Zlato dosiahlo novú rekordnú úroveň a mieri ešte vyššie

Zlato si prerazilo cestu na svoju novú historický najvyššiu hodnotu. Začiatok marca priniesol žltému kovu podmienky, ktoré ho dostali na doposiaľ neprebádané rekordné úrovne. Predchádzajúce cenové maximum zaznamenalo zlato len nedávno, v decembri 2023, no všetko nasvedčuje tomu, že jeho cena bude aj naďalej rásť.  

Cena zlata pokorila svoju predchádzajúcu najvyššiu úroveň, ktorá sa nachádzala na hladine 2 135,40 dolárov za uncu. Investori hľadajú pre svoj kapitál bezpečný prístav v neistej dobe, zároveň ich aj poháňa vidina blížiaceho sa poklesu úrokových sadzieb.

zlato ath.png

Cena zlata. Zdroj: traidingview.com

Od vypuknutia konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas zdraželo zlato o viac ako 300 dolárov. Jeho cena v minulosti vždy stúpala práve v tých najhorších ekonomických a geopolitických podmienkach. V časoch neistoty a strachu. V období krízy, recesie, vysokej inflácie a najme počas vojny. Čím je situácia vo svete horšia, tým viac sa darí vzácnemu kovu. Prečo je to tak? Pretože zlato je jediná istota. Žiadna inštitúcia, ani vláda nedokáže „vytlačiť“ nové zlato a tým znížiť jeho hodnotu. Peniaze púšťajú centrálne banky do obehu podľa potreby. Dokážu ich natlačiť také množstvo, že ich cena môže byť nižšia ako hodnota papiera, na ktorom sú vytlačené. Zlato vzniklo vďaka explózií vo vesmíre, nedá sa vyrobiť, na svete sa nachádza v obmedzenom množstve a práve preto je také vzácne.

Situácia na Blízkom východe vyvoláva vo svete vážne obavy. Budúcnosť globálnej ekonomiky ohrozuje prepad čínskeho hospodárstva, aj stav v Spojených štátoch amerických. Investori vnímajú mnohé riziká, ktorých váha sa čoraz viac stupňuje a tak hľadajú pre svoj majetok bezpečný prístav. Práve vďaka tomu, má zlato otvorenú cestu k ďalším rastom.

Inflácia vo svete výrazne poklesla zo svojich maxím a centrálne banky s najväčšou pravdepodobnosťou začnú už v tomto roku opäť znižovať úrokové sadzby. Na trhoch preto panuje optimistická nálada a investori hľadajú možnosti, kam umiestniť svoj kapitál. V dôsledku toho sa aktuálne trhom darí. Rastú akcie, kryptomeny a rovnako aj zlato. Vidina zmiernenia tlaku na úverové možnosti domácnosti aj podnikov poháňa investície veľkou silou vpred. 

Keby ste si kúpili zlato povedzme pred troma rokmi, prinieslo by vám doteraz viac ako tretinový zisk. Ak by ste tak urobili už 6 rokov dozadu, zarobili by ste na ňom viac než polovicu vkladu.

Skeptici môžu tvrdiť, že nakupovať na rekordných úrovniach nie je práve ten najlepší nápad. Avšak, keď sa pozrieme na situáciu na trhoch a vo svete, tak zistíme, že najbezpečnejším miestom pre naše peniaze je jednoznačne zlato.

Akciový trh má za sebou v posledných mesiacoch veľkú rally. Indexy zaznamenali nové rekordy aj keď ich ťahá hore len zopár firiem z technologického sektora. Analytici hovoria o tom, že rovnaké znaky na trhu prevládali len v období, ktoré predchádzalo prasknutiu bubliny známej ako „dot.com bubble“. Tá následne spôsobila celosvetovú ekonomickú krízu.

Pozornosti investorov zaiste neuniklo, že aktuálne sa mimoriadne darí aj kryptomenovému trhu. Bitcoin prekonal svoje maximum z roku 2021 a dostal sa až na 70 000 dolárov za BTC. Keďže sa blíži halving, udalosť, ktorá sa spája so silnými cenovými rastami, popularita kryptomien výrazne stúpla. Zároveň veľký príliv kapitálu do Bitcoinu spustil aj novoschválený bitcoinový fond obchodovateľný na burze (BTC ETF).

Známy ekonóm Peter Schiff však poukázal na to, že aktuálny ošiaľ ohľadom nového investičného BTC ETF vlastne len kradne kapitál, ktorý by investori inak namierili do zlata. Schiff si však myslí, že keď kryptomeny vybuchnú, do zlata pritečie oveľa väčšie množstvo peňazí, ktoré budú palivom pre jeho ďalší rast.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny