Banková kríza doľahla aj na banku PacWest.

Marcová búrka v bankovom sektore Spojených štátov amerických ustúpila, avšak z jej následkov sa už viac nespamätala banka PacWest, ktorú teraz prevezme Bank of California. Po tom, čo sa bankový trh začiatkom roka otriasol v základoch, je podľa aktuálnych výsledkov za druhý kvartál oveľa zdravší a bezpečnejší.

PacWest podľahla odlivu vkladateľov

V utorok 25. júla oznámila Bank of California, že prevezme svojho väčšieho rivala PacWest Bank, informoval o tom New York Times. Akcie PacWest sa v priebehu posledného roka prepadli o dve tretiny svojej hodnoty. Banka, ktorá je na trhu 24 rokov nedokázala prežiť odliv vkladov ku ktorému došlo v panike po páde Silicon Valley Bank. Analytik globálnej výskumnej spoločnosti Third Bridge Omar Fahmy povedal, že "PacWest sa jednoducho nedokázala zotaviť zo svojich zranení dostatočne rýchlo."

Doposiaľ vždy krachujúcu banku zachraňovala väčšia finančná inštitúcia, no v tomto prípade je to naopak. Bank of California je stredne veľká banka s 27 pobočkami, pričom PacWest, ktorá sa potápala ich mala na trhu až dvojnásobne viac. "Veríme, že predaj PacWest má pre akcionárov zmysel vzhľadom na početné problémy, ktorým banka čelila od marcovej bankovej paniky," povedal analytik Raymond James David Long.

Výsledky za druhý štvrťrok ukazujú, že banky sa po kríze úspešne zotavujú

Štvrťročné správy o príjmoch, ktoré boli zverejnené tento mesiac, podrobne opisujú výkonnosť stredne veľkých bánk od apríla do júna. Tieto výsledky ukázali, že súvahy bánk dnes vyzerajú zdravšie ako v predchádzajúcom štvrťroku. Banky teraz vlastnia kvalitnejšie pôžičky a majú vyčlenené väčšie množstvo finančných prostriedkov na pokrytie prípadných nepredvídateľných strát.

Alexander Yokum, analytik nezávislej výskumnej firmy CFRA, uviedol, že obavy o budúcnosť stredne veľkých bánk sa „v druhom štvrťroku takmer úplne vytratili“.

Čo sa zmenilo? Prečo sú na tom banky lepšie?

Na jar sa na bankovom trhu rozšírila panika po tom, čo skrachovala Silicon Valley Bank. Vkladatelia spustili beh na banky. Z obavy o stratu svojich peňazí masívne vyberali vklady zo stredne veľkých bánk a presúvali ich do bezpečnejších veľkých finančných inštitúcií. To spustilo lavínu bankových kolapsov, ktorá pochovala aj ďalšie banky ako First Republic, či Signature Bank. Rovnako na to aj dnes doplatila spomínaná PacWest.

Banky ale o svoju pozíciu na trhu zabojovali. Aby prilákali svojich klientov späť, začali im ponúkať výhodnejšie podmienky. Na úkor vlastných ziskov, banky zlákali vkladateľov naspäť tým, že im ponúkli päťpercentné úroky za vklady.

„Boli nútení sa rozhliadnuť a povedať: 'Zaplatím za svoje vklady, budem brániť svoju pozíciu',“ povedal Ryan Nash, analytik Goldman Sachs pokrývajúci regionálne banky.

Ďalším krokom k ozdraveniu finančnej situácie bánk bolo to, že sa banky zamerali na zvýšenie kvality ich úverov. Prestali ponúkať úvery, ktoré sú len malo výnosné, ako napríklad pôžičky na autá, alebo rizikové úvery na komerčné nehnuteľnosti. Taktiež sa začali sústrediť na tých klientov, ktorí majú pre banku väčší prínos. Keďže banky často zarábajú peniaze účtovaním rôznych malých poplatkov za celý rad služieb pre toho istého zákazníka, tak cennejší sú pre ne tí zákazníci, ktorí s bankou spolupracujú na viacerých produktoch. Niektoré banky sa preto rozhodli, že zákazníkov, ktorí majú v banke len úver, sa vlastne neoplatí držať.

Americké banky si po udalostiach z prvej polovice roka začali vytvárať väčšiu rezervu hotovosti pre prípad, že by sa ekonomická situácia zhoršila a bankový sektor by sa znova roztriasol. Či budú tieto opatrenia dostatočné, ukáže čas. Americká centrálna banka aj naďalej pokračuje v navyšovaní úrokových sadzieb, čo spôsobuje stále väčší tlak na trhy.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny