Zlato láme jeden rekord za druhým. Oplatí sa doň investovať aj teraz?

Vzácny kov prekonal psychologickú hranicu 2 300 dolárov za uncu a podľa všetkého ma namierené do nových nepoznaných výšin. Investori v takýchto chvíľach, keď investičné aktívum dosahuje rekordne cenové úrovne, váhajú, či je ešte vhodný čas na investície. Odpoveď na túto otázku, však nie je jednoduchá. Je potrebné zohľadniť viacero aspektov a hlavne preferencie konkrétneho investora.

Zlato môžeme vnímať ako prostriedok zhodnotenia peňazí, alebo ho môžeme považovať za bezpečný prístav a teda formu ochrany majetku v čase rôznych kríz. Motivácia pre umiestnenie kapitálu do zlata môže byť rôzna.

V prvom rade by si mal každý investor zodpovedať otázku, ako vníma investíciu do zlata z časového hľadiska. Investor, ktorý chce špekulovať na kratšie obdobie, povedzme na horizont jedného až piatich rokov, zaujme iný postoj, ako investor, ktorý si buduje svoje dlhodobé portfólio na obdobie jednej dekády. Avšak pre oba typy investorov, je zlato vhodné v rámci diverzifikácie portfólia, pretože má nízku koreláciu s inými aktívami. Ak mám časť zo svojho kapitálu umiestnenú v zlate, je pre mňa poistkou, ktorá tlmí prípadné prepady môjho akciového portfólia a to bez ohľadu na časový horizont investície.

Keď hovoríme o „poistke“, zlato je celé stáročia považované za bezpečný prístav v kritických časoch. To potvrdzujú aj nedávne udalosti. Či už po vypuknutí vojnového konfliktu na Ukrajine, alebo po eskalácií napätia na Blízkom východe, investori húfne utekali do zlata, čo sa okamžite prejavilo na jeho cenovom raste. Bezpečie, ktoré prináša vlastníctvo vzácneho kovu nenájdeme v žiadnom inom investičnom aktíve. V časoch geopolitických kríz, alebo vojen, ponúka zlato jedinečnú garanciu zachovania hodnoty majetku. Ak si predstavíme ten najkatastrofickejší scenár, aký by mohol vo svete nastať, vlastníctvo fyzického zlata vie byť záchranou pred stratou majetku.

V posledných rokoch sme svedkami toho, ako centrálne banky rôznych štátov hromadia zlato. Neustále zvyšujú svoje zlaté rezervy a vytvárajú si tak akýsi štít, ktorý ich ochráni pred geopolitickými alebo ekonomickými krízami vo svete. Zlato pre ne znamená ochranu a stabilitu. To, že navyše časom aj zvyšuje svoju hodnotu, je pre centrálne banky len prínos naviac, ale ich prvotná motivácia pri obstaraní zlata, je bezpečie.

Rovnako by sa na vzácny kov mal pozerať aj každý investor. Portfólio by malo byť zložene z mnohých druhov rôznych aktív, aby bolo čo najmenej rizikové. Zlato, ako symbol bezpečia by v ňom nemalo chýbať. Tu je ale vhodné zamyslieť sa v akom pomere k celkovej investícií by sme mali svoje peniaze alokovať do zlata. Odborníci hovoria, že by to malo byť niekde medzi 5 až 25 percentami, podľa typu konkrétneho investora.

Vysoké cenové úrovne môžu mnohých investorov od nákupu odrádzať, avšak súčasné makroekonomické aj geopolitické podmienky naznačujú, že zlato si bude aj naďalej raziť svoju cestu nahor. Samozrejme, ako aj pri iných aktívach, po fáze rastu nastane opäť obdobie cenovej korekcie. V takom prípade sa súčasná investícia môže po nejakom čase javiť ako nesprávna, avšak znova je potrebné zamerať sa na celkové obdobie, ktoré je pre moju investíciu smerodajné.

Všeobecne je možné povedať, že ak ešte zlato vo svojom portfóliu nemáte vôbec, tak svoj prvý nákup môžete pokojne urobiť v akejkoľvek fáze trhové cyklu. Pri nasledujúcom období poklesu ceny budete dokupovať a vaša priemerná cena sa tak posunie nižšie. V prípade, že cena nižšie nepadne, budete profitovať zo svojho prvého nákupu.

Zlato môžeme nakupovať vo viacerých formách. Fyzické zlato, ktoré poznáme ako zlaté mince alebo tehličky, prináša ochranu proti tým najväčším rizikám. Ako napríklad, že by skolaboval bankový systém, alebo burzy. Druhá možnosť sú zlaté ETF fondy. Tie majú vyššiu likviditu, sú vhodnejšie na krátkodobé špekulácie, avšak neprinášajú takú formu ochrany ako fyzické zlato. Investori, ktorí majú pozitívny prístup k riziku môžu investovať do zlata aj nepriamo, napríklad nákupom akcií ťažiarenských spoločností.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny