Cena zlata rastie aj v kritických ekonomických podmienkach

V čase, keď sú úrokové sadzby nízke a do ekonomiky sa hrnú peniaze zo všetkých strán, stúpa automaticky aj dopyt po zlate. V čase, keď je všade všetkého dostatok, tak nie len skúsení investori ale aj bežné domácnosti namieria svoje investície do aktív, ktoré prinášajú hodnotu. Nízke úrokové sadzby zvyšujú dopyt po všetkých investíciách. Vysoký dopyt po zlate v časoch blahobytu zvyšuje jeho cenu.

Zaujímavé je zamyslieť sa nad tým, čo nastalo v opačnom prípade. V situácií, keď úrokové sadzby prudko stúpali a ekonomika strácala objem kapitálu, na ktorý bola zvyknutá. V časoch keď, investori odpredávali aktíva v obave o svoj majetok, v čase keď sa domácnosti snažia prežiť a už ani nemajú čo investovať. V časoch prísnej menovej politiky centrálnej banky, ktorá vysáva kapitál z trhu. Zlato napriek všetkým týmto negatívnym faktorom aj naďalej rastie.

„Rovnako ako akcie, ktoré naďalej ignorujú negatívne dôsledky rastúcich reálnych úrokových sadzieb, tak aj zlato, ktoré sa vyvíja inverzne k reálnym úrokovým sadzbám a následne k inedxu amerického dolára (DXY), zostalo pozoruhodne odolné,“ povedala Lisa Shalett, investičná riaditeľka Morgan. Stanley Wealth Management. "Pokiaľ ide o strednodobý výhľad, nakupujeme zlato pri oslabení alebo poklese sadzieb," uviedla.

Dôvodom rastu ceny zlata v časoch prísnej menovej politiky centrálnej banky je jeho neobyčajná odolnosť voči ekonomickým vplyvom.

cena rastie.png

Cena zlata. Zdroj: Traidingview.com

Cena zlata nezastaviteľne rastie od novembra 2022. V časoch najprísnejšej reštriktívnej politiky centrálnej banky zlato zabojovalo o prekonanie svojej najvyššej ceny v histórií.

Dôvodov na súčasný a aj budúci rast ceny zlata je hneď niekoľko. Prvým z nich je, že prísna reštriktívna politika centrálnych bánk je len dočasná. V určitom bode, bude musieť centrálna banka zmeniť svoju hru. Otočiť. Trh bude natoľko oslabený prísnou menovou politikou, že centrálna banka bude musieť nakoniec poľaviť a začať opäť pumpovať trh tlačením nových peňazí. Investori začnú opäť nakupovať.

Druhým veľmi podstatným dôvodom, kvôli ktorému cena zlata stúpa aj v nepriaznivých ekonomických podmienkach je to, že zlato je istota. História nám ukázala, že vždy v neistých časoch sa ľudia obrátili smerom k odolným, trvácnym aktívam ako sú zlato či striebro. Akcie, dlhopisy, kryptomeny, trh je dnes plný rôznych investičných aktív. Avšak žiadne z nich nemôže garantovať svoju stabilitu, bezpečnosť a rast tak ako zlato.

Dolár, najstabilnejšia, najbezpečnejšia a najviac rastúca globálna mena je dnes v ohrození. Investori z celého sveta sledujú vývoj TOP svetovej meny a aj napriek tomu, že sa na ňu doteraz vždy spoliehali, dnes jej už úplne neveria. Americký dolár je ohrozený. V súčasnosti je zraniteľný kvôli vysokej miere inflácie. Taktiež na jeho pozíciu v globálnom obchode útočia iné krajiny. Najmä rastúce spoločenstvo rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS, ktoré by vlastnou spoločnou menou mohlo výrazne otriasť postavením dolára v medzinárodnom obchode. Hlavná svetová mena je oslabená aj v dôsledku extrémneho vládneho dlhu Spojených štátov amerických, ktorý v súčasnosti dosahuje rekordné hodnoty. Vysoké úrokové sadzby dlh USA predražujú ešte viac.

Keď sa ďalej zamyslíme nad tým, čo sa stane, keď centrálna banka zmení svoju politiku a opäť začne podporovať ekonomiku finančnými stimulmi, zistíme, že zlato bude opäť len rásť. Mnohí analytici sa dnes zhodujú, že americká centrálna banka (FED) čoskoro ukončí navyšovanie úrokových sadzieb a v budúcom roku ich bude pravdepodobne už znižovať. Ekonomiku začnú opäť zaplavovať peniaze, investori, firmy, domácnosti budú mať opäť dostatok prostriedkov na to, aby ich mohli investovať. Nový investičný kapitál zvýši dopyt zlate, ale aj iných aktívach, cena zlata bude teda rásť.

Hodnota zlata z dlhodobého pohľadu rastie vždy. Zlato stúpa na cene v časoch ekonomickej expanzie, rovnako ako aj všetky ostatné aktíva. Zlato však zvyšuje svoju hodnotu aj kritických časoch reštriktívnej politiky, či dokonca krízy, pretože je považované za najbezpečnejšie aktívum na svete. Investori sa preto snažia využiť každú príležitosť a nakupovať zlatý kov, pri krátkodobom poklese ceny.

Zaujímavé je, že aj centrálne banky rôznych krajín sveta v súčasnosti kumulujú práve zlato. Zvyšujú svoje zlaté rezervy na takú úroveň, ktorú ešte nikdy predtým nedosahovali. Rovnako ako investori, tak aj vlády mnohých krajín sa chcú ochrániť pred nestabilitou iných finančných aktív a vložiť svoj majetok do bezpečia, ktoré predstavuje jedine zlato.

   

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny