Čo ovplyvňuje cenu zlata?

  • Medzi najvplyvnejšie faktory patria udalosti, ktoré spôsobujú výkyvy v ekonomike a vo výsledku na trhoch či miera ťažby
  • Zlato má historicky vynikajúcu výkonnosť v ťažkých, krízových časoch
  • Cena zlata sa neustále mení no z dlhodobého hľadiska rastie

Cena zlata už niekoľko týždňov klesá. Kým ešte 3.5.2023 bola na hodnote 1 859,79 €/oz, v čase písania článku je na úrovni 1 741,95 €/oz. Ak máte zainvestované v zlate a ide pre vás o novú informáciu, prosím, žiadnu paniku. Nie je na ňu dôvod a prečo konkrétne, to hneď ozrejmíme.

Konštantná fluktuácia, dlhodobý rast

Cena zlata, tak ako cena akéhokoľvek iného aktíva, fluktuuje. Raz stúpa, inokedy klesá. To je fakt, s ktorým treba rátať. V prípade dlhodobého investovania to však v zásade nie je podstatné. To, čo podstatné je, je dlhodobý vývoj ceny/hodnoty. A keďže investícia do zlata je investíciou dlhodobou, poďme sa pozrieť, ako sa cena zlata vyvíja z dlhodobého hľadiska.

Tak napríklad, ako sme už uviedli, cena za jednu trójsku uncu zlata bola v čase písania tohto článku, 29.6.2023, 1 741,95 €. Pred piatimi rokmi, koncom júna 2018, sa pohybovala na úrovni 1 076 €/oz. Za uplynulých päť rokov tak ide o nárast o takmer 62%. A pred takými dvadsiatimi rokmi sa pohybovala na úrovni okolo 310 €/oz, čo v porovnaní s dnešnou cenou predstavuje nárast o závratných viac ako 461%. A to napriek viacerým ťažkým poklesom, ako napríklad v období od októbra 2012 po december roku 2013, kedy cena jednej trójskej unce zlata klesla z úrovne okolo 1 340 €, na niekoľko dní až pod 900 €.


Vývoj ceny zlata za uplynulých skoro 25 rokov. Zdroj: Gold Price

Takže, kľúčová informácia, na ktorú treba pamätať je, že z dlhodobého hľadiska hodnota zlata, a tým aj jeho cena, stúpa. Poklesy ceny treba prečkať, netreba ich vnímať tragicky. Naopak, ide o ideálnu príležitosť nakúpiť za lacnejšie. Nuž a to, prečo sa cena neustále mení, je výsledok pôsobenia viacerých faktorov, na ktoré si ideme posvietiť.

Ponuka a dopyt

Základná teória ekonomiky - ponuky a dopytu - ovplyvňuje cenu zlata v podstate rovnako ako v prípade tovarov a služieb. Keď dopyt stúpa a ponuka klesá, cena rastie. Na druhej strane, cena zaznamenáva pokles, keď ponuka stúpa a dopyt klesá.

Na oboje v prípade zlata, ponuku i dopyt, a tým pádom aj na jeho cenu, má vplyv množstvo faktorov ako napríklad rôzne udalosti, ktoré spôsobujú výkyvy na trhoch, miera ťažby, dopyt vo výrobe, hodnota amerického dolára či nákup alebo predaj tohto vzácneho kovu centrálnymi bankami. Je potrebné dodať, že vymenované faktory majú do veľkej miery vplyv i na seba navzájom. Cenu zlata teda ovplyvňuje komplexná súhra viacerých faktorov.

Turbulentné časy

Zlato je bezpečné aktívum. Bezpečné aktívum je také, od ktorého sa očakáva, že si udrží alebo dokonca zvýši svoju hodnotu v časoch trhových turbulencií. Tak napríklad, zlato zareagovalo mimoriadnym rastom na krízu v roku 2008, vo veľkom rástlo aj s rozmachom Covidu-19. V druhom prípade, cena zlata vyletela z úrovne okolo 1 330 €/oz koncom roka 2019 na úroveň viac ako 1 700 €/oz koncom leta 2020. Následne síce prišiel pokles, keďže sa ekonomiky naprieč svetom začali zotavovať, no cena sa udržala na vyšších hodnotách než pred pandémiou.

Nárast cien samozrejme spôsobuje obrovský nárast dopytu. Práve vynikajúca výkonnosť v ťažkých, krízových časoch je jeden z hlavných dôvodov, ak nie vôbec ten najhlavnejší, prečo ľudia do zlata investujú. Keď akcie či indexy strácajú, zlato z pravidla získava. Investori tak do zlata vkladajú svoje peniaze preto, aby diverzifikovali svoje portfólio. Aby znížili riziko vystavenia sa stratám v prípade poklesu trhu. Inak povedané, aby znížili riziko strát či znížili objem strát v prípade negatívnej ekonomickej situácie. A tí, ktorí investujú do zlata primárne či výlučne, tí jednoducho zarobia.

Ťažba zlata

Ťažba vplýva na cenu zlata hneď z niekoľkých dôvodov. Samozrejme, ak by sa z roka na rok objem vyťaženého zlata rapídne znížil, malo by to negatívny vplyv na všetky odvetvia, ktoré zlato potrebujú. Jednoducho, ponuka by klesla, dopyt vzrástol a rovnako tak by vzrástla i cena. Uplynulých päť rokov veľké výkyvy v ťažbe zlata nepriniesli hoci maximá z rokov 2018 a 2019 sa v troch nasledujúcich rokoch dosiahnuť nepodarilo.


Miera vyťaženého zlata za posledné roky vyjadrená v tonách. Zdroj: Statista

Ďalším dôležitým faktorom, ktorý počas posledných rokov dvíhal cenu zlata a pravdepodobne má taktiež vplyv na jemný útlm v ťažbe tohto vzácneho kovu je fakt, že ťažba sa stáva stále náročnejšou a drahšou. Na to, aby sa baníci dostali ku kvalitným zásobám, musia kopať neustále hlbšie. To so sebou prináša väčšie riziko, vyžaduje to viac energie či zdrojov a predstavuje to väčšiu záťaž na životné prostredie. Všetky tieto aspekty robia ťažbu stále nákladnejšou a to vo výsledku cenu zlata zvyšuje.

Centrálne banky

Ako aj vďaka tomuto nášmu článku viete, centrálne banky po celom svete už niekoľko rokov vo veľkom nakupujú zlato a obohacujú či diverzifikujú tak svoje rezervy. Rok 2022 bol v poradí trinástym, v ktorom v podaní centrálnych bánk prevládal nákup zlata nad predajom a svoje rezervy obohatili o rekordných 1 136 ton. I tento faktor vplýva na cenu zlata. Keď centrálne banky nakupujú, má tendenciu stúpnuť.


Štatistika nákupu a predaja zlata centrálnymi bankami od roku 1950. Zdroj: World Gold Council

Dopyt vo výrobe

Zlato sa používa v mnohých odvetviach. Najväčší kus tohto koláča patrí výrobe šperkov no používa sa tiež v technologickom či chemickom priemysle, v medicíne či dokonca na výrobu komponentov vo svete kozmonautiky. Ak sa v nejakom z týchto odvetví rapídne zvýši dopyt, prípadne všeobecne vo výrobe, cena zlata porastie.

Údaje z prvého kvartálu roku 2023 však ukazujú, že v súčasnosti skôr dochádza k opaku. Pokles produkcie badať vo výrobe šperkov a medziročne o 13% kleslo tiež množstvo zlata použitého vo výrobe pre technologický sektor. V tomto prípade pokles badať už niekoľko kvartálov po sebe a Q1 2023 je druhý najhorší od roku 2000. Negatívny vývoj je pripisovaný náročnej globálnej ekonomickej situácii.

Hodnota amerického dolára

Americký dolár a zlato majú tendenciu mať inverzný vzťah: keď hodnota dolára klesá, cena zlata stúpa a naopak. Navyše, tento vzťah prehlbuje fakt, že investori či zberatelia zlato zväčša vo veľkom nakupujú práve keď dolár oslabne a to proste z toho dôvodu, že za svoje peniaze získajú viac. Dochádza k zvýšeniu dopytu a tým pádom i zvýšeniu ceny. Tento inverzný vzťah je tiež jedným z dôvodov, prečo je zlato vnímané ako páka voči inflácii.

Záver

Na cenu zlata vplýva množstvo faktorov. Najviac sa mu darí v neistých ba až krízových časoch. Naopak, keď je ekonomika silná, najmä tá americká, zlato buď rastie pomaly, stagnuje alebo stráca. Závisí to od mnohých ďalších faktorov. Vo všeobecnosti je cena zlata výsledkom práve panujúcej ekonomickej situácie, ktorá je podmienená komplexnou súhrou mnohých premenných.

Kľúčovou myšlienkou tohto článku však je to, že hoc cena neustále fluktuuje, z dlhodobého hľadiska rastie. Na to treba neustále pamätať. Investícia do zlata je investíciou, ktorá sa z dlhodobého hľadiska jednoducho vyplatí.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Martin Bartko

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny