Najohromujúcejšie zlaté bane na svete

Najohromujúcejšie zlaté bane na svete

 

  • Najväčšia povrchová zlatá baňa na svete sa nachádza v Uzbekistane
  • Zastúpené sú povrchové i podzemné zlaté bane
  • Vo väčšine spomenutých baní sa bude ťažiť ešte desiatky rokov

 

Zlaté bane sa s výnimkou Antarktídy nachádzajú na každom kontinente. Majú rôzne podoby či rôzne zamerania. Zatiaľ čo niektoré sú vyhradené čisto pre obchodnú ťažbu, existujú aj bane, ktoré sú k dispozícii na rekreačné využitie a návštevy. Tie najvýznamnejšie z baní sa vyznačujú viacerými pozoruhodnými črtami a práve na také si v tomto článku posvietime.

Rebríčky v prípade zlatých baní sa najčastejšie tvoria na základe produkcie, množstva zásob či veľkosti bane. A keďže rôzne zdroje sa nie vždy údajovo zhodujú, tento článok nevnímajte ako rebríček ale, ako naznačuje nadpis, ako výber tých najohromujúcejších zlatých baní na svete. Z toho či iného dôvodu.

Muruntau, Uzbekistan

Muruntau je vskutku svetový unikát. Nielenže ide o zlatú baňu s najväčšou produkciou, ale tiež o absolútne najväčšiu povrchovú zlatú baňu a dokonca piatu najhlbšiu baňu na svete. Čo sa produkcie týka, v roku 2021 sa v bani vyťažili skoro tri milióny uncí zlata. Konkrétne 2 990 020 uncí, čo je v prepočte ťažko predstaviteľných, takmer 85 ton zlata.

Ťažko sa predstavuje i veľkosť tejto kolosálnej bane. Je totižto približne 3,5 km dlhá, 2,5 km široká a zhruba 600 m hlboká. Nachádza sa v púšti Kyzylkum, vlastní ju štátna firma Navoi Mining & Metallurgical Combinat a predpokladá sa, že sa v nej bude ťažiť ešte veľmi dlho, keďže sa množstvo zásob zlata odhaduje na 150 miliónov uncí. Aj vďaka tomuto údaju predstavuje baňa Muruntau jednu z najvýznamnejších na svete.

Olimpiada, Rusko

Olimpiada je najväčšou aktívnou zlatou baňou v Rusku a jednou z najväčších na svete. Vlastní ju a ťažbu prevádzkuje PJSC Polyus, najväčší ruský a štvrtý najväčší producent zlata na svete. Veľkosť tejto povrchovej bane dokazuje tiež to, že pre Polyus je v rámci ich portfólia tou najdôležitejšou a to z toho dôvodu, že v nej vyťaží takmer polovicu svojej celkovej produkcie.

V roku 2021 sa v bani vyťažilo 1 184 068 uncí zlata (viac ako 33,5 ton). Na Muruntau sa však Olympiada nechytá nie len produkciou ale ani predpokladanou budúcou životnosťou. Tá bola v roku 2019 vyrátaná na 17 rokov.

Cortez, USA

Banský komplex Cortez sa nachádza v Nevade. Pozostáva z troch samostatných jednotiek: povrchovej bane Cortez a dvoch rozšírených ložísk zlata typu Carlin – Pipeline a South Pipeline. Ložiská typu Carlin sú veľké, rozšírené telesá zlatých rúd, na ktorých sa nachádzajú sedimenty. Pre ťažobné firmy sú veľmi lákavé, pretože predstavujú miesta, kde sa dá ťažiť vo veľkom a napriek tomu relatívne nízko nákladovo.

V roku 2021 sa v celom komplexe vyťažilo 828 000 uncí zlata (23,5 ton). Do nášho zoznamu sa však Cortez dostal najmä vďaka tomu, že je súčasťou Nevada Gold Mines. V roku 2019 dve najväčšie spoločnosti ťažiace zlato – Barrick Gold a Newmont Corporation – spojili sily a oznámili vznik spoločného podniku, ktorým prepojili a zastrešili svoje aktivity v Nevade. Vznikol tak spoločný podnik a zároveň i komplex Nevada Gold Mines, ktorý sa stal tým najväčším komplexom na ťažbu zlata na svete. 

Pozostáva zo šiestich baní, respektíve menších banských komplexov ako napríklad Cortez, v ktorých sa v roku 2021 vyťažilo závratných viac ako 3,3 milióna uncí zlata (93,5 ton). Odhadované zásoby zlata predstavujú viac ako 48 miliónov uncí.

Grasberg, Indonézia

Situovaná je na samom východe Indonézie, na západnej polovici ostrova Nová Guinea. Baňa je súčasťou oblasti, v ktorej sa nachádzajú viaceré povrchové i podzemné bane. Ťaží sa tu primárne meď ale i ťažba zlata dosahuje úctyhodné čísla. V rokoch 1990 až 2019 sa vyťažilo až 53 miliónov uncí zlata (1 502,5 ton), z toho až 46 miliónov (1 304,1 ton) práve z povrchovej bane Grasberg.

V roku 2021 sa tu vyťažilo 1 370 000 uncí (38,8 ton) tohto vzácneho kovu a zvyšné zásoby sa odhadujú na viac ako 30 miliónov uncí. Celkovo tak ide o baňu s jednou z najväčších zásob zlata na svete. To isté platí aj o hlavnej ťažobnej položke – medi.

Kibali, Konžská demokratická republika

V bani Kibali sa ťaží na povrchu i pod zemou a ide o jednu z najväčších zlatých baní v Afrike, ak nie vôbec o tú najväčšiu. Ťažiť sa tu začalo v roku 2013 a oproti predchádzajúcim baniam má mať Kibali životnosť len 18 rokov. Rok 2021 zakončili s vyťaženou hmotnosťou 812 000 uncí (23 ton). Nebol to prvý rok, v ktorom sa prekročila očakávaná miera 600 000 uncí ročne počas prvých dvanástich rokov prevádzky. Je teda otázne, či životnosť bane naozaj bude aspoň predpokladaných 18 rokov.

Cadia, Austrália

Ide o komplex tvorený dvoma baňami: Cadia East a Ridgeway. Obe sú podzemné, Cadia East je dokonca najväčšou podzemnou baňou v krajine a navyše tiež prvou panelovou. Ide o baňu s významnými zásobami rudy a plánovanou životnosťou viac ako 30 rokov. V Ridgeway v súčasnosti prebieha údržba. Celý komplex vlastní a ťaží v ňom austrálska firma Newcrest Mining Limited, jedna z najväčších na svete. V roku 2021 tu firma vyťažila 764,895 uncí zlata (21,7 ton).

Lihir, Papua-Nová Guinea

Ide o jednu z najvýznamnejších zlatých baní na svete no zaujímavá je tiež svojou lokalitou. Nachádza sa na maličkom, rovnomennom sopečnom ostrove, ďaleko od pevninskej časti Papua-Novej Guiney. Nebudeme veľmi preháňať keď povieme, že v podstate uprostred ničoho. Avšak, keďže sa tu nachádza veľká zásoba zlata, nebol problém vytvoriť potrebnú infraštruktúru a začať ťažiť.

V roku 2021 sa v bani vyťažilo 737 082 uncí zlata (20,9 ton). Zvyšné zásoby by mali byť viac ako 20 miliónov uncí. I túto baňu vlastní a ťaží v nej ťažobný gigant Newcrest Mining Limited.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Martin Bartko

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny