Prečo by ste mali investovať do zlata v čase prichádzajúcej recesie

Mračná nad ekonomickou oblohou sú čoraz černejšie. Podľa posledných predpovedí Federálnej banky Spojených štátov amerických sa k nám blíži silná búrka v podobe recesie. Nepriaznivé počasie na trhu prevláda už vyše roka, vysoká úroveň inflácie, prudko rastúce úrokové sadzby a krachy bánk spôsobili víchricu vo finančnom sektore. No najväčšia kalamita sa ešte len blíži, prichádzajúca finančná kríza je hrozbou, pred ktorou sa chce každý investor schovať. Dáždnikom ktorý v búrke recesie ochráni portfólio investora je zlato.

Zlato ako ochranca

Zlato má schopnosť chrániť vaše investície, pretože jeho hodnota je stabilná a v dlhodobom horizonte dokonca rastie. V časoch recesie je vhodným aktívom v portfóliu každého investora aj preto, že dokáže odolávať vysokej inflácií.

Zlato nie je naviazané na ostatné trhy, ako sú akcie, dlhopisy, či kryptomeny. V období ekonomickej krízy, tieto trhy reagujú obrovskými prepadmi ceny, no obľúbený vzácny kov je voči týmto turbulenciám úplne imúnny. Práve naopak, cena zlata v tých najkritickejších obdobiach v minulosti vždy rástla.

V roku 2020 sa cena zlata zvýšila o viac ako 20%, keď investori hľadali bezpečné útočisko pred neistotou súvisiacou s pandémiou COVID-19 a aj pred pochybami ohľadom budúcnosti globálnej ekonomiky.

Zlato, to sú isté peniaze v neistých časoch

Veľkou výhodou zlata je, že je univerzálne uznávané ako platidlo. Je možné ho používať na nákup v prípade, že dôjde k hyperinflácii, alebo keď peniaze nebudú mať hodnotu. V prípade globálnej krízy, ktorú môžu spôsobiť rôzne udalosti, je zlato majetkom, ktorý vám zaručuje istotu, že ho pri vzniku potreby môžete ľahko vymeniť za peniaze a to hocikde na celom svete.

Bezriziková investícia neexistuje

Napriek všetkým spomenutým výhodám je tiež dôležité nezabúdať na to, že ani zlato nie je bez rizika. Má svoje obmedzenia, rovnako ako každá iná investícia. Zlato je aktívum, ktorého hodnota môže byť ovplyvnená rôznymi faktormi. Napríklad ťažbou, politickou nestabilitou alebo globálnymi udalosťami.

Ale aj navzdory  existujúcim obmedzeniam, zlato zostáva výnimočne vhodnou a stabilnou investíciou, ktorá vie pomôcť investorom chrániť svoje bohatstvo v čase nepriaznivých ekonomických podmienok, v čase búrky na svetových trhoch.

Dnes je mimoriadne dôležité, dôkladne zvážiť pridanie zlata do svojho portfólia. Získate tak štít, ktorý vás môže doslova „zachrániť“ pred prichádzajúcim ekonomickým poklesom.

Kľúčom k úspechu v investovaní je dostatok informácií

Investovať do zlata môžete vo viacerých formách. V ponuke je tradičné fyzické zlato, ako istota, na ktorú sa môžete spoľahnúť. Máme tu zlaté fondy, ktoré obchodujú podiely na burzách. ETF zlato sa obchoduje podobne ako akcie. Alebo aj investície do akcií ťažobných spoločností, môžeme vnímať ako formu investície do zlata.

Zlato, ktoré vlastníte „na papieri“ je jednoduchšie na obchodovanie, no na druhej strane v prípade extrémnej udalosti, ako je napríklad vojna, vám nedokáže zabezpečiť takú istotu ako „minca vo vrecku“.

Ak však hľadáte spôsob, ako investovať do zlata, je dôležité sa dobre informovať a poriadne zvážiť rôzne možnosti. Aj investovanie do zlata môže byť rizikové, ak nemáte dostatok informácií.

Na krízu sa treba pripraviť z každej strany

Na záver je vhodné pripomenúť, že investícia do zlata by nemala byť vašou jedinou investičnou stratégiou, ale mala by byť súčasťou vášho diverzifikovaného portfólia. Rovnako ako v búrke. Dáždnik vás úplne nezachráni, ak máte na nohách obuté len plátené tenisky. Do zlých podmienok sa potrebujete vyzbrojiť rôznymi ochrannými prvkami. Tak je to aj pri investovaní. Musíte svoje portfólio zložiť z rôznych aktív a zvážiť aj iné investície, napríklad do akcií, dlhopisov, nehnuteľnosti alebo kryptomien, aby ste boli čo najviac v bezpečí pred prichádzajúcou kalamitou na finančných trhoch.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny