Americké banky stoja na veľmi tenkom ľade

Banky v Spojených štátoch amerických zaznamenali za prvý štvrťrok tohto roka odliv vkladov vo výške 472 miliárd dolárov. Informovala o tom agentúra Reuters na základe poslednej správy Federálneho úradu pre poistenie vkladov (FDIC). Tento odliv kapitálu z bánk bol najväčší za posledných 30 rokov. Masívne výbery vkladov z bankových účtov spôsobil strach investorov po tom, ako úplne skrachovali Sillicon Valley Bank a Signature Bank.

Z bánk zutekali nepoistené vklady

FDIC ako poisťovaná bankových vkladov garantuje v prípade bankrotu finančnej inštitúcie, vyplatenie finančných prostriedkov každému vkladateľovi, avšak len do výšky 250 000 dolárov. Teda, ak by ste mali v americkej banke na účte povedzme 500 tisíc dolárov a banka by skrachovala, federálna poisťovňa vám vyplatí len 250 tisíc. Presne to bolo dôvodom obrovských výberov bankových vkladov. Klienti, ktorí mali na svojich bankových účtoch väčší objem prostriedkov ako je garantovaných 250 tisíc, z obavy o svoj majetok začali presúvať kapitál do rôznych aktív, alebo ho prerozdelili medzi viacero bánk, prípadne presunuli do jednej z bánk, ktoré sú najväčšími hráčmi na bankovom trhu.

Akcie bánk padajú aj naďalej, odborníci tvrdia, že búrka ešte neskončila

Malé a stredne veľké banky „budú mať obrovské ťažkosti s napredovaním,“ povedal Sameer Saman z Investičného inštitútu Wells Fargo. „Nie je to len 30-dňový záblesk a idete pokojne spať, táto kríza môže trvať 12 až 18 mesiacov, kým sa naplno prejaví“ a možno si vyžiada aj viac bánk, dodal Darrell Cronk.

Medzi päťdesiatimi najhoršími výsledkami indexu S&P 500 sa aktuálne nachádza až 19 akcií finančných inštitúcií. Úplne na chvoste tohto rebríčka nájdeme práve sa potápajúce regionálne banky ako KeyCorp, ktorej akcie doteraz poklesli o 45 % a Zions, ktorá sa prepadla o 43 %.

Banky sa snažia prečkať rekordné straty

Americké banky dnes dúfajú v svetlejšiu budúcnosť pretože súčasné ekonomické podmienky sú pre nich kritické. Problémy im spôsobujú americké štátne dlhopisy.

V roku 2022 dosahovalo až 722 amerických bánk nerealizovanú stratu vo výške viac ako 50 %.

Základom investičného portfólia každej banky sú štátne dlhopisy, pretože sú zárukou najväčšej bezpečnosti investície. Banky v USA nakúpili federálne dlhopisy v období, keď boli úrokové sadzby veľmi nízko. Po tom, čo začala inflácia prudko stúpať a centrálne banky museli zasiahnuť zvyšovaním úrokových sadzieb, štátne dlhopisy s pôvodným nízkym úrokom strácali svoju hodnotu. Táto nižšia hodnota dlhopisu, ktorý banka vlastní predstavuje jej nerealizovanú stratu.

Ak by dnes banka musela takýto štátny dlhopis predať, dosiahla by stratu skutočnú. Tomu sa ale finančné domy chcú samozrejme vyhnúť. Nevýhodné dlhopisy sa snažia „presedieť“. A tak len čakajú, že sa ekonomická situácia zmení natoľko, že úroky budú opäť nízko, ako v tom období keď vládne dlhopisy nakúpili.

Zdroj: wolfstreet.com

Nerealizovaná strata amerických bánk dosiahla v prvom štvrťroku 2023 hodnotu 500 miliárd amerických dolárov, čo je až 5-násobne viac ako po veľkej finančnej kríze v roku 2008. Situácia je teda mimoriadne vážna. Najväčšiu hrozbu dnes predstavuje strata dôvery investorov v bankový systém.

Keď v marci tohto roku vypukla banková kríza, investori spustili takzvaný „beh na banky“, začali hromadne vyberať svoje vklady, pretože sa báli, že o ne môžu prísť. Jedná sa hlavne o nepoistené vklady, teda tie nad hodnotu 250 000 dolárov, ktorých vyplatenie FDIC negarantuje.

Banky majú v súčasnosti rekordné nerealizované straty, ktoré ohrozujú ich prežitie. V prípade, že by sa z nejakého dôvodu začal beh na hocijakú banku, tak tá by bola nútená predať štátne dlhopisy v strate, aby dokázala vyplatiť klientom ich vklady. Keď sa vysoká nerealizovaná strata premení na reálnu, banka skončila. Akákoľvek banka.

Federálny rezervný systém na poslednom zasadnutí síce ponechal úrokové sadzby nezmenené na úrovni 5 %, no jeho predstavitelia naznačujú, že k ďalšiemu navyšovaniu v tomto roku dôjde asi dvakrát. Nerealizované straty bánk sa teda v blízkej budúcnosti ešte väčšmi navýšia. Tým, že vysoké úroky zmáhajú trhy, celková hospodárska produkcia klesá a aj inflácia je stále vysoko, je dosť pravdepodobné, že viacero podnikov sa dostane finančnej situácie, ktorá ich prinúti svoje vklady z bánk vyberať, už len kvôli zabezpečeniu svojej likvidity.

Počet amerických bánk je dnes najnižší v celej histórií bankovníctva USA

Podľa údajov FDIC počet komerčných bánk v USA od veľkej finančnej krízy v osemdesiatych rokoch rapídne poklesol. Štyri dekády naspäť sme tu mali 14 000 amerických bánk, kým dnes ich je len 4 000. Dôvodom ich zániku neboli vždy len bankroty, ale taktiež aj vládne regulácie, či fúzie. Veľkí hráči prevzali kontrolu nad menšími bankami.

Zdroj: usafacts.com

Aktuálna neistota, ktorá zmáha celý bankový sektor je nebezpečná najmä pre malé a stredne veľké banky. V prípade problémov ich FDIC, alebo vláda USA nedokáže zachrániť všetky. No práve veľké ryby ako Bank of America, JP Morgan, Wells Fargo, či CityGorup sa nemusia obávať, pretože ich činnosť je až príliš dôležitá pre celý finančný systém. Ako sa vraví „too big, to fail.“

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny