Legendárni investori vsádzajú na hlboký prepad akciového trhu.

Počas uplynulého obdobia zisky akciových indexov kompletne vymazali celý masívny prepad, ktorý spôsobila ruská invázia na Ukrajinu. V súčasnosti to však vyzerá tak, že akcie už dosiahli svoj vrchol a čaká ich bolestivá korekcia. Najsledovanejší investori na svete dnes vsádzajú svoj majetok na pokles akciového trhu. 

Obdivovaný investor Michael Burry, ktorý je širokej verejnosti známy najmä vďaka životopisnému veľkofilmu Big Short (Stávka na pokles), muž ktorý v roku 2008 úplne presne identifikoval, že vypukne veľká finančná kríza a zarobil na tom obrovské peniaze, dnes rovnako ako pred 15 rokmi stavia na pokles.

Ako informoval Reuters posledné štvrťročné výkazy ukázali, že Michael Burry držal k 30. júnu 2023 predajné opcie amerických indexov S&P 500 a Nasdaq 100 v celkovej hodnote 1,6 miliardy dolárov. Investícia do týchto podielov tvorí až 93 % jeho celkového portfólia. Predajné opcie sú stávkou na pokles trhu, prostredníctvom nich môže investor zarobiť na budúcom prepade ceny investičného aktíva, shortovať. Burry tak predpokladá, že dva najväčšie investičné fondy, ktoré zahŕňajú akcie 600 najväčších amerických firiem v blízkom období extrémne klesnú na cene.

legend 1.png

Michae Burry shortuje americké indexy. Zdroj: Twitter.com

Michael Burry v roku 2008 odhalil, že hypotekárna bublina v USA je nafúknutá do takých obrovských rozmerov, že nepotrvá dlho a praskne. Vtedy investoval všetok svoj majetok na pokles, shortoval. Dnes, vidíme, že znova otvoril shortové pozície s takmer celým svojím majetkom.

Rovnako aj najznámejší investor na svete Warren Buffett podľa aktuálnych štvrťročných výkazov zvýšil podiel hotovosti vo svojom portfóliu. To naznačuje, že súčasné ceny akcií sú pre Buffettta príliš nadhodnotené a so svojimi investíciami čaká na iné trhové podmienky.

Bershire Hathaway, spoločnosť Warrena Buffeta je podľa trhovej kapitalizácie ôsmou najväčšou firmou na svete. Dá sa povedať, že táto spoločnosť podáva obraz o celej americkej ekonomike, keďže pod ňu patria firmy z rôznych odvetví, od služieb a obchodu, cez priemysel, či poisťovníctvo až po energetiku alebo dopravu. Táto spoločnosť dosahuje priemerný ročný výnos okolo 12 %. Berkshire Hathaway v minulom štvrťroku zo svojho portfólia vo veľkom predávala akcie, išlo o akcie veľkých firiem ako je Amazon, či General Motors alebo aj Bank of New York Mellon. Warren Buffet sa zbavil akcií z oblasti bankovníctva, technológií, priemyslu a zdravotníctva. Na výročnom stretnutí Berkshire Hathaway, ktoré sa konalo v Omahe Buffet povedal, že „neuveriteľné obdobie“ americkej ekonomiky je na konci. Spoločnosť Warrena Buffetta v druhom štvrťroku 2023 zvýšila svoje hotovostné rezervy o 13 % na úroveň 147 miliárd dolárov.

Aj keď sa trh každú chvíľu mení, a my si nemôžeme byť ničím istí, je vhodné brať do úvahy to, aké kroky robia najúspešnejší investori sveta. Podľa aktuálne dostupných informácií, práve tí najlepší súčasní investori očakávajú na trhu pokles a to, že vypukne recesia. Túto prognózu dnes potvrdzuje viacero významných ekonomických faktorov. Extrémne vysoké úrokové sadzby, ešte stále príliš vysoká inflácia, problémy v bankovom sektore ale aj to, že akciové indexy tento rok ťahá len zopár technologických firiem. O všetkých spomínaných skutočnostiach sme vás podrobne informovali v našich predchádzajúcich článkoch.

Aj Robert Kiyosaki, autor bestselleru Bohatý otec, chudobný otec už dlhšiu dobu upozorňuje na to, že nie len americký akciový trh, ale rovnako aj americký dolár sa strmo rúti do záhuby. Podľa neho akciové indexy rastú len vďaka tomu, že americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi sa podarilo v kongrese presadiť zvýšenie dlhového stropu USA. O páde dolára hovorí v súvislosti so zoskupením krajín BRICS, ktorých spoločná mena by mohla postavenie dolára v svetovej ekonomike reálne ohroziť.

Legend 2.png

Robert Kiyosaki odporúča zlato. Zdroj: Twitter.com

Kiyosaki vyzýva verejnosť, aby sa chránila pre ekonomickým kolapsom. Za najbezpečnejší prístav jednoznačne označil zlato. „Zlato je boží dolár. Zlato má magickú, duchovnú a tajomnú moc. Zlato je uložená finančná energia a preto ho ľudia po stáročia hľadali, kupovali a bojovali zaň. Zlato priťahuje veľa šťastia a smoly. Zaobchádzajte so zlatom s úctou a Boh vás môže požehnať finančnou mágiou zlata,“ napísal Kiyosaki na Twitteri.

Už dlhodobo Robert Kiyosaki odporúča nakupovať zlato a bitcoin, pričom zlato je podľa neho tou úplne najlepšou možnosťou, ako ochrániť svoje peniaze.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny