Cena zlata prudko stúpla. Investori hľadajú bezpečie kvôli konfliktu v Izraeli.

V posledných týždňoch extrémne vzrástol záujem investorov o zlato. Konflikt v Izraeli zaplavil trhy pocitom neistoty a tak sa investori obracajú na bezpečný prístav. Cena zlata dosiahla štvortýždňové maximum a atakuje psychologickú hranicu na úrovni 2 000 dolárov za uncu.

Pred dvoma týždňami svetom otriasla správa o nečakanom vojnovom útoku islamistického hnutia Hamas na Izrael. Od tohto momentu začala cena zlata okamžite rásť. Investori majú vážne obavy, že by sa konflikt mohol z Izraela rozšíriť aj do ďalších krajín Blízkeho východu, čo by malo veľmi negatívne dopady na svetovú geopolitiku, globálny obchod aj medzinárodné dodávateľské reťazce. Neistota a obavy vedú investorov k spoľahlivým a stabilným aktívam, preto svoj kapitál umiestňujú do zlata.

 Obrázok1.png

Cena zlata, týždenný graf. Zdroj: Traidingview.com

Za posledné dva týždne, počas ktorých prebieha útok na Izrael sa cena zlata vyšplhala vyššie o viac ako 100 dolárov. V prípade, že by sa vojnový konflikt prehĺbil a rozšíril aj do ďalších krajín v regióne, dopyt po zlate bude aj naďalej výrazne rásť.

Európska centrálna banka sa obáva nových inflačných tlakov

Vojnový konflikt v Izraeli vyvoláva obavy u centrálnych bankárov. Christine Lagardeová, šéfka ECB upriamila pozornosť ministrov financií štátov menovej únie práve na toto dianie. Podľa nej by vyhrotenie tejto mimoriadnej situácie spôsobilo nové inflačné tlaky vo svete, informoval o tom portál Bloomberg. Novú inflačnú hrozbu predstavuje pre centrálne banky cena ropy. Po tom, čo islamistický Hamas zaútočil na Izrael začala cena ropy šokovo rásť. Americké futures na ropu stúpli v New Yorku hneď po vypuknutí konfliktu v Izraeli až o 5,4 %, v jednej chvíli dokonca prekonali hodnotu 87 dolárov za barel. „V tejto fáze je cenová odozva, ktorú ste videli, celkom pochopiteľná a primeraná, keďže ide len o vloženie trochu rizikovej prirážky,” povedal pre Bloomberg Marcus Garvey, vedúci komoditnej stratégie v Macquarie Group Ltd. V ďalších dňoch cena po impulzívnom náraste na chvíľu poklesla, no neutíchajúca hrozba na Blízkom východe ju tlačí stále vyššie.

Izrael síce nemá významné postavenie vo svetovej produkcií ropy, avšak Irán, ktorý je dlhodobým podporovateľom Hamasu, je pre globálny trh s ropou extrémne dôležitý, keďže vyváža denne až 3 milióny barelov ropy. Ropa sa v čase písania článku obchoduje tesne pod 93 dolármi za barel. Jej cena začala rásť už začiatkom septembra, keď Saudská Arábia, svetový ropný gigant, oznámila obmedzenie svojej produkcie. K rastu ceny prispel aj zákaz vývozu benzínu a nafty, ktoré v septembri ohlásilo Rusko. Obmedzené dodávky ropy zo strany zoskupenia OPEC zvýšili ceny energií a palív v EÚ aj USA.

Európska centrálna banka (ECB) vo svojej septembrovej prognóze uviedla, že očakáva dvojpercentnú mieru inflácie do roku 2025. Avšak očakávania ECB vychádzali z toho, že cena ropy do toho obdobia poklesne na úroveň 77,9 dolárov za barel. Nečakaný útok na Blízkom východe teda situáciu výrazne zmenil. Podľa analytikov, by vyostrenie konfliktu vystrelilo cenu ropy ďaleko nad 100 dolárov za barel. Rast cien energií a palív by tak znova prispel k silnému nárastu cenovej hladiny a to nie len v Európe, ale rovnako aj v Spojených štátoch amerických.

Na vážnosť situácie upozorňujú svetové inštitúcie

Na vážnosť tohto globálneho problému upozornila aj Svetová banka, podľa ktorej konflikt v Izraeli márni centrálnym bankám ich snahu o mäkké pristátie. „Je to humanitárna tragédia a je to ekonomický šok, ktorý nepotrebujeme,” vyhlásil prezident Svetovej banky Ajay Banga. Rovnako aj šéfka Svetovej obchodnej organizácie (WTO) Ngozi Okonjo-Iwealová dúfa v skoré ukončenie konfliktu medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, pričom varovala, že rozšírenie konfliktu na celý región bude mať „skutočne vážne dôsledky” na svetový obchod. Najväčší svetový finančný dom, banka JPMorgan sa obáva, že tieto nové geopolitické faktory by mohli udržať infláciu vysoko oveľa dlhšie obdobie, ako doteraz očakávali centrálni bankári. „Svet možno práve zažíva najnebezpečnejšie obdobie za posledné desaťročia,” uviedol šéf JPMorgan Chase Jamie Dimon.

Geopolitické podmienky sa v priebehu histórie neustále menili, rovnako je tomu aj dnes. Nové usporiadanie svetových politických a obchodných síl mení taktiež situáciu na trhu s kapitálom. Ekonómovia, analytici ani investori nedokážu predpovedať, ako bude vyzerať budúcnosť sveta, peňazí, či trhov. Práve preto v súčasnosti sledujeme obrovský nárast záujmu o zlato. Jediné bezpečné, dejinami overené investičné aktívum, ktoré je imúnne voči otrasom v makroekonomickej či geopolitickej sfére.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny