Dlhopisový trh má dôkaz o blížiacej sa kríze

Prvá polovica roka 2023 ukázala, že investorov na akciovom trhu zaplavila vlna optimizmu. Akciové indexy zažili v posledných mesiacoch obdobie silného rastu, čo odzrkadľuje vieru investorov v ozdravenie trhu. Avšak na dlhopisovom trhu prevláda presne opačná nálada. Dlhopisoví investori očakávajú krízu. Najznámejší obchodník na svete Warren Buffet pred nedávnom povedal, že každý pondelok nakupuje dlhopisy (nie akcie). Takže, ktorý tábor má pravdu? Poďme sa nad tým zamyslieť, akcie verzus dlhopisy.

Akciový trh sa tvári, že najhoršie už máme za sebou

Najsledovanejším ukazovateľom vývoja na akciovom trhu je Index S&P 500. Ten tvoria akcie 500 najväčších firiem v USA. Jeho výkonnosť je často považovaná za odraz zdravia americkej ekonomiky a celkovej investičnej klímy.

Zdroj: traidingview.com

S&P 500 zaznamenal svoje posledné dno v októbri 2022. Odvtedy, dá sa povedať, že plynule rastie. Laický pohľad investora na tento graf by predpokladal, že obdobie poklesu skončilo, trend sa otočil, čaká nás fáza rastu a tak treba do akcií čo najskôr investovať.

Avšak, problém celého tohto rastu je v tom, že ho ťahá len zopár spoločností. Ide o firmy z technologického sektora, prevažne z odvetvia AI (umelej inteligencie), ktoré zažilo v posledných mesiacoch obrovský „boom“. Všetky ostatné spoločnosti, ktorých akcie sú zahrnuté do indexu S&P 500 dosahujú straty.

Z tohto pohľadu už môže investor vnímať riziko. V prípade, že spľasne bublina ohľadom AI, akciový index sa hneď vysype. Keďže akcie spoločností z rôznych odvetví klesajú a len jeden jediný sektor ťahá obrovskou silou celý index hore, nemôžeme hovoriť o rastúcom trhu, len o krátkodobo rastúcom odvetví.

Ťahúňov rastu akciových trhov ohrozujú regulácie

Analýza vývoja trhu v odvetví AI nie je predmetom tohto článku, no je tu vhodné spomenúť, že v súčasnosti jestvujú obrovské tlaky na pozastavenie ďalšej činností firiem v tejto oblasti.

Významné osobnosti ako Elon Musk, Steve Wozniak, špičkový odborníci z IT branže, ako aj profesori z najprestížnejších svetových univerzít, či vedci a výskumníci z firiem ako Google a Microsoft oficiálne vyzvali vlády na celom svete, aby pozastavili ďalší vývoj umelej inteligencie, pretože môže predstavovať hrozbu pre celé ľudstvo. „Zmiernenie rizika vyhynutia ľudstva v dôsledku AI by malo byť globálnou prioritou popri iných rizikách spoločenského rozsahu ako sú pandémie či jadrová vojna“, uviedli spoločne vo svojej výzve.

Teda akcie firiem, ktoré sú v súčasnosti najproduktívnejšie môžu ohroziť vládne regulácie zatiaľ neznámeho rozsahu.

Dlhopisový trh podáva stávku na pokles

Na dlhopisovom trhu dnes môžeme zreteľne vidieť dôkaz o blížiacej sa ekonomickej kríze. Tú potvrdzuje inverzia výnosovej krivky amerických štátnych dlhopisov. Na prvý pohľad to môže znieť zložito, no opak je pravdou, tento koncept je veľmi jednoduchý.

Výnosová krivka zobrazuje vzťah medzi dĺžkou splatnosti dlhopisu a jeho výnosom. V normálnom prípade je výnosová krivka rastúca, čo znamená, že dlhopisy s dlhšou splatnosťou majú vyššie výnosy ako krátkodobé dlhopisy. Takýto trend je prirodzene logický, pretože investorom sa zvyčajne vypláca väčšia odmena za dlhšie obdobie viazanosti ich kapitálu.

Pred rokom došlo na výnosovej krivke vládnych dlhopisov USA k inverzií. To znamená, že krátkodobé dlhopisy v súčasnosti ponúkajú vyšší výnos ako tie dlhodobé. Začiatkom júla 2023 dosiahol tento ukazovateľ najhlbšiu inverziu za posledných 42 rokov.

 

Zdroj: finance.yahoo.com

Tento graf ma mimoriadne vysokú úspešnosť predpovede ekonomickej krízy. Posledných šesť recesií identifikoval úplne presne, vždy nastali do 6 až 36 mesiacov potom, čo výnosová krivka invertovala. "Nie je nezvyčajné získať inverziu výnosovej krivky, ale je nezvyčajné získať inverziu takejto veľkosti. Takúto hodnotu sme už dlho nevideli," uviedol Brian Jacobsen, hlavný investičný stratég v Allspring Global Investments.

Na grafe si môžeme všimnúť, ako inverzia výnosnosti dlhopisov signalizovala príchod veľkej recesie v 80-tých rokoch, spľasnutie dot.com bubliny v 2001, finančnú krízu v 2008, aj prepad trhu po prepuknutí svetovej pandémie. Znepokojujúce však je dnes to, ako hlboko sa aktuálne prepadla.

Ako to teda celé dopadne?

Inverziu výnosovej krivky by za normálnych okolností riešila centrálna banka znižovaním úrokových sadzieb. Takýmto spôsobom by dokázala ekonomiku pred hroziacou krízou ochrániť. Pravda by bola na strane akciových investorov, ktorí dnes predpovedajú rast. A tu sa dostávame k jadru celého problému. Kým je miera inflácie nad dvojpercentnou úrovňou, federálna banka nemôže poľaviť v zvyšovaní úrokových sadzieb lebo inflácia by opäť vystrelila nahor. Čiže pravdu majú za súčasných podmienok skôr dlhopisoví investori.

Takže ďalší vývoj má v rukách centrálna banka, ak sa nevzdá svojho cieľa o dvojpercentnej úrovni inflácie, tak všetko nasvedčuje tomu, že kríze sa nevyhneme. Akcioví investori však predpokladajú, že tvorcovia politiky už v blízkej budúcnosti reštriktívne opatrenia ukončia a nastane takzvaný pivot FEDu. Dnes nikto nevie ako to celé skončí, či je teraz rozumné investovať do akcií, alebo radšej do krátkodobých dlhopisov. Preto je základom každého investičného portfólia diverzifikácia. Len rozloženie kapitálu do viacerých foriem aktív dokáže zabezpečiť určitú mieru ochrany vašej investície.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny