Česká národná banka nakupuje obrovské objemy zlata

Česká národná banka (ČNB) v prvom kvartály tohto roku navýšila svoje zlaté rezervy o 1,54 tony vzácneho kovu, jej celkové rezervy v zlate tak dnes tvoria 13,5 tony, informovala o tom Svetová rada pre zlato. Väčšie objemy ako Česko v tomto roku nakupovali už len Singapur, Čína, Turecko a India. Guvernér ČNB Aleš Michl pred časom povedal, že centrálna banka by chcela objem zlatých rezerv postupne navyšovať až na 100 ton.

Aj v tomto roku pokračuje zlatá horúčka centrálnych bánk

V minulom roku zlaté rezervy centrálnych bánk z celého sveta zaznamenali rekordný nárast, ich zásoby drahého kovu sa zvýšili o 1087 ton. Toto mimoriadne zvýšené tempo nákupu zlata pokračovalo aj v prvom štvrťroku tohto roka, keď centrálne banky nakúpili spolu až 228 ton, čo predstavuje nárast o 176  % v porovnaní s prvým kvartálom roku 2022.

Výraznejšie znížili svoje zlaté rezervy centrálne banky v Kazachstane, Uzbekistane, či Kambodži. Podľa správy Svetovej rady pre zlato v tomto roku poklesli o viac ako 6 ton aj zlaté rezervy Ruska. Avšak záznamy o pohyboch svojich rezerv v zlate Rusko v minulom roku vôbec neposkytovalo, z ich aktuálneho reportu ale vyplýva, že svoje celkové zásoby v priebehu tohto obdobia navýšili o 28 ton.

cnb kupuje gold.png

Zmeny v zlatých rezervách centrálnych bánk za prvý kvartál 2023. Zdroj: Svetová rada pre zlato

Prečo sa Česka národná banka vrhla do nákupov zlata?

Centrálne banky majú viacero mimoriadne dobrých dôvodov na nákup tejto vzácnej komodity. Jedným z nich je ochrana proti príliš veľkým rizikám spojeným s nestabilitou na finančných trhoch a geopolitickými napätiami. Vzhľadom na súčasnú hrozbu ekonomickej recesie a vojnu, ktorú vedie Rusko proti Ukrajine, je pochopiteľné, že sa ČNB snaží ochrániť si svoje aktíva a udržať čo najväčšiu stabilitu.

Nákup zlata v takýchto obrovských množstvách môže byť tiež chápaný ako stratégia pre diverzifikáciu portfólia. Je to ako keby sme sa pripravovali na nepredvídateľnú búrku a nosili pri sebe silný a spoľahlivý dáždnik. Česka národná banka sa týmto snaží reagovať aj na súčasnú vysokú mieru inflácie, ktorá je dnes ťažkou výzvou pre mnohé ekonomiky. Zlato je dlhodobo vnímané ako odolný uchovávateľ hodnoty v čase, keď sa ceny tovarov a služieb nekontrolovateľne zvyšujú.

Súčasná ekonomická situácia, vysoká inflácia a geopolitické riziká predstavujú vážne výzvy, ktorým čelí nielen Česká republika, ale aj mnohé ďalšie krajiny sveta. V takejto zložitej dobe je obzvlášť dôležité zabezpečiť si stabilné a diverzifikované rezervy, aby sme sa dokázali vyrovnať s neočakávanými udalosťami.

Zlato sa v priebehu mnohých rokov osvedčilo ako hodnota, ktorá pretrváva aj v najťažších časoch. Tento vzácny kov zastáva svoju hodnotu po celé stáročia. Investície Českej národnej banky do zlata môžu posilniť aj jej postavenie v globálnom priestore a zvýšiť dôveru investorov v budúcu stabilitu krajiny.

V konečnom dôsledku je rozhodnutie ČNB nakupovať veľké množstvo vzácneho kovu zaujímavým krokom. Avšak, budeme ďalej sledovať vývoj tejto situácie v ďalších mesiacoch a aj dôsledky investícií do zlata v priebehu ďalších rokov, pretože v dnešnom búrlivom svete ekonomiky a geopolitiky si nemôžeme byť ničím istí.

 

 

 

 

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny