Deglobalizácia sa už začala

V posledných mesiacoch sme si mohli všimnúť, ako slovo „geopolitika“ preniklo do prejavov vládnych predstaviteľov, do médií, aj do bežných rozhovorov medzi ľuďmi. Niet sa čomu čudovať, svet sa v priebehu uplynulých dvoch rokov výrazne zmenil. Po ruskej invázií na Ukrajinu sa globalizovaný svet rozdelil na dva tábory. Na krajiny, ktoré ruskú inváziu odsúdili a na tie, ktoré nie. Posun smerom k deglobalizácií umocňuje obchodná vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou. Globálne obchodné väzby vo veľkej miere poznačili aj roky pandémie covid-19. Investície svetových firiem dnes smerujú do oblastí, ktoré sú v súlade s ich geopolitickými preferenciami a to zásadne mení hru.

Prezidentka Európskej centrálnej banky Christine Lagardeová začiatkom tohto roka nezvyčajne priamou rétorikou vyhlásila, že „sme svedkami fragmentácie globálnej ekonomiky na konkurenčné bloky, pričom každý blok sa snaží pritiahnuť čo najväčšiu časť zvyšku sveta bližšie k svojim príslušným strategickým záujmom a zdieľaným hodnotám," informoval o tom portál Bloomberg.

Bloomberg Originals zverejnil minidokument o tom, ako sa svetový obchod mení a prispôsobuje novým geopolitickým podmienkam. 

Počas zasadnutia členov Organizácie spojených národov (OSN) v roku 2023 prebehlo hlasovanie o tom, aký majú jednotlivé národy postoj k ruskej invázií na Ukrajinu, či za tento krok Rusko odsudzujú, alebo ho naopak podporujú. Výsledok tohto hlasovania je zobrazený na „mape súčasného geopolitického rozdelenia sveta“.


Globalizácia poháňala v priebehu poslednej dekády svetový ekonomický rast dopredu. Obchodná spolupráca krajín zo všetkých kútov sveta pomáhala firmám zvyšovať ich odbytové možnosti, produkciu aj zisky. Avšak aktuálnou hrozbou pre globálnu ekonomiku je rozdelenie sveta. Medzinárodný menový fond vo svojej analýze predikuje až 7 % pokles globálnej produkcie, v prípade, že sa svet rozdelí na dva súperiace bloky. Aby sme si tento úbytok vedeli reálne predstaviť, rovnaká situácia v poklese svetového hrubého domáceho produktu by nastala, ak by z mapy sveta vymizli Francúzsko aj Nemecko súčasne.

Svet sa rozdeľuje a tomuto trendu sa prispôsobujú aj investície firiem. „Svet sa rozpadá na súperiace sféry,“ povedal Noah Barkin, hlavný poradca poradenskej firmy Rhodium Group so sídlom v New Yorku, ako napísal The Wall Street Journal.

Obchodná vojna medzi USA a Čínou sa čoraz viac umocňuje. Spojené štáty sa snažia zabrániť Číne napredovať v oblasti moderných technológií, konkrétne v rozvoji oblasti umelej inteligencie. „Obchodná vojna medzi Spojenými štátmi a Čínou, ktorú začal Donald Trump, sa neoslabila s Joeom Bidenom,” povedal Koen De Leus, hlavný ekonóm BNP Paribas Fortis, najväčšej belgickej banky. „Naopak, zintenzívnila sa a dokonca sa rozšírila do ďalších krajín, čím zabrzdila proces globalizácie ekonomiky, ktorý sa začal po páde Berlínskeho múru.” Čína taktiež zmenila smer toku svojho kapitálu. Veľké investície Číňanov prúdia do iných krajín, nie do USA, ako tomu bolo v posledných rokoch. Číňania investujú v súčasnosti najmä v Indonézii, ktorá je bohatá na nikel. Ten je kľúčovou surovinou pre výrobu batérií do moderných elektrických vozidiel. Expanzia lacných elektromobilov z Číny zasiahla amerických aj európskych výrobcov aut. „Číňania teraz vyrábajú a vyvážajú viac elektrických áut ako Európania,” povedal Koen De Leus. „Keďže majú oproti nám výhodu, môžeme očakávať prepúšťanie v európskom automobilovom priemysle. To prinúti európske orgány, aby zasiahli na ochranu nášho priemyslu. Toto je zjavne konflikt, ktorý sa čoskoro prehĺbi”, dodal.

Nové geopolitické usporiadanie sveta predstavuje riziko pre spoločnosti. Ich odbytové možnosti sa výrazne znížili. Nové svetové bloky prehlbujú spoluprácu v rámci svojho celku a snažia sa byť čo najviac nezávisle od zvyšku sveta. Na sile naberá najmä zoskupenie rozvíjajúcich sa krajín BRICS, ktoré sa rozrastá, plánuje zaviesť svoju vlastnú menu a čo najviac obmedziť používanie dolára v medzinárodnom obchode. Známy miliardár Elon Musk ponúkol svoje vlastné riešenie vzostupu geopolitickej výzvy. „Najlepšie, čo môžeme urobiť, je mať továrne v mnohých častiach sveta,“ povedal Musk. „Ak sa veci v jednej časti sveta skomplikujú, v ostatných stále môžeme pokračovať.“

 

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny