Prečo rastie akciový index, keď ekonomické podmienky sú kritické?

Akcioví investori sa v tomto roku radujú zo slušných ziskov. Index S&P 500 vzrástol v priebehu pár mesiacov o viac ako 30 %. A to aj napriek tomu, že na trhu panujú mimoriadne nepriaznivé ekonomické podmienky, ktoré vyvolala prísna menová politika centrálnej banky. Ako to, že akciový index rastie v kritickom období? Bude tento trend pokračovať?

Akciový index rastie už 8 mesiacov

Index S&P 500 narazil na svoje lokálne dno v októbri minulého roka na cene 3 500 dolárov. Po tom, čo spoločnosť Open AI v novembri 2022 predstavila verejnosti svoj model umelej inteligencie Chat GPT, akciový index zmenil svoj smer a začal prudko stúpať. V súčasnosti sa jeho cena pohybuje okolo hodnoty 4 500 amerických dolárov.

Chat GPT spustil obrovský ošiaľ medzi investormi. Odvetvie umelej inteligencie sa stalo okamžite stredobodom ich pozornosti a pritiahlo kapitál v hodnote miliárd dolárov. Nová revolučná technológia má potenciál zmeniť svet podobným spôsobom, ako to dokázal príchod internetu v roku 2000. Mnohí investori si preto nechcú nechať ujsť investičnú príležitosť, ktorá môže byť najväčšou za posledné desaťročie.

Zdroj: traidingview.com

Len zopár spoločnosti ťahá celý index do plusových čísel

Ošiaľ okolo umelej inteligencie spôsobil masívny nárast akcií spoločností v technologickom sektore. V súčasnosti až jednu štvrtinu indexu S&P 500 tvoria práve akcie technologických spoločností. Ostatné odvetvia ani zďaleka nedosahujú takýto veľký podiel.

Zdroj: SP Globle Factsheet

Index S&P 500 tvoria akcie päťstovky najväčších amerických firiem podľa ich trhovej kapitalizácie. Aktuálne má prvých 8 firiem takmer tretinový podiel na celom indexe, ktorý tvoria stovky spoločností. A vy už možno tušíte, že tých 8 najväčších firiem je práve z oblasti informačných technológií.

TOP 10 firiem Indexu S&P 500

V nasledujúcej tabuľke môžete vidieť prehľad TOP desiatich spoločností, podľa ich váhy v indexe.

 

Spoločnosti ako Apple, Google, Microsoft a Meta okamžite po zverejnení Chatu GPT začali pracovať na vlastných modeloch umelej inteligencie. Do výskumu a vývoja vložili milióny dolárov a považujú teda túto oblasť za kľúčovú, vzhľadom na ďalšie smerovanie technologického pokroku. V súčasnosti tieto firmy už majú vlastných chatbotov ako Bard alebo Bing AI.

Akcie spoločností z technologického odvetvia dnes ťahajú celý index S&P 500 do plusových čísel. Ak by sme z indexu vyňali len prvých 8 firiem, S&P 500 by vykazoval stratu. Ale ako dlho dokáže osem spoločností dosahovať také ohromné zisky, ktoré dokážu prevýšiť straty stoviek ďalších firiem? Viacerí analytici dnes upozorňujú na to, že bláznovstvo ohľadom umelej inteligencie je vlastne len bublina, ktorá keď praskne, zhodí celý akciový trh dole. No bublinu nie je možné vopred identifikovať, rozpoznáme ju, až po jej spľasnutí.

Aj Sam Altman, generálny riaditeľ spoločnosti OpenAI, ktorá vytvorila ChatGPT varoval pred ošiaľom , povedal, že "z krátkodobého hľadiska je to veľmi prehnané," v reakcií na veľký záujem investorov o oblasť umelej inteligencie. "V Silicon Valley sa práve teraz dejú šialené veci," dodal. No z pohľadu dlhodobého horizontu si myslí, že investori si nevedia ani len predstaviť, čo nová technológia svetu prinesie.

Vysoké úrokové sadzby ohrozujú ďalší rast akciového trhu

Prísne reštriktívne opatrenia americkej centrálnej banky vytvárajú silný tlak na trhy. Federálny rezervný systém (FED), zvýšil v priebehu roka nulové úroky na aktuálnych 5 %. V dôsledku týchto opatrení skrachovalo niekoľko bánk, množstvo firiem aj jednotlivcov. Index S&P 500 aj napriek tlaku rastie, no len vďaka technologickým spoločnostiam.  

Inflácia v USA je aktuálne na troch percentách, to už nie je ďaleko od jej cieľovej dvojpercentnej úrovne. Úroky sú na najvyššej úrovni za posledných 16 rokov. Dá sa povedať, že to najhoršie už majú trhy za sebou. Avšak, dôležitým faktom je, že na prijaté opatrenia v menovej oblasti trhy reagujú s oneskorením, ich výsledok nie je možné vidieť okamžite, ale až s odstupom času. Z tohto dôvodu FED na svojom poslednom zasadnutí ponechal úrokové sadzby na rovnakej úrovni. „Plné účinky nášho sprísnenia ešte nie je možné pocítiť,“ povedal Jerome Powell na tlačovej konferencií po zasadnutí centrálnej banky.

Na základe vyjadrení predstaviteľov americkej centrálnej banky mnohí analytici predpokladajú, že FED úrokové sadby ešte navýši a to by už trhy nemuseli ustáť. Aj Marko Kolanovič z JPMorgan Chase hovorí o tom, že aktuálny rast akciového trhu je krátkodobý. Poukazuje na prísnu menovú politiku FEDu a na to, že môže dôjsť k ďalšiemu navyšovaniu sadzieb. Michael Wilson z Morgan Stanley vo svojej správe pre klientov uviedol, že „domnievam sa, že riziká výraznej korekcie boli málokedy vyššie.“

Tí analytici, ktorí príchod recesie popierajú argumentujú tým, že úrokové sadzby už ďalej stúpať nebudú a zároveň predpokladajú, že k rastúcemu trendu technologického sektora sa pridajú aj ďalšie odvetvia.

Navzdory tomu, že nafukujúca sa „možno bublina“ ťahá extrémnou silou index S&P 500 hore, existuje veľká pravdepodobnosť, že tlak FEDu na trhy spôsobí straty mnohým spoločnostiam. Ak by k tomu aj opadlo nadšenie investorov z vývoja umelej inteligencie, kolaps akciového trhu je na svete.

Na trhu však nič nie je isté, situácia sa každú chvíľu mení. Jedinou ochranou kapitálu je pre investorov diverzifikácia. V prípade, že sa spoliehate len na jedno aktívum, či už sú to akcie, dlhopisy, komodity alebo aj kryptomeny, vystavujete sa zbytočnému riziku.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny