Krachy bánk spôsobili výrazný rast ceny zlata.

V posledných dňoch sme s napätím sledovali padajúce domino v bankovom sektore. Investori zbystrili svoju pozornosť už pri krachu banky Silvergate, ktorá padla ako prvá. No po bankrote Silicon Valley Bank, jednej z najväčších bánk v USA, už na trhoch nastala značná panika.

Bankrot Silicon Valley Bank je najväčším kolapsom banky od veľkej finančnej krízy v roku 2008. Aby toho nebolo málo, následne na to ohlásila svoj krach aj tretia banka Signature Bank. Americké vládne orgány museli zasiahnuť, aby zabránili zrúteniu celého bankového sektora. Aktuálne sa už banková kríza z USA prelieva aj do Európy, švajčiarska banka Credit Suisse má dnes obrovské problémy.

Ako na krachy bánk reaguje zlato?

Pod ťarchou týchto znepokojivých udalostí, našli investori svoj bezpečný prístav v zlate. Cena zlata počas týchto turbulentných udalostí stúpla až o 7%, a to v priebehu len jedného týždňa. Vymazala tak celý svoj predchádzajúci pokles, ktorý trval počas mesiaca február.

Obra?zok1.png
Zdroj: TraidingView

Zlato by vo svojom rastúcom trende mohlo pokračovať aj naďalej, keďže problém v bankovom sektore bol vyriešený len dočasne. Regulačné orgány USA ubezpečili trhy, že investori o vklady v skrachovaných bankách neprídu. No otázkou je, koľko bánk dokáže americká vláda takto vykúpiť? Aké rozmery ešte naberie táto mimoriadne vážna banková kríza? Práve v časoch najväčšej neistoty bolo vždy zlato považované za to najbezpečnejšie aktívum.

Čo môžeme očakávať ďalej

Vývoj posledných udalostí môže významne ovplyvniť blížiace sa zasadnutie Federálneho rezervného fondu USA, ktoré rozhodne o tom, ako sa budú ďalej vyvíjať úrokové sadzby. V prípade, že FED bude ďalej pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb, bankový systém bude ešte viac zraniteľný. No ak federálna banka poľaví, a úroky zostanú nezmenené, inflácia sa môže vymknúť kontrole.

Čaká nás veľmi zaujímavé obdobie. Keďže je nemožné predikovať, ako táto situácia dopadne, je rozumné pre svoje investície voliť bezpečnejšie formy aktív.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Tím Goldsafe

Radi Vám prinášame aktuality z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny