Blíži sa najväčšia zlatá horúčka v histórii?

Presne to si myslí Mike Maloney, úspešný autor a zakladateľ spoločnosti GoldSilver. V nedávnom rozhovore sa rozrozprával o viacerých zaujímavých témach a my vám priblížime to najzaujímavejšie z výberu, ktorý uverejnil na svojom YouTube kanály.Na otázku, či odporúča vlastniť značnú časť majetku v drahých kovoch povedal, že presne to je jeho taktika. Ako hlavný dôvod uviedol fakt, že centrálne banky po celom svete už niekoľko rokov vo veľkom nakupujú zlato. Podľa World Gold Council bol rok 2022 v poradí trinástym, v ktorom prevládal nákup nad predajom a celkovo svoje rezervy obohatili o 1 136 ton tohto vzácneho kovu, čo bolo absolútne najviac od začiatku vedenia danej štatistiky v roku 1950.

 

Štatistika nákupu a predaja zlata centrálnymi bankami. Zdroj: World Gold Council

 Maloney je presvedčený, že ide o jasný dôkaz toho, že centrálne banky sa pripravujú na niečo veľké a naznačuje, že by sme tak mali začať robiť i my. Predpovedá, že nás čaká turbulentné obdobie a tiež najväčšia zlatá horúčka v histórii z pohľadu dopytu po zlate a jeho nákupu. To isté platí o striebre. Dodal, že centrálne banky sa snažia držať cenu zlata nižšie v porovnaní s cenou, ktorá by férovo vyjadrovala jeho hodnotu práve pre to, aby nakúpili čo najvýhodnejšie.

Ďalším dôkazom je podľa neho výrazný import zlata do Spojených štátov amerických počas pandémie. Tento vývoj vnímal ako snahu COMEXu (jednej z najväčších burzových spoločností na svete, ktorá sa zaoberá obchodovaním s komoditami) predísť problémom ako destabilizácia burzy. Aj toto podľa neho naznačuje, že sa deje niečo veľké, na čo sa treba pripraviť.

Známy autor a investor do zlata dodáva, že cieľom jeho novej knihy The Great Gold & Silver Rush Of The 21st Century, je vzdelať ľudí v oblastiach ako ekonomika, história peňazí a mien, aký je medzi týmito pojmami rozdiel či aký je rozdiel medzi cenou a hodnotou. Je podľa neho veľmi dôležité, aby ľudia vedeli čo najviac o menovom či finančnom systéme ešte pred vypuknutím ďalšej krízy, ktorá je podľa neho neodvrátiteľná kvôli deformácii americkej ekonomiky zo strany Fedu (americkej centrálnej banky).

Maloney je veľkým zástancom investície do zlata a predpovedá, že práve zlato či striebro sa čoskoro stanú veľmi žiadanými investičnými možnosťami. Také centrálne banky po celom svete vo veľkom zlato už nakupujú, aby diverzifikovali štátne rezervy a chránili sa pred infláciou či ako Maloney naznačuje, pred ďalšou krízou. Nákupom investičného zlata môžete ochrániť svoj majetok pred krízou, infláciou a v dlhodobom horizonte ho zhodnotiť i vy. Naše služby sú Vám permanentne k dispozícii.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Tím Goldsafe

Radi Vám prinášame aktuality z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny