Svet zlata v Q1 2023: centrálne banky pokračovali v nakupovaní

  • Celkový dopyt po zlate bol o 1% vyšší ako v Q1 2022
  • Centrálne banky do svojich rezerv oficiálne pridali 228,4 ton zlata
  • Naďalej klesá množstvo zlata používaného vo výrobe pre technologický sektor

 World Gold Council uvádza, že celosvetovo bolo v Q1 2023 v obehu 1 174 ton zlata, čo predstavuje nárast celkového dopytu po zlate v porovnaní s Q1 2022 o jedno percento. V tomto výpočte je však započítané aj OTC obchodovanie (Over-the-counter – OTC, je typ obchodovania s cennými papiermi, ktoré sa odohráva mimo centralizovanej burzy). Bez započítania OTC obchodovania došlo medziročne k 13% poklesu v dopyte po zlate. Tieto údaje jasne poukazujú na zotavenie mimoburzového obchodovania.

Centrálne banky pokračovali v nakupovaní a do svojich rezerv oficiálne pridali 228,4 ton zlata. V porovnaní s Q3 2022 (458,6 t) a Q4 2022 (378,6 t) síce ide o značne menšie číslo ale medziročne ide o nárast až o 176%. Dokonca, ide o najsilnejší prvý kvartál od začiatku vedenia tejto štatistiky.

Investovanie do fyzického zlata, konkrétne do tehličiek a mincí, zaznamenalo medziročne päť percentný nárast (302 t). Naopak, v porovnaní s Q1 2022 značne klesol záujem o investovanie do “zlatých“ ETF. Ten klesá v podstate už rok. Jemný pokles badať aj vo výrobe šperkov a medziročne o 13% kleslo tiež množstvo zlata použitého vo výrobe pre technologický sektor. V tomto prípade pokles badať už niekoľko kvartálov po sebe a Q1 2023 je druhý najhorší od roku 2000. Negatívny vývoj je pripisovaný náročnej globálnej ekonomickej situácii.

Dopyt po zlate za uplynulých päť rokov. Údaje k 31.3.2023. Zdroj: Metals Focus, World Gold Council

V ťažobnom sektore došlo medziročne k rozdielu len dvoch percent, vyťažených bolo 856 ton zlata. Recyklovaných zas bolo 310,4 ton tohto vzácneho kovu čo medziročne predstavuje nárast o päť percent. Zvýšenie aktivity v recyklovaní zlata bolo podľa World Gold Council následkom zvýšenia ceny zlata. Tá síce medziročne vzrástla len o jedno percento na 1 890 USD/oz avšak v porovnaní s Q4 2022 išlo o nárast až 9,5%. Pre zaujímavosť, cena zlata odvtedy opäť narástla a k 10.5.2023 bola 2 030 USD/oz (1 853 €/oz).

World Gold Council predpovedá, že v nasledujúcich mesiacoch bude prekvitať investovanie do zlata a pozitívny vývoj sa očakáva aj v ťažbe a recyklácii. Na druhej strane, jeho používanie či už vo výrobe pre technologický sektor alebo vo výrobe šperkov bude značne tlmené. Očakáva sa tiež ďalšie masívne nakupovanie v podaní centrálnych bánk avšak nie tempom, ktoré by lámalo rekordy.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Martin Bartko

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny