Máte obavy z recesie alebo krachu burzy?

Ste presvedčený, že nastala recesia? Bojíte sa, že akciový trh skrachuje? Je tu reálna možnosť, že sa veci môžu zhoršiť. Z čoho vyvstáva prirodzená otázka: ako sa počas týchto udalostí správa zlato – a vlastne všetky drahé kovy? Ak sa inšpirujeme v histórii, tak všetky majú jasný potenciál.

Drahé kovy verzus recesie

Najbežnejšou definíciou recesie sú dva po sebe idúce štvrťroky zápornej hrubej domácej produkcie (HDP). Vzhľadom na spôsob, akým sa vypočítava, je to zaostávajúci ukazovateľ – nevieme, že sme oficiálne v recesii, pokým neuplynie šesť mesiacov (tí, ktorí tvrdia, že teraz sme v jednej, môžu mať ľahko pravdu). Od roku 1970 bolo v USA osem recesii. Merali sme, ako si každý z hlavných drahých kovov – zlato, striebro, platina a paládium – počínali počas oficiálneho časového rámca každej recesie. Prvé tu máme zlato a to ako sa vyvíjala jeho hodnota počas každého z týchto období negatívneho ekonomického rastu.

Zlato počas recesii zvyčajne rastie.

V šiestich z ôsmich novodobých recesií bola cena zlata na konci vyššia ako na začiatku. Dva poklesy, ktoré môžeme vidieť boli mierne, pričom ten z roku 1980 nastal hneď po jeho najväčšom percentuálnom náraste v histórii.Pre investorov je to povzbudzujúce: zlato rástlo počas recesie po 11. septembri… rástlo počas veľkej finančnej krízy… a rástlo počas recesie covidu. Inými slovami, niektoré z najhorších novodobých kríz viedli k vyšším cenám zlata. Dáva to zmysel, keď sa nad tým tak zamyslíte. Spomaľujúca sa ekonomika zvyčajne zvyšuje strach medzi investormi a zlato je prirodzeným útočiskom, keď zasiahne neistota.

Nedávna štúdia Bloombergu tiež porovnávala zlato s indexom S&P 500 počas každej z posledných siedmich recesií. Vo svojej štúdii skúmali dvojročné obdobie okolo každej recesie – 12 mesiacov pred jej začiatkom až 12 mesiacov po jej začiatku – a zistili, že zlato prekonalo index S&P 500 v priemere o 50 %.

  • História nám jednoznačne ukazuje, že zlato môže zachrániť naše portfólio počas recesii.

Pozrime sa na ďalšie drahé kovy.

Tu si pozrime historický vývoj striebra počas recesii. Striebro je počas recesii zvyčajne slabé.

Striebru sa v obdobiach recesie tak dobre nedarilo. Aj to dáva zmysel, keď sa nad tým tak zamyslíte, keďže zhruba 55 % všetkého striebra ide na priemyselné využitie a a obchod sa počas hospodárskeho poklesu spomaľuje. Tu je vývoj ceny platiny a paládia

Vývoj ceny platiny počas recesii

Platina klesala v každej recesii od roku 1970, až na jednu, keď sa cena nezmenila.

Vývoj ceny paládia počas recesii

Paládium rovnako kleslo v každej recesii, až na jednu.

Keďže približne 90 % všetkej platiny a paládia sa používa v automobiloch, nie je teda žiadnym prekvapením, že poklesli počas recesie, kedy dopyt po automobiloch klesol.

Drahé kovy verzus pády búrz

Krach akciového trhu môže byť pre investičné portfólio ťažký. Pomôžu tu drahé kovy? Za posledných 50 rokov došlo k 10 prepadom akciového trhu. Použili sme index S&P 500 a pozreli sme sa na každý pád o 19 % alebo viac percent. Tento graf meria, ako sa darilo jednotlivým drahým kovom počas konkrétneho časového rámca každého krachu.

Z histórie vieme, že zlato zvyčajne rastie počas prepadov akciových trhov. Z troch prípadov kedy padlo boli dva nižšie ako S&P, a ten jeden jediný väčší pokles sa zhodou okolností stal práve po jeho historicky najväčšom raste. Striebro je trochu taká zmeska. Zvyčajne klesá, keď sa akcie vypredajú, hoci polovica tohto poklesu bola menšia ako pri S&P. Platina a paládium nedopadli dobre. Po 70. rokoch 20. storočia platina vzrástla len raz a paládium nikdy. Majte na pamäti, že toto meria výkon iba počas samotného krachu, nie to, čo sa stane potom.

Máte zlato?

Historické záznamy nám ukazujú, že zlato funguje počas recesie a prepadov akciových trhov lepšie ako iné drahé kovy. Keď na ekonomiku alebo trhy doľahne strach a neistota, zlato poslúžilo ako prirodzená istota. To je jeden z dôvodov, prečo odporúčame každému, aby spolu so striebrom vlastnil aj nejaké to zlato. Zlato je však viac než len obchod so strachom. Sú to peniaze. Táto skutočnosť bude každému čoraz jasnejšia, pretože menový systém bude čoraz slabší. Je to prechod, ktorý nastane raz za náš život, ktorý z každého z nás spraví buď obeť alebo víťaza. Cesta ako sa stať víťazom je jasná. Vlastniť najstaršou formu peňazí v dejinách ľudstva.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Tím Goldsafe

Radi Vám prinášame aktuality z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny