Svet kryptomien zaznamenal historický míľnik

Fanúšikovia kryptomien otvárali šampanské, keď Americká komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) definitívne schválila spotové ETF na Bitcoin. Táto udalosť je významným míľnikom v relatívne krátkej histórií kryptomien a mnoho investorov sledovalo dianie uplynulých dní so zatajeným dychom. Schváleniu dlho očakávaného investičného fondu však predchádzala blamáž, ktorá potvrdila, že v digitálnom svete je možné všetko.

Na svete je nový druh investičného aktíva. Je ním investičný fond, ktorý sleduje cenové pohyby kráľa kryptomien- Bitcoinu. V stredu 10. januára 2024 schválil SEC Bitcoinové spot ETF až jedenástim žiadateľom. Patria medzi ne tie najväčšie investičné fondy na svete, ako Black Rock, Fidelity, či Vaneck.

Bitcoin je pomyselnou šípkou, ktorá udáva smer celému kryptomenovému trhu. Ten v sebe nesie trilióny dolárov. Schválením nového investičného fondu SEC otvoril cestu pre investície do Bitcoinu nie len bežným ľuďom, ale aj veľkým inštitúciám, ako sú banky, penzijne fondy a rôzne iné finančné domy. Investície do Bitcoinu budú pre všetkých omnoho viac dostupnejšie. Doposiaľ museli investori nakupovať kryptomeny na neregulovaných burzách za zložitých podmienok. Od teraz je všetko inak. Jednoducho povedané, investor len príde do banky a pohodlne si kúpi Bitcoin formou podielu vo fonde.

Bitcoinové ETF je na trhu už dlhšiu dobu, jedná sa však len o futures kontrakt, ktorý o cene aktíva len špekuluje. Spotové ETFko znamená, že prevádzkovatelia fondu Bitcoiny reálne nakupujú a teda aj priamo hýbu s cenou podkladového aktíva. Nové spotové ETFko vytvorilo spôsob, akým sa na kryptomenový trh môžu ľahko dostať nové peniaze.

SEC už niekoľko rokov prijímal žiadosti rôznych spoločnosti o schválenie Bitcoinového fondu, avšak zakaždým ich zamietol. Tentokrát o ETF požiadal aj najväčší správca aktív na svete Black Rock. Pridali sa k nemu aj ďalší veľkí hráči zo sveta financií. Definitívny verdikt padol až v posledný deň lehoty, do ktorej musela americká komisia pre cenné papiere a burzy rozhodnúť o schválení alebo zamietnutí jednej zo žiadostí.

Kryptomenoví nadšenci, ktorí s napätím očakávali rozhodnutie SECu, sa stali svedkami nečakaných udalosti. SEC prostredníctvom oficiálneho účtu na sociálnej sieti potvrdil schválenie dlho očakávaného ETFka. Cena Bitcoinu začala okamžite prudko rásť dôsledkom veľkého záujmu investorov, ktorí takto reagovali na dobré správy. Vzápätí nato však americká komisia ohlásila, že jej účet na sociálnej sieti X (bývalý Twitter) napadli hackeri, a tí zverejnili podvodnú správu o schválení Bitcoinového ETF. Po tejto informácií cena najväčšej kryptomeny začala padať strmo dole. Investori zostali v neistote a špekulovali o tom, aké bude skutočné rozhodnutie SECu, ten na druhý deň ETFko oficiálne schválil.

Nový investičný nástroj môže byť pre mnohých investorov veľmi lákavým aktívom, keďže popularita kryptomien závratne narastá. Netreba však zabúdať na extrémnu volatilitu tohto alternatívneho finančného trhu. Tá so sebou síce prináša potenciál vysokého zhodnotenia investície, no zároveň predstavuje aj obrovské riziko straty. Kryptomeny sa za uplynulý rok tešili z fázy cenového rastu. Bitcoin sa za ten čas vyšplhal zo svojho lokálneho minima, ktoré dosiahol na cene 15 476 dolárov až takmer k 50-tím tisícom dolárov. Mnohí analytici predikujú, že jeho cena v najbližších rokoch prekoná aj hranicu 100 000 dolárov. Práve Bitcoinové ETF má byť kľúčom k takémuto nárastu jeho trhovej hodnoty, keďže umožní bežným ľuďom aj veľkým inštitúciám nakupovať najväčšiu kryptomenu jednoducho a pod dohľadom regulačných orgánov.

 

 

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny