Humbuk okolo dlhového stropu USA.

Práve v týchto dňoch prebiehajú kritické rokovania, ktorými sa Kongres Spojených štátov amerických snaží predísť katastrofe, bankrotu USA. Ministerka financií USA Janet Yellenová tvrdí, že najväčšej svetovej veľmoci úplne dôjdu finančné prostriedky už 1. júna 2023. Situácia je teda mimoriadne vážna, no napriek tomu sa celý svet spolieha na to, že dlhový strop USA bude jednoducho opäť navýšený, tak ako aj 78 krát predtým. Aktuálny problém spočíva v tom, že republikáni a demokrati sa na navýšení dlhového stropu ako inak, nevedia dohodnúť. Odpočítavanie ale beží a časovaná bomba v podobe krachu Spojených štátov by mohla zdevastovať celú globálnu ekonomiku.

Čo je to ten dlhový strop?

Dlhový strop bol vytvorený Kongresom Spojených štátov už v roku 1917. Určuje maximálnu možnú výšku nesplateného dlhu federálnej vlády. Americká vláda dosahuje už 20 rokov deficit vo výške okolo jedného bilióna dolárov ročne. Jednoducho už desaťročia míňa oveľa viac peňazí, ako je schopná vybrať na daniach. Na tieto výdavky si teda musí požičať, a musí si požičiavať stále viac.

V januári tohto roku narazil americký štátny dlh na hranicu dlhového stropu vo výške 31,4 bilióna dolárov.

Navyšovanie dlhového stropu bolo doteraz v USA rutinou až na jednu výnimku

Na pozastavení alebo zvýšení dlhového stropu sa musia zhodnúť obidve komory Kongresu Spojených štátov. V minulosti, keď už vláda USA nedokázala splácať svoje dlhy, Kongres jednoducho dlhový limit navýšil a tak uhasil oheň na streche. Naposledy sa tak stalo v roku 2021. Za 49 zvýšení dlhového limitu krajiny boli zodpovedné vlády republikánskych prezidentov a za 29 mohli demokrati.

Hra sa zmenila v roku 2011, keď sa prezident Barack Obama dostal do sporu s republikánmi a dohodu o navýšení dlhového stropu dosiahli až v poslednej chvíli, len 2 dni pred avizovaným bankrotom USA. Tieto ostro sledované, znepokojivé udalosti spustili najvolatilnejší týždeň pre americký akciový trh od veľkej finančnej krízy v roku 2008. Ratingová agentúra S&P Global Ratings dokonca po prvý a zároveň aj jediný raz v histórií znížila úverovú bonitu Spojených štátov amerických z ratingu AAA na AA , čo stálo vládu zhruba 1,3 miliardy dolárov na dodatočných úrokových nákladoch. Index S&P500 sa pod vplyvom týchto udalostí prepadol až o 20 %.

Prezident Biden trvá na bezpodmienečnom navýšení dlhového stropu

Vláda prezidenta Joe Bidena trvá na zvýšení dlhového stropu, no v Kongrese narazila na problém s republikánmi. Tí svoj súhlas s navýšením úverového limitu krajiny podmienili schválením výrazných škrtov vo vládnych výdavkoch. Tie by sa mali podľa nich znížiť až o 14 % v priebehu jedného desaťročia. Podľa Bidena tak republikáni postavili ekonomiku do role rukojemníka.

„Svetové trhy aj americké domácnosti a podniky potrebujú vidieť, že máme Kongres, ktorý je odhodlaný platiť dlhy," povedala ministerka financií Janet Yellenová po summite G7 v Japonsku.

Kevin McCarthy, ktorý je vodcom republikánov napísal na twitter „Keby ste dali svojmu dieťaťu kreditnú kartu a ono by stále narážalo na limit, nezvyšovali by ste ho len tak. Sadli by ste si s ním, aby ste zistili, kde míňa peniaze nadmerne a kde môže zmeniť svoje správanie. Je čas, aby federálna vláda urobila to isté." 

USA nemá inú možnosť ako dlhový strop opäť len navýšiť

Predstava toho, že USA nie je schopné splácať svoje dlhy je úplne nemysliteľná. Znamenalo by to, že vláda už nedokáže financovať národnú bezpečnosť, zdravotníctvo, sociálne dávky a mnoho iných schválených vládnych výdavkov. Zníženie ratingu krajiny by spôsobilo vyššie náklady na úvery pre firmy aj domácnosti. Finančné trhy by sa veľmi výrazne prepadli a celá ekonomika by sa dostala do hlbokej recesie.

„Nedodržanie záväzkov vlády by spôsobilo nenapraviteľné škody americkej ekonomike, živobytiu všetkých Američanov a globálnej finančnej stabilite,“ napísala ministerka financií a bývalá predsedníčka Federálneho rezervného systému Janet Yellenová.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny