Bankový sektor zasiahlo masové prepúšťanie

Tretia najväčšia banka v USA sa kvôli tomu rozhodla prejsť k veľmi radikálnym krokom. Citigroup plánuje prepustiť až neuveriteľných 24 000 zamestnancov banky. Tento krok je súčasťou jej mimoriadne ambiciózneho plánu zníženia nákladov a úspešného prekonania ťažkostí, ktoré prinášajú nepriaznivé makroekonomické podmienky sprevádzané vysokou infláciou a rastúcimi úrokovými sadzbami, informoval o tom portál CNBC.

Citigroup, banka, ktorá vznikla v roku 1998, sa pôvodne zrodila s ambíciou stať sa najväčšou inštitúciou finančných služieb na celom svete. Dnes však zápolí s kritickými výzvami a potrebou riešiť existujúce problémy. Následky jej ohlásených krokov spôsobia straty desiatok tisíc pracovných miest v bankovom sektore Spojených štátov.

Generálna riaditeľka Citigroup, Jane Fraser, už v septembri avizovala, že v spoločnosti nastanú rozsiahle zmeny, vrátane prepúšťania v nešpecifikovanom rozsahu. Vo svojom vyhlásení zdôraznila, že sa banka bude musieť rozlúčiť s mnohými talentovanými a pracovitými zamestnancami. To naznačuje, že prepúšťanie nebude jednoduché ani pre vedenie tejto významnej finančnej inštitúcie Spojených štátov.

Problémy Citigroup viedli k zahájeniu operácie s interným označením „Projekt Bora Bora“, ktorý zahŕňa plán prepustenia minimálne 10 %-ného podielu zo súčasného personálu banky. Analytik James Shanahan z Edward Jones poznamenal, že jediným riešením v súčasnej zložitej ekonomickej situácií je pre banku výrazné zníženie počtu jej zamestnancov. Citigroup „potrebuje urobiť niečo veľké, a myslím si, že je veľká šanca, že to bude pre zamestnancov Citi väčšie a bolestivejšie, než očakávajú“, dodal Shanahan.

Vzhľadom k tomu, že iné banky v Spojených štátoch už v priebehu tohto roka výraznejšie redukovali počet pracovných miest, Citigroup v súčasnosti zamestnáva najviac ľudí v americkom bankovom sektore.

Šéfka banky, Jane Fraser si vytýčila ambiciózny cieľ, zvýšiť výnosy Citigroup minimálne na 11 % počas nasledujúcich rokov. Avšak analytik Mike Mayo z konkurenčnej banky Wells Fargo tvrdí, že investorom sa zdá tento cieľ extrémne náročný na to, aby ho banka mohla dosiahnuť v roku 2025 alebo 2026.

Zamestnanci Citigroup sú momentálne v neistote a obavy zo straty zamestnania je možné doslova cítiť v celom podniku. „Morálka je super, super nízka," zdôraznil jeden bývalý bankár. „Ľudia hovoria, že nevedia, či dostanú výpoveď oni, alebo ich nadriadený. Ľudia sa pripravujú na to najhoršie.“ Celkový počet zamestnancov, ktorí prídu o prácu zatiaľ nie je definitívne stanovený, no Citigroup plánuje výrazné zníženie počtu regionálnych manažérov a zamestnancov na spoluriadiacich pozíciách.

Citigroup komentovala situáciu vyhlásením, v ktorom zdôraznila svoju odhodlanosť dosiahnuť plný potenciál banky a vôľu splniť si svoje záväzky voči akcionárom. Hovorkyňa banky dodala, že rozhodnutia o reorganizácii sú nevyhnutné na zosúladenie štruktúry banky so stratégiou na dosiahnutie jej plánov, ktoré prezentovali na svojom Investor Day v roku 2022.

Citigroup, kedysi ambiciózna inštitúcia, budovaná s víziou stať sa svetovým lídrom v oblasti finančných služieb, teraz čelí ťažkým rozhodnutiam a neistote. S masovým prepúšťaním a snahou o zníženie nákladov sa snaží prispôsobiť turbulentnému ekonomickému prostrediu. Ako to však ovplyvní nielen zamestnancov, ale aj samotnú budúcnosť banky, ostáva otázkou, na ktorej zodpovedanie bude potrebný dlhší čas.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny