Digitálne zlato čelí vážnym problémom

V posledných rokoch výrazne vzrástol záujem investorov o kryptomenové aktíva. Ich popularita stúpa a bitcoin je dnes považovaný za digitálne zlato. Tieto nové formy investičných aktív so sebou prinášajú potenciál vysokého zhodnotenia, no na druhej strane aj vysokú mieru rizika, keďže kryptomenový trh nie je plne regulovaný. Posledné dni priviali do tohto digitálneho investičného sveta výrazne napätie, keď americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) podal žalobu na najväčšiu kryptomenovú burzu na svete- Binance.

Prečo je bitcoin považovaný za zlato?

Podobne ako to je s celkovou ponukou zlata, aj množstvo bitcoinov je obmedzené. Počet bitcoinov nikdy neprekročí jeho maximálnu zásobu 21 miliónov BTC. Má teda deflačný charakter. Žiadna vláda, spoločnosť alebo inštitúcia nedokáže zmeniť jeho celkovú ponuku, ktorá je pevne daná. Súčasná vysoká miera inflácie je výsledkom navyšovania celkovej ponuky peňazí v obehu. Vláda USA počas pandemických rokov vytlačila viac peňazí ako za predchádzajúce dve storočia dohromady. Práve preto dnes investori vyhľadávajú vzácne investičné aktíva, ktorých hodnota neklesne v dôsledku zmeny ich celkovej ponuky.

Veľmi dôležitou vlastnosťou digitálneho zlata je aj decentralizácia. Táto digitálna mena nie je riadená žiadnou centrálnou bankou, alebo vládou. Podobne ako zlato, ktorého ťažba prebieha po celom svete, aj bitcoin je dostupný a spravovaný nezávislou sieťou používateľov, úplne slobodne.

Binance pod paľbou regulátorov

V kryptomenovom svete nastal veľký rozruch, keď americká Komisia pre cenné papiere a burzy podala žalobu na Binance, najväčšiu kryptoburzu na svete. Na trhoch zavládol strach a neistota. Investori majú obavy o svoj kapitál uložený na populárnej burze, ale aj o ďalší vývoj celého krypto priemyslu. SEC obvinila spoločnosť Binance zo zlyhania v dodržiavaní federálnych zákonov týkajúcich sa burzových prevádzok a ochrany investorov.

„Obžalovaní sa obohatili o miliardy amerických dolárov, pričom vystavili aktíva investorov značnému riziku. Obžalovaní sa zapojili do viacerých neregistrovaných ponúk a predajov cenných papierov kryptoaktív a iných investičných schém,“ uvádza tlačová správa SEC.

SEC mimo iného tvrdí, že Binance umožňovala americkým investorom obchodovať s digitálnymi aktívami, ktoré spadajú pod definíciu cenného papiera. Tieto operácie vyžadujú špecifickú licenciu, ktorú však Binance nikdy nemala. Ak sa toto obvinenie potvrdí, môže to mať veľmi vážne následky nie len pre spoločnosť Binance, ale aj pre investorov, ktorí túto platformu využívali na obchodovanie. Za údajné cenné papiere boli označené viaceré obľúbené kryptomeny, no BTC medzi ne nepatrí, bitcoin považujú americké regulačné orgány za komoditu.

Budúcnosť digitálneho zlata je dnes neistá

Táto žaloba, je len prvým krokom v procese, ktorého výsledok dnes nevieme predpovedať. No v prípade, že by americký regulátor v tomto spore dosiahol úspech, najväčšia kryptomenová burza sveta by bola nútená opustiť americký trh. Spôsobilo by to nielen straty jej používateľom, ale celý kryptomenový ekosystém by musel zápasiť so stratou dôvery.

Žaloba SEC proti Binance jasne signalizuje narastajúcu reguláciu v oblasti kryptomien. Vládne inštitúcie zvyšujú svoje úsilie na monitorovanie a kontrolovanie kryptobúrz aj digitálnych aktív. Zatiaľ čo niektorí vidia reguláciu ako krok k prijatiu kryptomien do hlavného prúdu finančného systému, iní majú naopak obavy, že prísne regulácie by mohli obmedziť inovácie a obchodné príležitosti v tomto sektore.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny