Ustojí americká ekonomika všetky súčasné hrozby?

Ekonomika Spojených štátov amerických v súčasnosti čelí vážnym hrozbám. Masívne štrajky zamestnancov, extrémny nárast cien ropy, obnovenie splácania študentských pôžičiek a nezhody v Kongrese. Tlaky prichádzajú súčasne z viacerých strán, ich hrozba je o to väčšia, že americká ekonomika je momentálne preťažená vplyvom prísnej menovej politiky Federálneho rezervného systému (FED). „Je to štvornásobná hrozba všetkých prvkov, ktoré by mohli narušiť ekonomickú aktivitu,“ povedal Gregory Daco , hlavný ekonóm EY-Parthenon pre Wall Street Journal.

Ekonómovia z Golden Sachs očakávajú, že výkonnosť ekonomiky USA sa v budúcom štvrťroku výrazne prepadne a to z 3,1 % rastu, ktoré dosiahlo americké hospodárstvo v druhom kvartáli na 1,3 %. To predstavuje veľmi strmý pokles. V prvej polovici roka ekonomiku USA, ktorá je pod tlakom vysokých úrokových sadzieb ťahala do plusových čísel vysoká zamestnanosť a slušný rast miezd. Avšak prebiehajúci štrajk United Auto Workers, do ktorého sa zapojili v polovici septembra tri veľké automobilky vytvára vážnu hrozbu pre hospodárstvo Spojených štátov. V súčasnosti štrajkuje 13 000 zamestnancov automobilového priemyslu a existujú opodstatnené obavy, že vlna štrajkov sa rozšíri aj do iných oblastí.

Krátkodobý výpadok zamestnancov sa neprejaví okamžite, avšak dlhotrvajúce pozastavenie výroby v automobilovom priemysle spôsobí to, že ceny vozidiel budú stúpať. V širšom kontexte môžeme očakávať prepúšťanie zamestnancov v spoločnostiach, ktoré vyrábajú diely pre automobilový priemysel. „Neočakávam, že štrajk sám osebe privedie národné hospodárstvo do recesie, ale prichádzajú aj ďalšie spomalenia,“ povedal Gabe Ehrlich, ekonóm z University of Michigan. "Dáte to všetko dokopy a zdá sa, že v závere roka zažijeme vážne turbulencie."

Kongres Spojených štátov čelí opäť problémom s financovaním vlády, pričom až 800 000 vládnych zamestnancov v celej krajine je ohrozených stratou zamestnania. V čase písania článku zákonodarcovia stále nedospeli k dohode, ich čas uplynie na konci septembra.

Od 1. októbra nastane pre mnohých Američanov zásadná zmena. Federálna vláda od tohto dátumu obnoví splácanie študentských pôžičiek. Po vypuknutí pandémie v marci 2020 Ministerstvo školstva pozastavilo v Spojených štátoch splácanie pôžičiek na štúdium. Cieľom tohto opatrenia bolo zmierniť negatívne dopady pandémie a namieriť peniaze Američanov do odvetví, ktoré dokážu podporiť ekonomický rast. Podľa odhadu ekonóma Tima Quinlana z Wells Fargo by tento reštart mohol v nadchádzajúcom roku odviesť z vreciek Američanov približne 100 miliárd dolárov. Desiatky miliónov dlžníkov študentských pôžičiek tak od októbra prídu o 200-300 dolárov mesačne.

Extrémne vážnou hrozbou pre ekonomiku USA sú rastúce ceny benzínu. Cena ropy Brent stúpla na nové tohtoročné maximum, keď prekonala hodnotu 90 dolárov za barel. Ešte pred pár týždňami sa pri tom obchodovala len za 70 dolárov. Za nárastom ceny palív stojí znížená produkcia ropy zo strany zoskupenia OPEC. Saudská Arábia, jeden z najväčších vývozcov ropy sa rozhodla do konca roka svoju produkciu obmedziť. Jej cieľom je dostať cenu na vyššiu úroveň a následným obnoveným predajom rýchlejšie splatiť svoj extrémny dlh a zvrátiť recesiu. Rovnako aj Rusko zamedzilo prístup k benzínu zvyšku sveta, keď ohlásilo zákaz exportu. Cieľom Ruska má byť údajne podpora domáceho trhu, avšak ekonómovia poukazujú aj na fakt, že pravou príčinou je možnosť oslabenia ekonomiky USA.

Jerome Powell predseda americkej centrálnej banky na tlačovej konferencií 20. septembra povedal "je to štrajk, je to odstavenie vlády, obnovenie splácania študentských pôžičiek, vyššie dlhodobé sadzby, šok z ceny ropy,“ keď sa ho novinári pýtali, aké faktory ohrozujú ekonomiku USA.

Rast ekonomiky spojených štátov bude v nasledujúcom období ťažko skúšaný. Domácnosti zaťažujú vysoké úrokové sadzby, ktoré dosiahli 22-ročné maximá. Tisíce štrajkujúcich zamestnancov ohrozujú svoje príjmy. Milióny Američanov sa budú pasovať s opätovným splácaním študentských pôžičiek. Vysoké ceny benzínu ukroja z rozpočtu takmer každej domácnosti. Spotrebiteľské výdavky tak výrazne poklesnú, produkcia sa teda automaticky zníži. Dobrou správou však je, že poklesom ekonomickej výkonnosti ustúpia inflačné tlaky. No vzniknúť môže nový problém, ekonomická kríza.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny