Historické korelácie striebra a zlata s vysokou infláciou

Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Copy of Ako na?asova? náZdroj: Článok je prekladom blogového článku Goldsilver.com

Pravdepodobne najväčším úderom proti zlatu a striebru v súčasnej dobe je, že nerastú v reakcii na prudko rastúcu infláciu. Napokon vďaka tomu ich poznajú mnohí investori. Napriek tomu, že CPI – index spotrebiteľských cien, ktorý sleduje zmeny cien tovarov a služieb každodennej spotreby – dosiahol 40-ročné maximá, ceny zlata a striebra nerástli. Hoci existuje niekoľko opodstatnených dôvodov, prečo nerastú, tak je to naozaj všetko čo z nich dostaneme, kým inflácia zostane vysoká? Pravdepodobne najefektívnejším spôsobom, ako odpovedať na túto otázku, je pozrieť sa na ich správanie, kedy index CPI naposledy rástol.

Takže presne to som aj urobil a zistil som zaujímavé informácie, ktoré by vám mohli prísť vhod…

Ceny zlata a striebra v poslednej ére inflácie

Chcel som sa pozrieť na špecifický vzťah medzi zlatom a striebrom vo vzťahu k CPI, aby som určil, do akej miery boli naviazané v obdobiach vysokej inflácie, a najmä či sa pohybovali previazane (alebo nie). Tento graf zobrazuje mesačné hodnoty CPI za celé desaťročie 70-tych rokov. Bolo to naposledy, čo bola inflácia „oficiálne“ taká vysoká, ako je teraz, ako aj obdobie historicky najväčších ziskov zlata a striebra (pre znalcov grafov sme použili mesačnú cenu kovu).

Pozrite sa aké všeobecné trendy by ste si mohli všimnúť. Môžete tu vidieť, že CPI kleslo od roku 1970 do 1972, Môžete vidieť, že CPI v rokoch 1970 až 1972 klesalo, no cena zlata rástla. Nie je to úplne dokonalá korelácia, hoci zlato vzrástlo zhruba 3-krát, zatiaľ čo inflácia do polovice 70 rokov 20 storočia stúpala.

No to čo ma zaujalo, bolo to, čo sa stalo v druhej polovici 70. rokov:

  • Zlato rástlo, keď CPI začalo opätovne rásť v roku 1977, no k jeho veľkému skoku prišlo až o rok po začatí tohto rastu.

Inými slovami, zatiaľ čo v tom čase existovalo množstvo faktorov, ktoré tlačili a ťahali cenu, došlo k oneskoreniu v reakcii zlata na to, že inflácia opäť poskočila vyššie. Zaujímalo by ma, či niektorí investori boli tiež zmätení pomalou reakciou zlata v reakcii na vyššie CPI. Dúfam, že niektorí vydržali.

 Tu je graf toho ako na CPI reagovalo striebro počas rovnakého časového obdobia.

 Ako je typické pre oneskorenie striebra, jeho veľký nárast v roku 1979 sa začal až dva roky po tom, čo inflácia v roku 1977 začala opäť rásť. Tieto údaje sú pre nás skutočne upokojujúce. Hovoria nám, že zlato a najmä striebro nie vždy okamžite vyskočili na cene, ako to bolo pri inflácii. Ale určite sa vzájomne dobehli.

Korelačné koeficienty

Posunul som sa o krop vpred a pozrel som sa na „koeficient korelácie“ medzi CPI a každým kovom. Toto je jednoducho štatistické meradlo sily vzťahu medzi týmito dvoma (čím bližšie k 1,0, tým silnejšia je korelácia). Ceny zlata a striebra sa počas týchto 10 rokov výrazne menili, preto som túto dekádu rozdelil na tri obdobia:

  • Býčí trh od r. 1970 do r. 1974
  • Medvedí trh od r. 1974 do r. 1976
  • Druhý býčí trh od r. 1976 do svojho vrcholu do januára 1980.

Tu je korelácia zlata s CPI počas každého z týchto období.

Zlato má silnú koreláciu s infláciou, a to ako nahor, tak aj nadol. V skutočnosti môžete vidieť, že jeho najsilnejšia korelácia nastala, keď obe padali v polovici 70. rokov.

Korelácia striebra voči CPI je trochu iná.

Striebro malo veľmi silnú koreláciu s CPI v prvom období, slabú ať takmer neexistujúcu koreláciu v polovici dekády a silnú, ale nie dokonalú koreláciu v neskorších rokoch.

Dobré no nedokonalé manželstvo

Aj keď existuje silná korelácia medzi zlatom a striebrom a oficiálnymi číslami inflácie, nie je axiomatická. A je tu minulosť, ktorá ukazuje, že môže dôjsť k oneskoreniu v ich reakcii na vyššie hodnoty. Musíme tiež mať na pamäti, že ich ceny môže ovplyvniť a aj ovplyvňuje mnoho faktorov, nielen inflácia. Existuje mnoho kľúčových dôvodov, prečo vlastníme zlato. Dobrou správou je, že v súčasnom prostredí pravdepodobne neexistuje žiadny lepší majetok. Je pripravený ponúknuť ochranu aj zisk v budúcnosti. Na naše portfólio sa teraz strieľa zo všetkých strán, fyzické zlato preto môže zaujať každého. Vrátane prípadov kedy inflácia zostane zvýšená alebo dokonca opätovne stúpne.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Tím Goldsafe

Radi Vám prinášame aktuality z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny