Technologické spoločnosti spôsobili boom na akciovom trhu.

Tohtoročná rally na americkom akciovom trhu bola poháňaná akciami hŕstky technologických firiem. Ich raketový rast vytiahol celý akciový index do plusových čísel. Či sme svedkami životnej investičnej príležitosti alebo najväčšej trhovej bubliny v histórií, ukážu najbližšie mesiace. No vzhľadom na vysokú infláciu, príliš vysoké úrokové sadzby a súčasnú geopolitickú situáciu, môžeme nájsť viacero bezpečnejších možností pre svoje investície.

Boom v technologickom sektore nastal pred rokom, po tom, čo OpenAI predstavil svetu svoj nástroj umelej inteligencie ChatGPT. Na akciovom trhu sa okamžite spustila vlna optimizmu vo viere, že umelá inteligencia (AI) otvorí úplne nové príležitosti pre rast technologických spoločností. Investori sa v húfoch vrhali na akcie top firiem sektora, ktoré sú dnes označované za „Magnificent 7“ a teda  7 statočných (podľa známeho filmu). Patria medzi nich spoločnosti Meta (Facebook), Apple, Tesla, Amazon, Nvidia, Microsoft a Alphabet (Google). Výrazný rast akciového trhu je úplne v rozpore s elementárnou logikou. Technologické akcie sú vysoko citlivé na výšku úrokových sadzieb. Avšak v tomto roku sa im mimoriadne darilo aj napriek tomu, že centrálna banka úroky prudko zvýšila.

Technologický boom sa môže veľmi rýchlo zmeniť na bolestivý krach. Podobnú situáciu sme zažili na prelome storočia, kedy praskla investičná bublina známa ako dot.com. Vtedajší maloobchodný technologický gigant Amazon na konci investičného ošiaľu v decembri 1999 dosahoval s cenou svojich akcií úroveň viac ako 5 dolárov. Avšak po spľasnutí trhovej bubliny jeho akcie v roku 2021 poklesli na úroveň okolo 30-tich centov. Investori, ktorí straty „presedeli“ a akcie počas prepadu nepredali, museli čakať dlhých 11 rokov, kým sa dostali späť na cenovú úroveň z pred prasknutia technologickej bubliny dot.com. Akcie Microsoftu na vrchole rastov dosahovali úroveň 58 dolárov za akciu v roku 1999, o pár mesiacov ich cena poklesla na hladinu 22 dolárov a trvalo až 16 rokov, kým sa dostali späť na svoj predchádzajúci vrchol.

Podobná situácia sa môže veľmi ľahko zopakovať aj teraz. Inflácia je v súčasnosti stále príliš vysoko. Úrokové sadzby vyvíjajú extrémny tlak na trhy a súčasne geopolitické podmienky sprevádzané vojnovým konfliktom na blízkom východe výrazne zvýšili šance na globálnu ekonomickú recesiu. Navyše pokroková umelá inteligencia nedá spávať svetovým vodcom, ktorí majú obavy o jej zneužitie.

Umelá inteligencia, ktorá je aktuálne najvyššou prioritou v oblastí vývoja technologických spoločnosti sa stala horúcou politickou témou. Počas dvojdňového summitu, ktorý sa konal len pred pár dňami neďaleko Londýna, sa lídri desiatok krajín sveta zhodli na tom, že budú spolupracovať na znižovaní rizík, ktoré prináša AI, pretože predstavuje pre svet mimoriadne vážnu hrozbu, informoval o tom The Wall Street Journal. „Existuje potenciál pre vážne, dokonca katastrofické poškodenie, či už úmyselné alebo neúmyselné, prameniace z najvýznamnejších schopností týchto modelov AI,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení s odvolaním na potenciálne zneužitie výkonných systémov umelej inteligencie nesprávnymi aktérmi alebo dokonca stratu kontroly nad nimi.

Oblasť vývoja AI čakajú regulácie, zhodli sa na tom vládni predstavitelia z USA, Číny aj Európy. Nová technológia je natoľko pokroková, že by mohla predstavovať existenčnú hrozbu pre celé ľudstvo. Investori, ktorí dnes vkladajú kapitál do technologických firiem s víziou ich neobmedzeného rastu, avšak môžu zostať veľmi rýchlo v strate. Stačí na to len málo. Ak sa tvorcovia politík zhodnú na tom, že vývoj pokročilej AI je nevyhnutné pozastaviť, technologická bublina praskne, a to s veľkým treskom.

Investície do sektora, ktorý už možno dosahuje svoj vrchol a vznáša sa nad ním mrak obmedzení zo strany vládnych inštitúcií, môžu byť rizikové. Investori majú teraz jedinečnú príležitosť nájsť bezpečný a ziskový prístav v iných aktívach. Výnosy z amerických štátnych dlhopisov v súčasnosti dosahuje 16-ročné maximá a sú dá sa povedať bezrizikové. Bitcoin sa momentálne odrazil od dna fázy poklesu a je príležitosťou pre vysoké zhodnotenie kapitálu. A zlato, to je dnes tou najistejšou formou ochrany a výnosnosti kapitálu v dlhodobom horizonte.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny