Tragický koniec dolára sa nezvratne blíži.

Podľa neho je americký dolár na ceste k zániku a jeho príbeh bude mať až tragický koniec. Svetoznámy ekonóm tak reagoval na posledné augustové výsledky inflácie v Spojených štátoch amerických, ktoré prekvapili nie len investorov, ale aj širokú verejnosť.

Index spotrebiteľských cien v USA v auguste vzrástol a to medzimesačne o 0,6 %. Americká centrálna banka (FED) tvrdo bojuje proti vysokej inflácií neustálym navyšovaním úrokových sadzieb. Napriek tomu, že počas posledného roka boli kroky FEDu úspešne, v ekonomike momentálne nastal zlom. Inflácia nie len, že prestala klesať, no dokonca opäť stúpa. Jej augustový rast zapríčinili vysoké ceny benzínu. Zlou správou ale je, že pokles cien pohonných hmôt je aktuálne v nedohľadne. Impulz na ďalšie inflačné tlaky je teda veľký a centrálna banka už nemá dostatočný manévrovací priestor na sprísňovanie svojej menovej politiky, nakoľko úrokové sadby už prekonali 22 ročné maximá.

Uznávaný ekonóm Peter Schiff vysvetlil, že zdrojom súčasných problémov s vysokou infláciou v USA sú predchádzajúce nešťastné kroky centrálnej banky, ktoré sa začali počas veľkej finančnej krízy v roku 2008. Federálna banka v období recesie spustila po prvýkrát svoje kvantitatívne uvoľňovanie. Jej cieľom bolo zachrániť hospodárstvo Spojených štátov a tak začala americkú ekonomiku zaplavovať peniazmi.

Tlačenie nových „prázdnych“ peňazí, za ktorými nestojí žiadna pridaná hodnota sa centrálnej banke vypomstilo. Vedľajší účinok tejto „záchrany“ Ameriky vidíme dnes v podobe nezlomnej inflácie. Kvantitatívne uvoľňovanie americká vláda využívala počas krízových rokov. No následne nastala extrémna situácia akú nikto neočakával a teda ozajstná kríza, ktorú v roku 2020 priniesla pandémia. Vtedy už záchrana ekonomiky formou tlačenia nových peňazí prekonala všetky limity únosnosti.

Peter Schiff zdôraznil fakt, že americká vláda hospodári s obrovským deficitom štátneho rozpočtu. Ten už prekonal svoju historicky najvyššiu hodnotu a je nad úrovňou 30 biliónov dolárov. Každoročne tento dlh stúpa o ďalšie 2 bilióny a vysoké úrokové sadzby situáciu omnoho viac dramatizujú. „To povedie v budúcnosti k oveľa vyššej inflácii, než akú sme zažili v minulosti“, uviedol Schiff.

Ekonóm si taktiež myslí, že pokles inflácie, ktorý sme sledovali v priebehu posledného roka je definitívne za nami. „Myslím si, že inflácia bude v roku 2024 oveľa väčší problém ako v roku 2023“, ďalej dodal. Súčasné vysoké úrokové sadzby predražujú dlhy jednotlivcov no ale aj firiem. Podniky tieto zvýšené náklady premietajú automaticky do cien tovarov a služieb. Domácnostiam ale mzdy nerastú takým tempom ako cenová hladina a dostávajú sa tak do stále väčších problémov.

„Príbeh bude mať bohužiaľ tragický koniec. Budeme mať dolárovú krízu a krízu štátneho dlhu. FED sa chystá tlačiť peniaze, kým dolár neskolabuje. Myslím, že ten deň zúčtovania je blízko. Neviem, či je to zajtra, ale čoskoro to príde,“ povedal Schiff.

V minulosti už tento slávny ekonóm upozorňoval na to, že americký dolár je ohrozený v pozícií svetovej rezervnej meny a rovnako aj ako medzinárodne platidlo. Proces dedolarizácie podľa neho už začal.  V súčasnosti môžeme sledovať, ako krajiny zoskupenia BRICS uprednostňujú pri medzinárodnom obchode používanie vlastných národných mien. Chcú sa tak vyhnúť využívaniu amerického dolára, hlavne z dôvodu sankcií, ktoré uvalil Medzinárodný trestný súd na Rusko a Irán.

Podľa Petra Schiffa bude dolár nahradený opäť len zlatom. „Zlato je to, čo nahradí dolár ako primárne menové rezervné aktívum. Dolár nahradil zlato. Takže zlato si jednoducho vezme späť svoj kabát.“ Podľa neho svet začal vo veľkom akceptovať americký dolár len preto, lebo bol krytý zlatom, čo už dávno neplatí. Dolár je len kus prázdneho papiera a svet sa podľa Schiffa vráti späť k skutočným peniazom, ktoré budú kryté zlatom.

 

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny