Mike Maloney: Blíži sa neodvrátiteľná kríza.

  • A to kvôli deformácii americkej ekonomiky zo strany Fedu, tvrdí Mike Maloney
  • Centrálne banky sa pripravujú na niečo veľké a naznačuje, že by sme tak mali začať robiť i my
  • Odpoveď sa podľa neho nachádza v investícii do vzácnych kovov

Nedávno sme publikovali článok, v ktorom sme vám priniesli tie najzaujímavejšie myšlienky, s ktorými sa v rozhovore pre Stansberry Research podelil Mike Maloney. Známy ekonóm, úspešný autor a veľký fanúšik investovania do vzácnych kovov však ponúkol svoj názor na mnohé témy a tak sme sa rozhodli pôvodný článok obohatiť a priniesť vám tak o niečo viac zaujímavých informácií.

Blíži sa niečo veľké.

Najdôležitejšou myšlienkou celého rozhovoru, ktorú Maloney zopakoval niekoľkokrát je to, že sa „blíži niečo veľké.“ Pod týmto pojmom má namysli krízu, ktorá je podľa neho neodvrátiteľná kvôli deformácii americkej ekonomiky zo strany Fedu (americkej centrálnej banky). Ako jeden z dôvodov, ktorý je paradoxne aj následkom tejto deformácie, uvádza, že americký dolár už dlhé roky stráca na hodnote a kúpnej sile.

Ako obrovský problém však vníma sériu udalostí a rozhodnutí, ktorá začala hromadným tlačením bankoviek počas pandémie. Podľa neho to malo jasný vplyv na mieru inflácie, ktorá išla následne rapídne nahor. Nuž a na boj s infláciou sa Fed rozhodol použiť známu zbraň – zvýšiť sadzby federálnych fondov a tým pádom zvýšiť úrokové sadzby. Maloney tvrdí, že tak robí historicky najvyšším tempom. Pripomenieme, že v súčasnosti je sadzba 5,25% pričom v marci 2020 bola na nule (snaha Fedu pomôcť ekonomike zasiahnutej pandémiou). Toto tempo, priam agresívne tempo zvyšovania sadzby federálnych fondov, je podľa neho šialené a bude mať veľmi negatívne následky.

Sadzby federálnych fondov v priebehu 21. storočia. Zdroj: Tradingeconomics

Maloney v súčasnej situácii vidí paralelu s udalosťami, ktoré viedli k finančnej kríze 2007-2008. V snahe reštartovať ekonomiku krajiny, Fed znížil sadzbu federálnych fondov z 6,5% v máji 2000 len na 1% do júna 2003. Naprieč USA teda nasledovalo zníženie úrokových sadzieb čo v kombinácii s benevolentnými úverovými normami a prefíkanosťou či chamtivosťou istých ľudí a firiem viedlo ku (ne)slávnej realitnej bubline. Mike Maloney je toho názoru, že rapídne znižovanie úrokových sadzieb bez uvedomovania si následkov na realitný trh spolu s nedostatočnou reguláciou finančného sektoru boli dve hlavné príčiny vzniku krízy, ktorá nasledovala. V súčasnosti síce ide u zvyšovanie úrokových sadzieb, no ako už bolo uvedené, šialeným tempom, opäť bez vnímania možných rizík a následkov.

Známy ekonóm neopomenul spomenúť americký štátny dlh, ktorý prirovnal k smrteľnej pasci a naznačil, že taktiež zohrá významnú úlohu. V neposlednom rade, ako jeden z najvážnejších dôvodov, pre ktoré sa nachádzame v súčasnej situácii a pre ktoré sa rútime do krízy uviedol to, že sa Fed v reakcii na krízu 2007-2008 rozhodol finančne pomôcť mnohým inštitúciám so snahou o stabilizáciu finančných trhov. Inými slovami, Fed ponúkol mnoho finančných injekcii aby zvrátil pád, v ktorom sa finančné trhy nachádzali. Maloney je toho názoru, že išlo o obrovskú chybu. K ničomu takému podľa neho nemalo dôjsť, trhy mali spadnúť tak, ako sa očakávalo a až následne opäť začať rásť. Tak obrovské peniaze takto investované byť nemali, pretože tým došlo k výraznej deflácii doláru.

Vzácne kovy odpoveďou na krízu.

Maloney je veľký fanúšik investovania do vzácnych kovov takže nie je prekvapením, že na otázku, či odporúča vlastniť značnú časť majetku v drahých kovoch povedal, že presne to je jeho taktika. Uvádza, že vzácne kovy sa ako jediné v priebehu storočí osvedčili ako uchovávateľ hodnoty. Ako veľmi dôležitý dôvod na investovanie do zlata v súčasnosti uviedol fakt, že centrálne banky po celom svete ho už niekoľko rokov vo veľkom nakupujú. Podľa World Gold Council bol rok 2022 v poradí trinástym, v ktorom prevládal nákup nad predajom a celkovo svoje rezervy obohatili o 1 136 ton tohto vzácneho kovu, čo bolo absolútne najviac od začiatku vedenia daných údajov v roku 1950.

Štatistika nákupu a predaja zlata centrálnymi bankami. Zdroj: World Gold Council

Maloney je presvedčený, že ide o jasný dôkaz toho, že centrálne banky sa pripravujú na niečo veľké a naznačuje, že by sme tak mali začať robiť i my. Dodal, že centrálne banky sa snažia držať cenu zlata nižšie v porovnaní s cenou, ktorá by férovo vyjadrovala jeho hodnotu práve pre to, aby nakúpili čo najvýhodnejšie.

Ďalším dôkazom je podľa neho výrazný import zlata do Spojených štátov amerických počas pandémie. Tento vývoj vnímal ako snahu COMEXu (jednej z najväčších burzových spoločností na svete, ktorá sa zaoberá obchodovaním s komoditami) predísť problémom ako destabilizácia burzy. Aj toto podľa neho naznačuje, že sa deje niečo veľké, na čo sa treba pripraviť.

Najväčšia zlatá horúčka v histórii?

Okrem toho, že Mike Maloney predpovedá príchod krízy, predpovedá tiež najväčšiu zlatú horúčku v histórii z pohľadu dopytu po zlate a jeho nákupu. To isté platí o striebre. Práve v reakcii na prichádzajúcu krízu.

To, kedy presne by podľa neho kríza mala prísť, nešpecifikoval. Je však presvedčený, že príde a teda je potrebné sa na ňu pripraviť. Maloney je veľkým zástancom investície do zlata a striebra. Pre neho sa odpoveď nachádza práve v týchto investičných možnostiach a snaží sa na ne upriamiť pozornosť.

Také centrálne banky po celom svete vo veľkom zlato už nakupujú, aby diverzifikovali štátne rezervy a chránili sa pred infláciou či ako Maloney naznačuje, pred ďalšou krízou. Nákupom investičného zlata môžete ochrániť svoj majetok pred krízou, infláciou a v dlhodobom horizonte ho zhodnotiť i vy. Naše služby sú vám permanentne k dispozícii.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Martin Bartko

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny