých cieľom je znížiť hrozivú úroveň inflácie. Centrálne banky už rok navyšujú úrokové sadzby na stále vyššiu a vyššiu úroveň. Pociťujú to nie len domácnosti a firmy, ale aj banky. Každým ďalším navýšením sadzieb im centrálne banky hádžu ďalšie polená pod nohy. Dnes už bankový systém nielenže stratil rovnováhu, ale doslova sa potáca.

Čakajú zlato „zlaté časy“?

Situáciu na trhoch musia samozrejme riešiť vládne inštitúcie, centrálne banky. Tie majú v zásade dve možnosti.

Prvá je tá, že centrálne banky budú pokračovať v ceste za svojim cieľom, ktorým je primeraná úroveň inflácie. Teda budú ďalej zhoršovať podmienky na trhu a ohrozovať aj životaschopnosť bánk.  Čo by to znamenalo pre vývoj ceny zlata? Investori s obavami o bezpečnosť svojich vkladov v bankách, by pravdepodobne vo väčšej miere premenili svoj ohrozený kapitál na bezpečné aktíva. Takže cena zlata by mala stúpať.

Druhá možnosť je, že centrálni bankári sa budú snažiť banky, a tým vlastne aj trhy celkovo, zachraňovať. Môžu to urobiť viacerými spôsobmi, ale v podstate by poskytli palivo na to, aby trhy odštartovali ďalší rast. Keď sa aj tu opýtame, čo by to znamenalo pre vývoj ceny zlata? Keď trhy rastú, keď sa darí podnikom aj domácnostiam, zlato nemá nijaký dôvod klesať. Môže plynule pokračovať vo svojom pekne rozbehnutom raste a dosiahnuť svoje rekordné hodnoty.

So zlatom to teda vyzerá celkom "ružovo".

No nikdy si nemôžeme byť istý tým, čo sa na trhoch stane. Ak by nastala úplná apokalypsa v systéme bánk, ak by ani najvyššie vládne inštitúcie nedokázali katastrofu odvrátiť a vypukla by obrovská celosvetová finančná kríza, to by sa už podpísalo aj na vývoji ceny toho najcennejšieho aktíva, ktoré dnes máme, zlata.

 

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny