Slávny ekonóm odporúča vymeniť Bitcoin za zlato

Známy ekonóm a investor do zlata Peter Schiff tvrdí, že aktuálny ošiaľ ohľadom Bitcoinu je len dočasný. Podľa neho táto bublina čoskoro praskne, kapitál z kryptomien sa naleje do zlata a jeho cena dramatický stúpne. Rast ceny zlata podporujú aj ďalšie faktory, ako geopolitické napätie, snaha centrálnych bánk rôznych krajín o zníženie ich závislosti na americkom doláre, či očakávaný pokles úrokových sadzieb.

Kapitál sa prelieva medzi Bitcoinom a zlatom

Peter Shiff zverejnil názor, v ktorom hovorí o tom, že nárast ceny Bitcoinu je prehnaný a prekonal reálnu cenu tohto investičného aktíva. Ekonóm hlása, že Bitcoin je momentálne v bubline a prilákal aj investorov, ktorí by za iných okolností svoj kapitál namierili do zlata.

Po spustení Bitcoinových ETF nastal nastal na trhu obrovský príliv kapitálu do najznámejšej kryptomeny. Podľa Shiffa mnoho investorov predalo zlaté akcie práve kvôli tomu, aby nakúpili nové Bitcoinové ETFka. A tak aj napriek tomu, že zlato rastie stále na nové rekordné úrovne, jeho rast je výrazne pribrzdený týmto prelievaním kapitálu z tradičnej komodity do fondu digitálneho aktíva.

Peter Shiff je známy tým, že je zarytým odporcom kryptomien. Podľa neho tieto aktíva nemajú vôbec žiadnu podkladovú hodnotu a ich cena rastie len na základe popularity.

Známy ekonóm si myslí, že situácia sa čoskoro otočí. Bitcoin narazí na svoj vrchol a jeho cena sa stŕmo zosype nadol. Práve tento jav má premiestniť kapitál z kryptomenových aktív do zlata, čo významne podporí jeho ďalší cenový rast.

Rast ceny zlata podporujú mnohé faktory

Rast ceny zlata však vychádza aj z iných príčin. Súčasné geopolitické napätie vyvoláva obavy u investorov na celom svete a tí, kvôli ochrane svojho majetku mieria do bezpečného prístavu.

Zlato je ideálnym útočiskom pre vaše peniaze aj v časoch vysokej inflácie, jeho súčasná cena je tak odrazom makroekonomických podmienok uplynulých rokov. Keďže množstvo vzácneho kovu je obmedzené, má teda deflačný charakter a z dlhodobého hľadiska vždy stúpa na cene.

Zároveň rast ceny zlata podporujú aj optimistické očakávania na trhu. Inflácia sa blíži do svojej cieľovej úrovne a tak trhy aj analytici očakávajú, že centrálne banky čoskoro zmiernia svoju menovú politiku a dôjde k poklesu úrokových sadzieb. Podľa Shiffa je však zníženie úrokových sadzieb chyba, ktorá ohrozí celú ekonomiku a práve to si podľa neho investori uvedomujú a obracajú sa preto k zlatu.

Shiff niekoľkokrát zdôraznil, že stav americkej ekonomiky je alarmujúci. V minulom roku povedal, že pre neho bude veľkým prekvapením, ak v roku 2024 nastane len to, že ekonomika USA upadne do recesie. Zároveň aj očakáva, že problém s vysokou infláciou sa opäť vráti ako bumerang. „Zabudnite na mäkké pristátie. Bude to náraz,“ povedal.

Ak by sme aj jeho názory na kryptomeny nebrali úplne vážne, keďže je dlhodobo ich odporcom, všetky jeho úvahy do seba dokonale zapadajú a dávajú logicky zmysel.

Či je Bitcoin aktuálne v bubline alebo nie, jeho cena nebude stúpať večne a obdobie rastu vystrieda opäť fáza poklesu. To znamená prílev investícií z kryptomien do zlata. Geopolitika je v súčasnosti veľmi napätá a centrálne banky z celého sveta kumulujú zlato, aby sa zbavili prílišnej závislosti od amerického dolára. Tento fakt taktiež podporuje myšlienku o ďalšom raste ceny vzácneho kovu. Inflácia síce poklesla z rekordných úrovni, no dostať ju do cieľovej dvojpercentnej úrovne je pre centrálne banky problém a dokonca sa jej miera znova o niečo zvýšila. Rast miezd a silný ekonomický rast vyvolávajú nové inflačné tlaky, ktoré by po očakávanom znížení úrokových sadzieb mohli v ekonomike spustiť novú vlnu inflačnej krízy. Vo svete plnom neistoty a obáv je najlepším útočiskom rokmi overené aktívum, ktoré prináša stabilný rast.

 

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny