Svet zlata v Q2 2023: Nakupovanie centrálnych bánk sa oproti prvému kvartálu spomalilo

  • Centrálne banky svoje rezervy oficiálne obohatili o 103 ton zlata
  • Množstvo zlata použitého vo výrobe pre technologický sektor medziročne kleslo o 10%
  • K medziročnému nárastu došlo v dopyte po zlatých šperkoch či v ťažbe

World Gold Council (WGC) pri obhliadnutí sa za druhým kvartálom tohto roku vo svojej správe uvádza, že dopyt po zlate klesol o 2% v porovnaní s druhým kvartálom roku 2022. Ako hlavný dôvod WGC uvádza menší dopyt centrálnych bánk po zlate. Tento údaj však nezahŕňa takzvané OTC obchodovanie (Over-the-counter – OTC, je typ obchodovania s cennými papiermi, ktoré sa odohráva mimo centralizovanej burzy). Po započítaní mimoburzového obchodovania a akcií, celkový dopyt po zlate medziročne vzrástol o 7% a predstavoval 1 255 ton.

Slabší Q2, silná prvá polovica roka

Aj takto by sa dal okomentovať dopyt centrálnych bánk po zlate po zverejnení čísel za druhý kvartál. Napriek ďalším predajom Turecka, ktoré sa aj týmto spôsobom snaží zastaviť prepad svojej ekonomiky a ruka v ruke s tým pretrvávajúci pád tureckej líry, centrálne banky v Q2 2023 oficiálne svoje rezervy rozšírili o 103 ton.


Ide o značne menej ako v Q1 2023 (228 ton) a tiež ide o medziročný pokles až 35%, no stále je to dosť a podčiarkuje to už dlhšiu dobu trvajúci záujem centrálnych bánk o obohacovanie svojich rezerv práve týmto vzácnym kovom. Najmä vďaka rekordnému prvému kvartálu sme sa dočkali aj rekordného prvého polroka. Navyše, nakupovali banky z rozvinutých i rozvíjajúcich sa trhov.

Výsledky druhých kvartálov za uplynulých desať rokov z pohľadu vybraných sektorov. Dáta k 30.6.2023. Zdroje: Metals Focus, Refinitiv GFMS, World Gold Council

Výsledky naprieč sektormi

Investovanie do fyzického zlata medziročne vzrástlo o 6% na 277 ton a rovnako ako v prvom kvartáli, investovanie do “zlatých“ ETF zaznamenalo medziročný pokles, konkrétne 21 ton. V prípade investovania do ETF pretrváva klesajúca tendencia už viac ako rok.

Dlhodobo je na tom zle tiež dopyt po zlate vo výrobe v technologickom sektore. Druhý polrok po sebe predstavuje len okolo 70 ton, čo znamená medziročný pokles 10%. Mierny nárast, konkrétne 3%, zaznamenal dopyt po zlatých šperkoch. Medziročne došlo k rastu taktiež v prípade ťažby zlata. Vyťažilo sa 923 ton, čo predstavuje medziročný nárast 4%.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Martin Bartko

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny