Americké banky čelia v roku 2024 novým výzvam

Najväčšie banky v Spojených štátoch amerických sa pripravujú na to, že v roku 2024 im výrazne klesnú príjmy. Dôvodom je očakávaný pokles úrokových sadzieb, ktorý im zníži výnosy z poskytnutých úverov. Zároveň sa obávajú aj prísnejších kapitálových požiadaviek centrálnej banky, ktoré finančným domom ukroja značnú časť kapitálu a obmedzia ich možnosti poskytovania úverov.

Najväčšie finančné domy v USA zverejnili svoje očakávania pre rok 2024, ktoré sa týkajú ich čistých úrokových príjmov, ako informoval WSJ. Tieto príjmy predstavujú rozdiel medzi ich výnosmi z hotovosti, úverov a cenných papierov a nákladmi, ktoré banke vznikajú pri vyplácaní úrokov. Gigant JPMorgan Chase očakáva, že jeho čistý úrokový príjem bude približne rovnaký ako v 2023, zatiaľ čo Wells Fargo predpokladá pokles úrokových príjmov o 7 až 9 %, rovnako na nižšie príjmy sa pripravuje aj Citigroup.

JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo a Citigroup, štyri najväčšie komerčné americké banky v roku 2023 spoločne zarobili viac ako 100 miliárd dolárov. To predstavuje jedenásť percentný nárast zisku oproti predchádzajúcemu roku.

Ak chcú banky dosahovať také vysoké úrokové príjmy ako v poslednom roku, tak v období nižších úrokových sadzieb budú musieť jednoducho poskytovať viac úverov domácnostiam aj podnikom. Avšak regulačné opatrenia centrálnej banky im v tom vytvárajú  významné prekážky.

V minulom roku museli banky vyčleniť obrovské množstvo kapitálu do Fondu na poistenie bankových vkladov, po tom čo skrachovali stredne veľké regionálne banky Silicon Valley Bank a Signiture Bank. Regulátory sa týmto opatrením snažili zaistiť ďalšiu stabilitu bankového systému. Avšak množstvo kapitálu, ktoré musia banky držať naproti poskytnutým úverom má ešte viac stúpnuť. V súčasnosti ale vzniká aliancia, ktorá sa búri proti vysokým kapitálovým požiadavkám na banky. Tie by podľa nej mohli znížiť dostupnosť úverov pre domácnosti a malé podniky, a zároveň aj pôžičky predražiť.

Podľa odhadov Federálneho rezervného systému by mohli zmeny v požiadavkách na banky zvýšiť ich kapitálové rezervy priemerne o 16 %. Zasiahlo by to približne 36 najväčších amerických bánk. Teda tie, ktoré majú aktíva vo výške viac ako 100-miliárd dolárov. No megabanky tvrdia, že ich to v skutočnosti zasiahne ešte tvrdšie, a ich kapitálové požiadavky stúpnu o viac ako 20 %.

Prísnejšie pravidla pre držanie bankových rezerv reálne obmedzia úverové možnosti bánk. Ich odporcovia dôrazne upozorňujú, že sa tým zvýšia dlhodobé rasové rozdiely vo vlastníctve nehnuteľností. Banky budú s obmedzeným kapitálom uprednostňovať klientov s vyššími príjmami a nižšou mierou rizika, čo postaví menšinové komunity do znevýhodnenej pozície pri hľadaní financovania vlastnej nehnuteľnosti. Prísnejšie hypotekárne štandardy „budú mať zničujúci vplyv na naše snahy o zvýšenie vlastníctva domov vo farebných komunitách,“ napísala National Housing Conference, skupina, ktorá presadzuje cenovo dostupné bývanie, v liste, ktorý podpísali viac ako dve desiatky ďalších skupín. Odporcovia taktiež poukazujú na hroziacu nižšiu dostupnosť úverov pre firmy z oblasti obnoviteľných zdrojov energie. Ich podpora je súčasnou prioritou vlády, tá aktuálne poskytuje rôzne daňové úľavy na projekty zelenej energie.

Nájsť rovnováhu medzi nevyhnutnou stabilitou bankového sektora, jeho ziskovosťou a podporou ekonomiky je veľmi zložité. Táto otázka sa stala horúcou témou v Kongrese Spojených štátov a zároveň aj predmetom predvolebnej kampane v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v USA.

 

 

 

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny