Investori vytriezveli z optimistických vyhliadok.

Americká centrálna banka (FED) začala v roku 2022 bojovať s rekordnou mierou inflácie. V uplynulom roku FED neustále navyšoval základnú úrokovú sadzbu, aby znížil množstvo peňazí v obehu a tým potlačil rast cenovej hladiny. Agresívna menová politika bola účinná a inflácia v Spojených štátoch výrazne poklesla. V posledných mesiacoch investori s nádejou očakávali, že centrálna banka konečne otočí svoju politiku a začne úrokové sadzby opäť znižovať. Avšak aktuálne dáta naznačujú, že k uvoľneniu tvrdých opatrení zrejme tak skoro nedôjde.

Federálna banka zvyšovala úrokové sadby v priebehu rokov 2022 a 2023 až jedenásťkrát. Úroky sa vyšplhali z nuly až na úroveň 5,25 až 5,50 percenta, čo mimochodom predstavuje ich najvyššie maximum za posledných 22 rokov.

FED navyšovanie sadzieb pozastavil v auguste minulého roka, odvtedy ich drží na rovnakej, nezmenenej úrovni. Silný tlak dopadá na trhy už dlhé mesiace a úlohou centrálnej banky je dostať infláciu na hladinu dvoch percent a zároveň aj nespôsobiť v ekonomike recesiu.

Investori 1.png

Vývoj úrokových sadzieb v USA. Zdroj: Traidingeconomics.com

Inflácia v USA dosiahla svoj vrchol na hladine 9,1 %. FED zakročil, sprísnil svoju menovú politiku, úrokové sadzby stúpli. Úvery sa stali pre domácnosti aj firmy menej dostupné. Poklesla ich kúpyschopnosť a tak cenová hladina začala padať nižšie. V boji s infláciou bola centrálna banka spočiatku úspešná, avšak dotiahnuť zápas do víťazného konca sa jej ešte ani zďaleka nepodarilo.

Investori 2.png

Vývoj inflácie v USA. Zdroj: Traidingeconomics.com

Index spotrebiteľských cien dosahoval v posledných mesiacoch úroveň v blízkosti troch percent, čo už nie je veľmi vzdialené od inflačného cieľa centrálnej banky na hladine dve percentá. Investori preto s nádejou očakávali, že FED zmierni svoju menovú politiku už v prvom štvrťroku 2024. Avšak januárové výsledky inflácie spôsobili na trhu výrazné napätie.

Ministerstvo práce Spojených štátov amerických zverejnilo výsledky inflácie v USA za mesiac január. Inflácia síce v prvom mesiaci roka 2024 poklesla na úroveň 3,1 %, analytici však očakávali, že sa zmierni až na 2,9 %. Zverejnené dáta spôsobili investorom veľké sklamanie, čo významne otriaslo akciovými trhmi. Všetky tri hlavné akciové indexy po týchto správach zakončili týždeň v strate a ukončili tak päťtýždňovú sériu ziskov.

Denník The Wall Street Journal napísal: „Dezinflácia bola jednoduchá v roku 2023, keď inflácia klesla zo 6,4 % na začiatku roka na 3,4 % v decembri. To, že sa tak stalo bez široko očakávaného nárastu nezamestnanosti či dokonca recesie, bolo príjemným prekvapením a niektorých viedlo k tomu, že dúfali, že cesta späť k 2% cieľu FEDu bude tiež relatívne jednoduchá.“

Avšak aktuálne údaje otvorili investorom oči. Stlačiť infláciu nižšie s rekordných hodnôt, nie je tá najťažšia časť cesty. Dostať ju do cieľovej úrovne bude pre centrálnu banku práve tým najtvrdším orieškom.

„Môžem povedať, že inflácia sa zlepšila,“ povedal Mike Poore z Henderson, Ky. „To je určite dobrá vec. Škoda, že to nejde rýchlejšie.“

Fakt, že inflácia prestala klesať, podporuje silu úvah FEDu v to, že centrálna banka ešte nesmie vo svojej snahe o potlačenie cenových tlakov poľaviť.

Napriek tomu, že trhy očakávali „otočku“ v menovej politike centrálnej banky už v prvých mesiacoch roka 2024, januárové dáta naznačujú, že k zmierneniu úrokových tlakov tak skoro nedôjde. Predstavitelia FEDu uviedli, že nie sú pripravení na zníženie úrokových sadzieb na svojom najbližšom zasadnutí, ktoré sa bude konať 19. až 20. marca. Centrálni bankári chcú najskôr vidieť jasné dôkazy o tom, že inflácia sa vracia do svojej cieľovej hladiny. Pokles úrokových sadzieb tak môže v Spojených štátoch nastať až v polovici roka, aj keď trhy očakávali, že sa tak st

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny