Vzniká nový svetový poriadok. BRICS prijíma 6 nový členov

Do tohto spoločenstva sa od 1. januára 2024 pridá 6 ďalších krajín. Sú medzi nimi aj traja najväčší exportéri ropy a zemného plynu na svete. Globálnu ekonomiku čakajú zmeny, keďže sa formuje nový, silný ekonomický blok, ktorého členmi sa chcú stať aj mnohé iné krajiny z rôznych kútov sveta.

V auguste sa konal v Juhoafrickej republike summit BRICS, na ktorom sa zúčastnilo až 40 hláv štátov, informoval o tom Wall Street Journal. Ústrednou témou stretnutia vládnych predstaviteľov krajín bola budúca expanzia ekonomického zoskupenia. „Všetci stojíme za vybudovanie nového multipolárneho svetového poriadku, ktorý je skutočne vyvážený,“ povedal ruský prezident Vladimír Putin. Ten sa však summitu zúčastnil len prostredníctvom videohovoru, vzhľadom na zatykač, ktorý na neho vydal Medzinárodný trestný súd za vojnové zločiny na Ukrajine.

Od budúceho roka sa stanú oficiálnymi členmi zoskupenia BRICS aj Argentína, Egypt, Etiópia, Irán, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty. Počas afrického summitu v Johanesburgu tieto krajiny oficiálne potvrdili prijatie pozvania do spoločenstva. Informoval o tom ruský minister zahraničných vecí Sergej Rjabkov na tlačovej konferencií po skončení summitu.

Zoskupenie, ktoré dnes tvorí viac ako 40 % svetovej populácie a jeho podiel na svetovej ekonomickej produkcií je viac ako 25 %, sa tak výrazne rozrastie. BRICS získa na sile a veľkosti. Expanzia tohto bloku vytvorí omnoho väčšiu konkurenciu v geopolitike a rovnako aj na svetovej ekonomickej scéne, ktorej už dlhé roky dominujú Spojené štáty americké.

 

Nová mapa BRICS. Zdroj: shutterstock.com

O prijatie do spoločenstva rozvíjajúcich sa ekonomík požiadali aj mnohé ďalšie krajiny, takže expanzií ešte nemusí byť ani zďaleka koniec. Žiadosť o prijatie do BRICS podalo ešte pred juhoafrickým summitom až 20 krajín, medzi nimi boli napríklad Venezuela, Nigéria či Indonézia. „Poďme spoločne napísať novú kapitolu krajín s rozvíjajúcimi sa trhmi, pracujme spoločne na rozvoji,“ povedal čínsky prezident Si Ťin-pching na tlačovej konferencií po summite, ktorý sa konal od 22.-24. augusta v Johanesburgu.

Členmi zoskupenia BRICS sa od januára 2024 stanú aj ropný giganti. Traja najväčší exportéri ropy a zemného plynu budú členmi mocného ekonomického bloku, ide o Saudskú Arábiu, Irán a Spojené arabské emiráty. Podľa nemeckej expertky Daniely Shwarzovej je toto spojenie „strategickým úspechom pre Čínu a Rusko“. Západní lídri „musia chápať toto rozšírenie, ako pokus vytvoriť serióznu protiváhu voči G7, ktorej podiel na globálnom HDP neustále klesá,“ zdôraznila expertka, ktorá je pravidelným konzultantom a poradcom pre politiku európskych krajín.

Po summite BRICS bieloruský prezident Alexander Lukašenko novinárom povedal, že hoci je presvedčený, že „západná hegemónia sa ešte neskončila“, expanzia ekonomického bloku „je silným krokom týmto smerom“ a „veľmi silným krokom k multipolárnemu svetu“.

Množstvo analytikov však upozorňuje na jednu veľkú slabosť zoskupenia BRICS. Je ňou práve rôznorodosť krajín, ktoré sa spoločne snažia vytvoriť protipól k USA, či Európskej únií. Každá z členských krajín sa riadi odlišnou ideológiou a má zaužívané rôzne ekonomické princípy a systémy riadenia. „Blízky východ a severná Afrika majú od budúceho roka nad skupinou skutočne veľkú moc,“ povedal Priyal Singh, vedúci výskumník v Inštitúte bezpečnostných štúdií, Think Tanku v Pretórii v Južnej Afrike.

Rusko sa intenzívne snaží získať si Afriku ako spojenca. V júli si prezident Putin pozval do Petrohradu predstaviteľov 17-tich afrických krajín. „Od invázie na Ukrajinu a sankcií... sme boli svedkami toho, ako Rusko skutočne zvýšilo svoju angažovanosť v Afrike,“ povedal Joseph Siegle, riaditeľ výskumu Centra strategických štúdií Národnej obrany Univerzity vo Washingtone, DC. Niektoré africké krajiny, ktoré zdieľajú Putinov odpor voči svetovému poriadku pod vedením USA, túžia podporiť Moskvu, výmenou za jej pokračujúcu podporu ich autokratických režimov.

Geopolitika sa momentálne výrazne mení. Svetový poriadok získava úplne nový rozmer. Sme svedkami prerozdelenia globálnych ekonomických síl, ktoré bude mať značné dopady na ekonomickú výkonnosť krajín, investície, ponuku, dopyt a trh ako celok. V prudko meniacich sa časoch je mimoriadne dôležité postarať sa o bezpečie svojich investícií. Dolár, euro, libra, rubeľ, či juan, majetok držaný v peniazoch je ohrozený geopolitickými zmenami. Hodnotu zlata však meniace sa zoskupenia krajín nedokážu zmeniť.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny