Americká centrálna banka zaznamenala rekordnú stratu.

Americká centrálna banka, ktorá je akýmsi symbolom ekonomickej stability, ohlásila šokujúcu správu. V roku 2023 dosiahla prevádzkovú stratu v astronomickej výške, a to až 114,3 miliárd dolárov, ako informoval The Wall Street Journal. Táto strata je najvyššia v storočnej histórii federálnej banky a má hlboké dôsledky na americkú ekonomiku ako celok.

Na prvý pohľad môže byť ťažké pochopiť, ako môže taká významná inštitúcia, akou je centrálna banka USA, dosiahnuť také obrovské straty. Vysvetlenie je však veľmi jednoduché. FED sa od roku 2022 zo všetkých síl snaží stimulovať ekonomiku a zároveň aj potlačiť vysokú mieru inflácie. Avšak opatrenia, ktoré centrálna banka prijala v období pandémie COVID-19 si teraz vypýtali svoju daň.

FED v pandemických rokoch zaplavoval ekonomiku peniazmi. Centrálna banka masívne vykupovala štátne dlhopisy a cenné papiere kryté hypotékami. Avšak hodnota týchto aktív rapídne poklesla, potom čo FED agresívne zvýšil úrokové sadzby. Toto sa ale ešte naplno nepremietlo do straty centrálnej banky. Cenne papiere drží FED do splatnosti, preto dnes predstavujú len tikajúcu bombu, ktorá keď exploduje, vystreli stratu najväčšej finančnej inštitúcie na svete až do nebies.

Straty, ktoré federálna banka zaznamenala v roku 2023, sú výsledkom zvyšovania krátkodobých úrokových sadzieb v jej boji proti vysokej inflácii. Toto opatrenie je síce účinné pri kontrolovaní inflácie, no vyústilo do neobvykle vysokých nákladov pre samotnú centrálnu banku. Výrazné zvýšenie referenčnej krátkodobej úrokovej sadzby na viac ako 5 % spôsobilo to, že FED platí viac na úrokoch, než zarába z cenných papierov, ktoré vlastní.

Centrálna banka v Spojených štátoch vo svojej 109-ročnej histórií nikdy nedosiahla stratu. Ešte počas prvých deviatich mesiacov roku 2022 bol FED ziskový. No už v závere roka bol výsledok hospodárenia FEDu strata vo výške 16,6 miliardy dolárov. Tá sa následne počas roka 2023 zvýšila na rekordných 114,3 miliardy dolárov.

Zisk, ktorý centrálna banka tvorila viac ako jedno storočie putoval do štátnej pokladnice. Jej príjmy teda výrazne poklesli v dôsledku prevádzkovej straty federálnej banky. Štátny dlh Spojených štátov predstavuje v súčasnosti podľa tamojšieho ministerstva financií sumu 34,06 bilióna dolárov. Len od septembra 2023 výška tohto dlhu stúpla o viac ako jeden bilión dolárov.

Mnohí ekonómovia bijú na poplach. Už na úplnom začiatku roka 2024 slávny ekonóm Peter Schiff na sociálnej sieti X uviedol: „Je len 2. januárový deň a štátny dlh už presiahol 34 biliónov dolárov. Myslím si, že rok 2024 vytvorí rekord pre najväčší jednoročný nárast štátneho dlhu USA v histórii. Jedinou otázkou je, či pred koncom roka dôjde ku kríze štátneho dlhu alebo dolárov.“ Podľa neho fakt, že rast štátneho dlhu USA rapídne zrýchlil je predzvesťou blížiacej sa katastrofy. „Pridanie posledného bilióna k štátnemu dlhu trvalo necelé tri mesiace a dva týždne. Myslím si, že USA pridajú ďalší bilión za menej ako tri mesiace. Týmto tempom bude štátny dlh rásť o viac ako 1 bilión dolárov za štvrťrok. Len si predstavte, že by došlo k recesii,“ dodal.

Extrémne dlhové zaťaženia USA spôsobilo, že v novembri 2023 ratingová agentúra Moody´s znížila úverový rating Spojených štátov na negatívny. V reakcií na tento krok, varoval americký senátor Rand Paul, že obrovské vládne výdavky ohrozujú samotnú existenciu dolára. „Najväčšou hrozbou pre našu národnú bezpečnosť je štátny dlh. Za posledné tri mesiace sme si požičali bilión dolárov." Na vážnosť situácie v októbri upozorňoval aj známy miliardár Jeffrey Gundlach, ktorý povedal, že „masívny rozpočtový deficit a zvyšujúce sa úrokové sadzby štátneho dlhu by mali vystrašiť každého Američana.“

Rovnako aj slávny autor Robert Kiyosaki upozornil na to, že štátny dlh Spojených štátov prudko vzrástol za veľmi krátky čas. „Prosím, kúpte si zlato, striebro a bitcoiny,“ zdôraznil a vyzval investorov, aby sa chránili pred finančnou korupciou a neschopnosťou lídrov.

Upozornenie: Video alebo článok nie je finančnou radou alebo odporúčaním. Je to náš názor na veci okolo nás. Náš názor na peniaze, banky, zlato, akcie a iné finančné témy je výsledkom dlhodobého vzdelania a skúsenosti, ale nie sme najmúdrejší na svete a nepoznáme budúcnosť. Preto prosíme použite pri každej informácií alebo názore, ktoré získate z médií, zdravý sedliacky rozum a zvážte, či sú tieto informácie vhodné pre vás. Ak si nie ste istí, poraďte sa s viacerými odborníkmi z rôznych oblastí financií, rovnako sú naši zamestnanci v pre poradenstvo k dispozícií pre vás.

Každé investovanie alebo nákup investičného zlata a striebra je rizikové a ceny zlata a striebra môžu aj klesať. Aj keď nákup investičného zlata a striebra by nemala byť v prvom rade investícia za účelom zisku.

autor článku

Nikola Litvinová

Tím Goldsafe - naši spolupracovníci Vám prinášajú aktuálne témy z oblasti drahých kovov, fungovania peňazí, bankovníctva a iných tém z oblasti ekonomiky, ktoré s drahými kovmi a majetkom súvisia. Prinášame aj potrehy a zaujimavosti, ktoré sú časťou ekonómov považované za kontroverzné a o ktorých sa málo hovorí. 

Aktualizujeme ceny