Banková kríza ešte ani zďaleka neskončila

Banková kríza, slovné spojenie, ktoré sa šírilo médiami v marci tohoto roku. Vlna bankových kolapsov len pred pár týždňami potopila v Spojených štátoch viaceré významné banky, a to Silicon Valley Bank, Signiture Bank aj Silvergate. V Európe zasiahla švajčiarsku banku Credit Suisse. Zdá sa, že potopa v bankovom sektore ešte ani zďaleka neskončila, pred pár dňami sa jej obeťou stala aj First Republic Bank.

Niečo o banke First Republik

First Republic Bank, bola pôvodne založená v roku 1985 v San Franciscu, bola jednou z najväčších bankových inštitúcií v Spojených štátoch. Jej hodnota aktív presahovala 200 miliárd dolárov a patrila medzi najväčších hráčov na americkom finančnom trhu. Aj napriek takémuto významnému postaveniu, padla.

Čo spôsobilo krach tejto banky?

Otrasy, ktoré narušili stabilitu finančného sektora ešte v marci, pocítila First Republic Bank až teraz. Séria bankových kolapsov výrazne narušila dôveru investorov v celý bankový systém. Dôsledkom toho sa začal takzvaný „bank run“- hon na banky. Investori začali hromadne vyberať svoje vklady z bánk, kvôli obávam o ich bezpečnosť. Možno sa dnes aj vy zamýšľate nad, tým, či je bezpečné držať svoje úspory v banke, keď je zjavné, že celý bankový sektor je vo veľkých problémoch.  A práve to, je hnacím motorom pokračujúcej bankovej krízy.

Dôvera, ktorá je základným pilierom bankového systému je veľmi výrazne oslabená. Následkom toho bankový systém nielenže stráca stabilitu, ale ak to bude pokračovať, tak sa môže až doslova zrútiť.

Klienti si z First Republik Bank vybrali v marci až 41 % zo všetkých vkladov

First Republic Bank vyplatila v marci svojim vkladateľom na požiadanie vklady vo výške až 100 miliárd dolárov. Po zverejnení hospodárskych výsledkov za prvý štvrťrok sa akcie First Republic Bank strmo prepadli. Krachujúcu banku najskôr prevzala pod svoju kontrolu americká vláda a vzápätí na to, ju odkúpila najväčšia banka v Spojených štátoch amerických JP Morgan Chase.

Zdroj: TraidingView.com

Ide o druhý najväčší kolaps v celej histórií bánk v USA

Krach First Republic Bank, prepísal historické tabuľky najväčších bankových kolapsov všetkých čias. Majetok tejto banky bol dokonca väčší, ako nedávno padnutej Silicon Valley Bank a v rebríčku najväčších bánk, ktoré kedy skrachovali sa tak First Republik Bank umiestnila na druhom mieste. Prvenstvo si (zatiaľ) drží Washington Mutual Bank, ktorej pád v roku 2008 spustil veľkú finančnú krízu s celosvetovým dopadom.

Na nasledujúcom grafe si môžete mimo iného všimnúť, že tri zo štyroch úplne najväčších bankových kolapsov sme zažili v tomto roku.

Zdroj: FDIC

Prečo sa to deje? Prečo zrazu banky padajú?

Mnohí sa dnes pýtajú, prečo zrazu počúvame, že padla jedna banka, druhá, tretia... Tu je vhodné si vysvetliť akým spôsobom fungujú banky.

Banky prijímajú vklady od klientov, tie sú splatné na požiadanie, takže sú pre banku krátkodobým zdrojom. Vklady ale banka ďalej investuje, a vo väčšine prípadov do bezpečných vládnych dlhopisov. No tie majú dobu splatnosti v trvaní niekoľkých rokov, takže sú dlhodobým majetkom banky. A tu nastáva veľmi závažný problém.

Už základná ekonomická teória, ktorú v praxi využíva úplne každá firma (ak sa chce chrániť pred bankrotom a zabezpečiť si stabilitu) hovorí, že dlhodobý majetok nesmie byť krytý krátkodobými zdrojmi. To je známe ako Zlaté bilančné pravidlo.

Ako je možné, že bankový systém môže fungovať v rozpore s ekonomickými princípmi?

Celý bankový systém stoji len na jednoduchej dôvere. Znie to bláznivo, ale je to tak. Banky sa jednoducho spoliehajú na to, že im ľudia dôverujú. Že vkladatelia nemajú dôvod požadovať svoje vlastné peniaze späť viacerí naraz.

No dnes, keď je dôvera v banky mierne povedané oslabená. Začal sa rúcať systém, ktorý na nej stojí...

Zvyšujúce sa úroky, spôsobujú bankám straty

Finančné ťažkosti bánk spôsobili aj rastúce úrokové sadzby. V boji s vysokou infláciou použili centrálne banky ako zbraň úrokové sadzby. Tie v priebehu jedného roka stúpli z nuly až takmer k piatim percentám.

Keď banky nakupovali štátne dlhopisy pred rokom, úroky boli na úplne inej úrovni ako dnes. Ak banka musí dnes pod náporom svojich klientov takýto dlhopis predať, dosiahne stratu.

Banková kríza v kocke

Keď si to zhrnieme, tak banky dnes vlastnia nevýhodné štátne dlhopisy, ktoré financovali z vkladov klientov. Klienti začali najprv v dôsledku zlej ekonomickej situácie, teraz už aj kvôli strate dôvery v banky požadovať vyplatenie svojich vkladov. Banky preto musia realizovať stratové obchody (tým, že odpredajú dlhopisy) a čelia odlivu kapitálu (klienti utekajú z bánk do bezpečia). Výsledkom toho je súčasná banková kríza.

Toto je zjavne systémový problém, netýka sa to len jednej konkrétnej banky, alebo skupiny bánk, je to problém celého sektora a pravdepodobne budeme sledovať ešte aj ďalšie bankroty.  

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny