Investori utekajú z bánk do bezpečia.

Takúto otázku si v posledných dňoch kladie nejeden z nás. Krachy bánk otriasli dôverou investorov v bankový systém, a niet sa čomu čudovať. Kolaps bankového systému je priveľkou hrozbou nato, aby sme svoj majetok držali len v bankách. Ale kam je v týchto nestabilných časoch vhodné umiestniť peniaze? Niektoré formy aktív v posledných týždňoch zaznamenali výraznejší záujem zo strany investorov.

Bankový systém ochorel

Nebezpečná nákaza, ktorá sa šíri naprieč bankovým sektorom, nás núti premýšľať o tom, či je vôbec ešte možné tento nebezpečný vírus zastaviť, či majú vládne orgány liek proti infekčnej chorobe bánk. Prvú pomoc im už vláda poskytla. V Spojených štátoch amerických zachraňoval krachujúce banky Federálny rezervný fond. Vo Švajčiarsku rovnako zachraňovala centrálna banka kolabujúcu Credit Suiss, no napokon ju z pazúrov smrti dostalo až to, že ju kúpila konkurenčná, mocnejšia banka UBS.

Neviditeľný lupič

O naše peniaze nás dlhodobo úspešne okráda zlodej, proti ktorému sa nevieme ubrániť. Tento nedolapiteľný lupič sa volá inflácia. Hoci v eurozóne sa tempo rastu inflácie začalo znižovať, u nás na Slovensku ešte ani neoslabuje, ale naopak, každým ďalším mesiacom dosahuje novú rekordnú úroveň. Nebezpečný bandita teda Slovákov okráda o stále väčšiu časť majetku.

Kde nájdeme bezpečie

Choroba bánk spolu so zlodejom, ktorým je inflácia, v nás vyvolali potrebu hľadať pre peniaze bezpečné miesto. Dnes je to mimoriadne dôležité, oveľa viac ako doposiaľ. Investori chcú nájsť aktíva, ktoré nepodliehajú silným inflačným vplyvom a zároveň, sú aj mimo bankového systému.

To, čo nám zabezpečí najvyššiu úroveň ochrany je hlavne diverzifikácia portfólia. Ak sa náš majetok skladá z viacerých druhov aktív je vystavený menšiemu riziku. Pozrieme sa teda na niektoré perspektívne možnosti, ktoré vedia naše peniaze ochrániť pred „chorobou“ aj „zlodejom“.

Untitled design (2).png

Zlato

V boji o život bankového systému zvíťazilo zlato. Posledné týždne to jasne ukázali, keď jeho cena neohrozene vystúpila takmer na najvyššiu úroveň v dejinách. Znova sa potvrdilo to, že v časoch najväčšej neistoty sa investori obracajú na tradičného záchrancu hodnoty. Rovnaké to bolo vo veľkej finančnej kríze, aj v nedávnej svetovej pandémií. Nie je možné vyvrátiť fakt, že zlato je prístreškom v búrke na finančných trhoch.

Platina

Platina je veľmi zaujímavou možnosťou kam investovať. Podľa World Platinum Investment Council bude v roku 2023 globálny nedostatok platiny „hlbší, ako sa očakávalo“. Dopyt po platine nezastaviteľne stúpa, a ponuka sa len márne snaží udržať krok. Odborníci očakávajú, že celkový dopyt po platine bude až o 24% vyšší ako v minulom roku.

Dodávka platiny klesá. Veľký podiel na tom má energetická kríza v Afrike. Dodávky platiny z afrických baní predstavujú až 70% jej celosvetového podielu. Taktiež z geopolitických dôvodov klesla dodávka platiny z Ruska.

Naopak využitie platiny v priemysle dnes nabralo nevídané rozmery. Platina sa stáva čoraz dôležitejším komponentom v nových automobiloch, keďže pomáha neutralizovať škodlivé emisie. Prísnejšia legislatíva v oblasti emisií, spolu so zvyšujúcou sa popularitou hybridných vozidiel spôsobili to, že dopyt po platine ohromne vzrástol a tento rozbehnutý trend bude s najväčšou pravdepodobnosťou pokračovať.

Striebro

Z hľadiska dlhodobej investície má striebro obrovský potenciál. Jeho využitie v rýchlo rozvíjajúcom sa priemysle bude neúprosne zvyšovať záujem o túto komoditu. Existuje niekoľko trendov, ktoré zvyšujú dopyt po striebre.

Ťahúňom je silný dopyt po spotrebnej elektronike, ktorý podporujú investície firiem do infraštruktúry 5G. Taktiež rastúce využívanie striebra v zelenej ekonomike, najmä v solárnych fotovoltanických paneloch naznačuje jeho optimistickú budúcnosť. Moderné novovznikajúce trendy,  majú potenciál zvýšiť cenu striebra až mnohonásobne v dlhodobom horizonte.

Slovo na záver

Ak sa rozhodnete chrániť svoje peniaze pred bankovým kolapsom či infláciou, mali by ste zvážiť viaceré možnosti, kam ich umiestniť. Dnes sme vám opísali potenciál niekoľkých komodít, ktoré by mohli tvoriť aspoň časť vášho portfólia. No dôležité je, urobiť si aj vlastný prieskum a sledovať rýchlomeniaci sa svet investičných príležitostí.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Tím Goldsafe

Radi Vám prinášame aktuality z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny