Kde končí „zakázané“ ruské zlato?

Tie na neho uvalili západne krajiny, ako reakciu na neprijateľné agresívne správanie jednej zo svetových mocností. Medzinárodné sankcie mali za cieľ obmedziť prístup Ruska k finančným zdrojom aj k ich cenným rezervám v zlate.

Napriek všetkým snahám spolupracujúcich západných krajín sa však objavujú správy o tajuplnom pohybe ruského zlata. Je pravdepodobné, že ruské zlato nachádza nové útočisko v Spojených arabských emirátoch (SAE), kde zrejme prebieha neviditeľný obchod so "zakázaným" ruským zlatom.

Podľa správy zverejnenej agentúrou Reuters, Spojené arabské emiráty v poslednom čase zaznamenali obrovský prílev ruského zlata. Zdá sa, že táto krajina sa stala novým domovom pre tajné pohyby vzácneho kovu. Záznamy, ktoré obsahujú podrobnosti o takmer tisícke zásielok zlata v čase po prepuknutí ukrajinskej vojny ukazujú, že štát Perzského zálivu doviezol 75,7 ton ruského zlata v hodnote 4,3 miliardy dolárov.

Ďalšími destináciami pre vývoz vzácneho kovu z Ruska boli Čína a Turecko, ktoré medzi 24. februárom 2022 a 3. marcom 2023 doviezli približne 20 ton zlata. Spolu so Spojenými arabskými emirátmi tieto tri krajiny zastrešili 99,8 % ruského vývozu zlata zaznamenaného v colných údajoch za toto obdobie.

Zakázané ruské zlato vedia premeniť Spojené arabské emiráty na zlato legálne

Louis Marechal, expert na zlato z Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj, uviedol, že existuje oprávnené podozrenie, že ruské zlato by sa mohlo roztaviť a pretaviť a potom si nájsť cestu späť na americké a európske trhy so zamaskovaným pôvodom.

Manažér jednej zo spoločnosti, ktorá dodávala veľké množstvo ruského zlata do Spojených arabských emirátov, povedal agentúre Reuters, že ruské firmy tam predávali zlato so zľavou asi 1 % oproti svetovým referenčným cenám a tak zvýšili záujem o jeho nákup. Ten istý zdroj taktiež uviedol, že väčšina zlata, ktoré jeho firma dopravila do SAE, bola určená pre rafinérie, kde by sa roztavilo a pretavilo.

V reakcií na tieto zistené skutočnosti, vydali Spojené arabské emiráty vyjadrenie, že "SAE budú naďalej otvorene a čestne obchodovať so svojimi medzinárodnými partnermi v súlade so všetkými súčasnými medzinárodnými normami stanovenými Organizáciou spojených národov." 

Prečo si Rusko vybralo práve emiráty?

V prvom rade arabské emiráty sú známe svojou silnou finančnou infraštruktúrou a ich schopnosťou ponúknuť diskrétne služby. Krajina je atraktívnym miestom pre mnohých bohatých investorov a netají sa tým, že je priateľská aj voči ruskému kapitálu. Navyše, SAE sa nemusí obávať medzinárodných sankcií. Vďaka svojim špeciálnym hospodárskym zónam ponúka výhody, ktoré tam privádzajú zaujímavých zahraničných investorov.

Agentúra Reuters uviedla, že "Spojené arabské emiráty sa stali dôležitým prepojením medzi ruským zlatom a globálnym finančným systémom." Z toho vyplýva, že SAE hrajú rozhodujúcu úlohu pri poskytovaní prístupu Rusku k medzinárodným finančným trhom a umožňujú mu obchodovať so zlatom aj napriek platným medzinárodným sankciám.

Čo to znamená pre svetový obchod?

V súčasnosti narastajú obavy o dôsledky tohto tajného presunu ruského zlata. Jedným z možných scenárov je, že tieto akcie oslabia medzinárodné sankcie a obmedzenia, ktoré boli uvalené na Rusko. Ak sa ruské zlato stáva dostupným na medzinárodnom trhu, môže to mať nepriaznivý vplyv na účinnosť sankcií a výrazne ich oslabiť.

Ďalšou obavou je, že tento pohyb zlata môže mať negatívny vplyv na stabilitu a dôveru v medzinárodný finančný systém. Ak Spojené arabské emiráty umožnia nekontrolovaný prílev ruského zlata bez primeranej regulácie a dohľadu, vyvolá to obavy o správu rizík, čo môže narušiť rovnováhu na finančných trhoch.

Niektorí odborníci tvrdia, že je dôležité, aby medzinárodné spoločenstvo zvážilo posilnenie globálnych regulačných rámcov a dohľadu nad pohybom zlata. Tým by sa minimalizovalo riziko zneužitia finančného systému na nelegálne aktivity a zabezpečilo sa, aby medzinárodné normy a sankcie boli striktne dodržiavané.

 

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny