Investičný guru očakáva najväčší prepad trhu v histórií

Finančné trhy sú vždy plné neistoty a špekulácií. Preto varovania a predpovede od renomovaných osobností môžu mať dramatický dopad na jednotlivých investorov, no aj na trhy ako celok. V nedávnom tweete sa známy autor a finančný expert, Robert Kiyosaki, postavil na hranicu finančnej predvídateľnosti a vydal veľmi znepokojivú výstrahu, ktorá vyvolala vlnu reakcií v širokej investičnej komunite.

Populárny investičný guru varoval, že index S&P 500 je pripravený na obrovský prepad a čoskoro môže klesnúť až o neuveriteľných 70 %. To by znamenalo, že akciový index dosiahne svoje 10-ročné minimum.

Kiyosaki predpovedá extrémny prepad akciového trhu

Kiyosaki, ktorý je známy predovšetkým svojou knihou „Bohatý otec, chudobný otec“, je taktiež známy práve takými to výrokmi, ktoré vzbudzujú pozornosť širokej verejnosti. Jeho predchádzajúce vyjadrenia a knižné publikácie ale potvrdzujú, že má detailný prehľad v oblasti makroekonomických trendov a ich možných dôsledkov. Avšak, tentoraz ide o varovanie, ktoré sa zdá byť mimoriadne ostré, a to práve v čase rastúcej neistoty na finančných trhoch.

Kiyosaki odporúča investovať prevažne do pevných aktív, ako je zlato, striebro alebo kryptomena Bitcoin (BTC). Kontroverzný autor dokonca vo svojom príspevku vyjadril obvinenie, že scenár, ktorý údajne čoskoro nastane, očakávajú aj finančný poradcovia. Podľa neho to však popierajú, aby zarobili na províziách za sprostredkovanie investícií do akcií.

Súčasná Kiyosakiho predpoveď nie je žiadnou novinkou. Rovnaké udalosti už popisoval v minulosti. Jeho kniha „Proroctvo bohatého otca“ predpovedala blížiacu sa katastrofu a tento tweet môže byť vnímaný práve ako pripomenutie a výzva na akciu pre investorov. Aby prehodnotili svoje stratégie a zároveň si vyberali svojich finančných poradcov s rozvahou.

V svetle Kiyosakiho varovania je dôležité, aby investori konali opatrne a snažili sa čo najviac zorientovať v turbulentnom finančnom prostredí. Aj keď vyhliadky na pokles trhu môžu byť znepokojujúce, pre šikovných investorov zároveň predstavujú aj nové možnosti na ochranu svojho bohatstva. Prepad na trhu je výbornou príležitosťou ako zarobiť na podhodnotených akciách. Každý investor by mal byť vždy pripravený na obidva scenáre. Na to, čo bude robiť v prípade poklesu na trhoch, aj na to, ako bude postupovať v období ich rastu.

Orientácia na diverzifikáciu a začlenenie pevných aktív do investičných portfólií, by mohlo slúžiť ako obozretná stratégia pri zmierňovaní potenciálnych strát v prostredí kolísania trhu.

Kiyosakiho vyhlásenie slúži aj ako budíček pre investorov. Varuje, aby radšej prehodnotili svoj investičný prístup.

Kiyosaki upozorňuje na extrémne zadlženie Spojených štátov

Finančný expert pred pár dňami spochybnil aj udržateľnosť amerického impéria uprostred rekordne vysokého dlhu a extrémnych výdavkov. Dlh Spojených štátov stúpol len za posledné 4 mesiace o viac ako bilión dolárov a prekonal úroveň 34 biliónov dolárov. Každý jeden Američan tak už po narodení dlhuje 100 000 amerických dolárov.

Problém s nárastom dlhu však majú aj iné krajiny. V rebríčku najzadlženejších krajín sveta sa hneď za USA nachádza Čína, ktorej národný dlh dosahuje úroveň 14,17 bilióna dolárov. Avšak vzhľadom na výšku HDP a počet obyvateľov krajiny, dlhuje každý jeden obyvateľ Číny len 10 000 dolárov. Prvú trojku najzadlženejších krajín na svete uzatvára Japonsko, ktorého národný dlh predstavuje 13,19 bilióna dolárov. No základe veľkosti populácie a výšky HDP je každý Japonec zadĺžený približne rovnako ako každý Američan.

 

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny