Šéf najväčšej kryptomenovej burzy na svete sa priznal k praniu špinavých peňazí

Trh s kryptomenami je známy svojou ohromne vysokou volatilitou. Počúvame príbehy o rozprávkových ziskoch, ale aj o likvidačných stratách. Riziko, ktoré nesú investori na tomto trhu je extrémne. Dôkazom toho sú aj udalosti uplynulých dní.

Kryptomenový trh prežíva opäť mimoriadne turbulentné obdobie. Najväčšia kryptomenová burza na svete-Binance sa momentálne topí v problémoch. Jej majiteľ Changpeng Zhao bude musieť odstúpiť zo svojej pozície a zaplatí astronomickú pokutu. Súd ho uznal vinným v oblasti prania špinavých peňazí.

Nie je to tak dávno, keď svet s napätím sledoval kauzu kryptomenovej burzy FTX. Po jej krachu prišlo veľké množstvo investorov o svoj majetok. Zakladateľ burzy FTX Sam Bankman-Fried bol pred pár dňami v Spojených štátoch amerických uznaný vinným z viacerých trestných činov, medzi ktoré patrí aj podvod, sprenevera, či zločinecké sprisahanie. Definitívne rozhodnutie o výške trestu si Sam Bankman-Fried vypočuje v marci budúceho roka, hrozí mu až 110 rokov za mrežami. Krypto burza FTX ukončila svoju činnosť v novembri 2022 a jej zakladateľ bol zatknutý na Bahamách o mesiac neskôr. Odvtedy verejnosť sleduje najzávažnejší kryptomenový súdny spor všetkých čias.

Po roku od udalostí, ktoré s obavami sledovali kryptomenoví investori, vyšli na povrch problémy, týkajúce sa tej najväčšej kryptomenovej burzy na svete. Americká komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) v lete obvinila burzu Binance z porušenia až dvanástich federálnych zákonov. Na základe týchto správ investori automaticky stratili dôveru v túto burzu, čo vyústilo do 50 %-tnej straty jej trhového podielu. Obchody s kryptomenami sa presunuli na iné burzy a dokonca až do iných štátov, kvôli obavám z prísnych pravidiel, ktoré chce v USA zaviesť SEC.

Americké ministerstvo spravodlivosti dnes požaduje od riaditeľa Binance zaplatenie pokuty vo výške 4,3 miliardy dolárov pre urovnanie sporu, ktorý by mohol v horšom prípade viesť až k zákazu jej ďalšej činnosti, informoval o tom Kryptomagazín. Americké úrady vyšetrujú Binance v súvislosti s praním špinavých peňazí, bankovými podvodmi a porušovaniu sankcií.

Changpeng Zhao priznal svoju vinu a odstúpil z funkcie riaditeľa najväčšej kryptomenovej burzy na svete. Priznanie mu však umožní zostať na pozícií spolumajiteľa tejto spoločnosti a vďaka tomu sa pravdepodobne aj vyhne väzeniu. Súd bude v tejto veci pokračovať 23. februára a celý kryptomenový svet bude tieto udalosti pozorne sledovať.

Otrasy v najväčšej krypto burze sveta však nevyvolali prepady cien na kryptomenovom trhu. Dôvod je jednoduchý, krypto investori vítajú ujasnenie regulačných pravidiel zo strany vlády. Aj analytici z JPMorgan hodnotia tieto udalosti pozitívne. Podľa nich je to „pozitívny krok“ pre celý krypto sektor. Kryptomeny sú extrémne kontroverzné investičné aktívum, majú veľké množstvo podporovateľov a aj odporcov. Jasné pravidlá pre obchodovanie na tomto trhu, vytvoria priestor pre jeho ďalší rast a to je pre investorov vítanou správou, aj za cenu obete, akou je Changpeng Zhao alebo dokonca aj celá burza Binance.

Investovanie môže byť divoká a nebezpečná cesta. No môže byť aj pohodlným výletom. Vplýva na to mnoho faktorov, no najdôležitejším z nich je výber správneho investičného aktíva.

 

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny