Všetky oči na Bitcoine

Napriek tomu, že digitálne aktíva so sebou nesú mnohé riziká, spájajú sa s vysokou volatilitou a nekonečnou neistotou, zároveň aj lákajú investorov svojou schopnosťou premeniť investície na niekoľkonásobné zisky. 

Bitcoin-kráľ kryptomien, ktorý ako samovládca udáva smer celému trhu digitálnych aktív, dosiahol svoj posledný vrchol 8. novembra 2021 na hodnote nad 69 275 dolárov. Potom nasledoval rok, počas ktorého prudko klesal a opäť v mesiaci november v roku 2022 zaznamenal svoje lokálne dno na cenovej úrovni 15 479 dolárov. Počas celého roka 2023 sa cena kryptomeny BTC vyvíjala mierne stúpajúcim tempom ale prevažne sa tiahla do strany. Bitcoin tvoril takzvaný „range“, kedy sa cena aktíva pohybuje v rozmedzí určitej najvyššej a najnižšej úrovne.

Aktuálne je kryptoemnový trh opäť na výslní, kedy Bitcoin a rovnako aj ostatné kryptomeny mieria na svoje nové maximá a otvárajú si cestu k doposiaľ nepoznaným cenovým úrovniam.

Bitcoin .png

Vývoj ceny BTC. Zdroj: traidingview.com

Len od začiatku roka 2024 stúpol Bitcoin na hodnote o viac ako 50 %. Dôvody rastu jeho ceny sú viaceré.

Rovnako ako na celý trh, tak aj na digitálne aktíva vplývajú makroekonomické podmienky. Keďže inflácia vo svete klesá a centrálne banky si už šuškajú o tom, že čoskoro začnú znižovať úrokové sadzby, investori vnímajú zmierňujúci sa tlak a presúvajú svoj kapitál aj do rizikovejších aktív. Nie len do akcií, ale aj kryptomien.

Dôležitým faktorom rastu ceny Bitcoinu je aj jeho halvingový cyklus. Halving je udalosť, pri ktorej sa zníži množstvo vyprodukovaných kryptomien ťažiarmi o polovicu. Ich odmena za vyťaženie Bitcoinu bude o polovicu nižšia. Dochádza k tomu každé 4 roky.

Bitcoin môžeme prirovnať ku zlatu. Existuje ho len obmedzené množstvo a nikdy žiadna finančná inštitúcia alebo vláda tento fakt nemôže zmeniť. Na rozdiel od peňazí, ktoré centrálne banky uvoľňujú do obehu podľa potreby. Ponuka Bitcoinu je obmedzená. Uvoľňuje sa do obehu postupne a celkovo bude na svete 21 miliónov bitcoinových mincí, to však nastane až v roku 2140. Bitcoiny pribúdajú vo forme odmien pre ťažiarov, ktorí sú odmeňovaní za zabezpečovanie transakcií.

Bitcoin uzrel svetlo sveta 31. októbra 2008. Odmena za ťažbu začala na hodnote 50 BTC za jeden blok. K prvému halvingu došlo v roku 2012, kedy odmena klesla na 25 BTC, takto sa to opakuje každé 4 roky a aktuálne v roku 2024 halving zníži odmeny pre ťažiarov na 3,125 BTC za blok.

Halving bol v minulosti vždy práve tým obdobím, ktoré odštartovalo prudký nárast ceny bitcoinu. Prečo je to tak? Jednoducho preto, že keď ťažiari dostavajú nižšie odmeny, sú ochotní predávať menej bitcoinov. Dopyt po kryptomenách rastie, vďaka šíriacemu sa povedomiu o výhodách digitálnych aktív, no ich ponuka je obmedzená a to vyvíja silný tlak na cenu najmä po spomínanom halvingu.

Tretí faktor, ktorý ženie ceny kryptomien v súčasnosti do výšin je spotové bitcoinové ETF. Americká komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) v tomto roku schválila prvý bitcoinový fond, ktorý je obchodovateľný na burze a odklepla ho hneď niekoľkým prestížnym správcovským spoločnostiam. Tento historický míľnik otvoril brány do sveta kryptomien rovnako bežným malým investorom, ako aj veľkým inštitúciám. Nákup kryptomien bol doposiaľ pomerne zložitý proces, do ktorého sa púšťali prevažne len nadšenci. Nové ETF výrazne uľahčuje obchodovanie s bitcoinami a zároveň do sveta digitálnych aktív prináša regulačný rámec, ktorý eliminuje doterajšie riziká kryptomenového trhu. Po tom, čo sa začal Bitcoin obchodovať na burze jeho cena začala neohrozene rásť.

Napriek tomu, že mnohé faktory naznačujú svetlú budúcnosť kryptomien, netreba zabúdať na ich povestnú volatilitu. To, že minca dokáže prudko stúpať na hodnote, neznamená, že v tom bude aj pokračovať. Trh s kryptomenami je známy práve tým, že investorov vedia nečakane prekvapiť strmé prepady ceny aj o niekoľko desiatok percent v priebehu pár hodín. Spúšťačmi takýchto prepadov bývajú rôzne negatívne správy, zvyčajne sa týkajú prísnejších regulácií, odhalení krypto podvodov, alebo to spustí krach nejakej väčšej burzy.

Zlaté pravidlo kryptoinvestorov hovorí, že do kryptomien by sme mali investovať len toľko, koľko sme ochotní stratiť.

 

 

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny