Digitálne euro klope na dvere. Európska centrálna banka s jeho prípravou nezaháľa.

Európska centrálna banka pred pár dňami oznámila veľké novinky. Projekt digitálneho eura postupuje do ďalšej fázy, ktorou je jeho príprava. Obyvatelia krajín menovej únie a teda aj Slováci môžu v najbližších rokoch pravdepodobne očakávať zavedenie novej formy hotovostných peňazí, informovala o tom ECB vo svojej správe.

Digitálne euro bude virtuálnou verziou hotovostných peňazí. Bude to digitálna mena vydávaná centrálnou bankou, ktorá funguje na podobných princípoch ako kryptomeny. Digitálne meny centrálnych bánk sa označujú skratkou CBDC a v mnohých krajinách sveta sa už v súčasnosti reálne používajú. Väčšina krajín svoje národne digitálne meny ešte len vyvíja ale nájdu sa aj štáty, ktoré sú odporcami tejto novej formy peňazí. Európska únia nezaháľa a intenzívne pracuje na vytvorení vlastnej digitálnej meny centrálnej banky.

Spravodajská agentúra Reuters informovala o tom, že 130 krajín, ktoré spolu tvoria až 98 % svetovej ekonomiky aktuálne skúmajú možnosti vývoja svojich štátnych digitálnych mien. Podľa štúdie je viac ako polovica z nich v pokročilom štádiu vývoja, alebo dokonca v pilotnej, či spúšťacej fáze. Niekoľko krajín už naplno spustilo projekt CBDC.

Vývoj CBDC vo svete. Zdroj: cbdctracker.org

Pilotný projekt e-yuan v Číne v súčasnosti využíva 260 miliónov ľudí a zastrešuje až 200 rôznych scenárov platieb, od platenia v obchodoch, cez platby za cestovné lístky v hromadnej doprave, platenie daní až po vládne finančné stimuly pre obyvateľstvo aj firmy.

Spojené štáty americké pristupujú k digitálnej verzií dolára s veľkou opatrnosťou. Prezident Joe Biden vydal v roku 2022 nariadenie posúdiť a preskúmať výhody a riziká digitálneho dolára. Vzhľadom na postavenie dolára v globálnom obchode a jeho status svetovej rezervnej meny, by mal akýkoľvek krok americkej centrálnej banky v tejto oblasti globálne dôsledky. Federálny rezervný systém vydal v januári vyhlásenie, že o spustení digitálnej meny by mal skôr rozhodnúť Kongres a nie centrálna banka.

„Od ruskej invázie na Ukrajinu a sankčnej reakcie G7 sa veľkoobchodný vývoj CBDC zdvojnásobil,“ uviedla Atlantická rada, ktorá sleduje oblasť medzinárodných vzťahov. Rôzne krajiny sveta sa v svetle súčasných geopolitických podmienok snažia zabezpečiť si alternatívnu možnosť k platobným systémom Visa, Mastercard, či Swift.

Vývoj platobných systémov budúcnosti napreduje a ECB je súčasťou pelotónu v týchto pretekoch. „Digitálne euro navrhujeme ako digitálnu formu hotovosti, ktorá sa dá bezplatne používať na všetky digitálne platby a ktorá spĺňa najvyššie štandardy ochrany súkromia. Používalo by sa popri fyzickej hotovosti, ktorá by bola aj naďalej k dispozícii, takže by nebol nikto vylúčený,” uviedla prezidentka ECB Christine Lagardová. Eurosystém spustil v októbri 2021 výskumnú fázu projektu digitálneho eura. Táto fáza trvala dva roky a jej cieľom bolo vyhodnotiť koncept a možnosti distribúcie digitálnej meny centrálnej banky. Výskumná fáza úspešne skončila a Rada guvernérov oznámila, že digitálne euro postupuje do prípravnej fázy, tá by mala rovnako trvať dva roky. Počas tohto obdobia sa ECB zameria na vytvorenie pravidiel pre používanie digitálnej meny centrálnej banky a výber poskytovateľov, ktorí zabezpečia vytvorenie kompletnej infraštruktúry a platformy na bezproblémové používanie tejto meny. Digitálne euro budú môcť Európania používať bezpečne na všetky digitálne platby a zaujímavosťou je, že to bude možné aj bez prístupu na internet.

Kritici digitálnych mien centrálnych bánk upozorňujú na potenciálnu stratu súkromia pri takýchto platbách, na riziká, ktoré plynú z možnosti regulácie digitálnych peňazí zo strany centrálnej banky alebo vlády, hrozbou sú taktiež kybernetické útoky hackerov v digitálnom priestore. Všetky tieto otázky, ktoré znepokojujú obyvateľstvo, chce centrálna banka vyriešiť v rámci prípravnej fázy, ktorá sa oficiálne začne 1. novembra 2023.

 

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny